Puse jeb 50,4% Latvijas iedzīvotāju pēdējā pusgada laikā ir līdz galam izlasījusi vismaz vienu grāmatu, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS 2013. gada jūlijā veiktā aptauja.

Vienlaikus dati liecina, ka grāmatu lasīšanas intensitāte ļoti būtiski atšķiras. Saskaņā ar aptaujas datiem 10% iedzīvotāju pēdējā pusgada laikā ir izlasījuši vienu grāmatu, 11% - divas, 10% - trīs vai četras, 9% - piecas līdz deviņas, bet 12% apgalvo, ka pēdējo sešu mēnešu laikā ir izlasījuši desmit vai vairāk grāmatu. Saskaņā ar aptaujas datiem vidēji viens Latvijas iedzīvotājs pusgada laikā ir izlasījis 3,3 grāmatas.

Aptaujas rezultātu analīze atsevišķās sociālajās un demogrāfiskajās grupās liecina, ka sievietes salīdzinājumā ar vīriešiem ir krietni aktīvākas grāmatu lasītājas. Tikai 37% sieviešu apgalvo, ka pēdējā pusgada laikā nav izlasījušas nevienu grāmatu, savukārt vīriešu vidū tādi ir 59%. Vidēji viena sieviete izlasījusi 4,4 grāmatas, bet vīrietis - tikai divas. Tāpat aptaujas rezultāti rāda, ka salīdzinoši aktīvāki lasītāji ir iedzīvotāji vecumā virs 45 gadiem, kas vidēji ir izlasījuši 3,9 grāmatas, iedzīvotāji ar augstāko izglītību, kas vidēji ir izlasījuši piecas grāmatas, krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji - 3,8 grāmatas, kā arī t.s. "baltās apkaklītes" - vadītāji - ir izlasījuši 3,9, bet speciālisti un ierēdņi - 4,2 grāmatas.

Savukārt mazāk aktīvi lasītāji ir iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 34 gadiem - viņi vidēji pēdējā pusgada laikā izlasījuši 2,6 grāmatas, iedzīvotāji, kuriem ir tikai pamatizglītība - 1,9 grāmatas, tie, kuri ģimenē sarunājas latviešu valodā - 2,9 grāmatas, kā arī fiziskā darba strādnieki un pašnodarbinātie, kam šie rādītāji ir attiecīgi 2,3 un 2,4 grāmatas.

Aptaujas dati liecina, ka nepastāv lielas grāmatu lasīšanas atšķirības starp pilsētām un laukiem, kā arī dažādiem Latvijas reģioniem. Vienīgais izņēmums ir Rīga, kur to iedzīvotāju īpatsvars, kuri pēdējā pusgada laikā nav izlasījuši nevienu grāmatu, ir mazāks - 35%.

Vienlaikus aptaujas dati liecina, ka pēdējo sešu mēnešu laikā grāmatas pircis ir tikai katrs trešais jeb 32,9% Latvijas iedzīvotāju. Divas trešdaļas jeb 65,6% apgalvo, ka to nav darījuši.

SKDS veiktajā aptaujā ar stratificētās nejaušās izlases metodi tika aptaujāts 1051 respondents vecumā no 15 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: