Ar mērķi aicināt jauniešus domāt par savlaicīgu savas karjeras veidošanu, vienpadsmit Latvijas pilsētās norisinājās Karjeras nedēļa, ko īstenoja Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar lielākajām Latvijas pilsētām.

Šogad 24 197 apmeklētāji izzināja profesijas, iedvesmojās no nozaru profesionāļiem, vēra uzņēmumu durvis un iepazina paši sevi, savas spējas un talantus. Ventspilī Karjeras nedēļā norisinājās 51 lielāks un mazāks pasākums, ko apmeklēja vairāk nekā 1200 dalībnieku.

 

„Karjeras nedēļā redzētais Latvijas pilsētās dod gandarījuma sajūtu, jo esam sākuši runāt un domāt par karjeru kā par savu dzīvi kopumā, nevis tikai kā par šauru virzienu. Pirmajā gadā Karjeras nedēļa norisinājās piecās pilsētās, šogad – 11 pilsētās, bet jau pašreiz mūs ir uzrunājušas vēl citas pilsētas, kuras labprāt piedalītos nākamgad, līdz ar to aptverot lielāku ģeogrāfisko teritoriju. Tādējādi jau no skolas sola mācāmies saprast, ka karjera ir izglītības, darba un privātās dzīves mijiedarbība. Jācer, ka daļa aktivitāšu, ko pilsētās Karjeras nedēļas pasākumu organizatori ir izmēģinājuši, kā labā prakse iekļūs arī skolēnu ikdienā ar regulārām aktivitātēm visa gada garumā. Tas ļautu karjeras jautājumiem kļūt par neiztrūkstošu sastāvdaļu skolēniem, veicinot pārdomātāku lēmumu pieņemšanu katram savā karjeras virziena izvēlē,” norāda Valsts izglītības attīstības aģentūras Informācijas un karjeras atbalsta departamenta vadītāja Aleksandra Joma.

 

Kopumā šogad Karjeras nedēļā piedalījās 24 197 dalībnieki, kuri apmeklēja 794 pasākumus 11 Latvijas lielākajās pilsētās. Dalība Karjeras nedēļas pasākumos jauniešiem ļāva izpētīt dažādās profesijas un apzināties savas iespējas – gan pie karjeras konsultanta, gan pie uzņēmējiem un nākotnes darba devējiem, gan augstskolās.

 

Ventspils pilsētas Izglītības pārvaldes metodiķe un Karjeras nedēļas koordinatore Ventspilī Ruta Ogurcova norāda: „Katram jaunietim bija iespēja izvēlēties sev saistošākos pasākumus – gan jaunākiem, gan vecākiem skolēniem. Populārākās aktivitātes bija ekskursijas uz vietējiem Ventspils uzņēmumiem, profesiju ēnošana, arī radošās darbnīcas Ventspils Tehnikumā un konkursi Ventspils Augstskolā. Karjeras nedēļā jaunākie skolēni radīja arī savus mākslas darbus – profesiju zīmējumus „Mirklis profesijā”, bet jau lielāki ieskatījās nākotnē vides nodarbībā, iedomājoties Ventspili pēc 20 gadiem.”

 

Pasākumu kopums, kas norisinās Karjeras nedēļas laikā daudzās Latvijas vietās vienlaikus, ir veids, kā jauniešus mudināt domāt par savu karjeras veidošanu, iesaistot tos kopīgās aktivitātēs. Piemēram, Ventspilī jaunieši apmeklēja interaktīvu zinātnes centru, kur iepazina mūzikas un kosmosa pasaules, un prognozēja savu dzīvi Ventspilī nākotnē.

 

Karjeras nedēļu Ventspilī rīkoja Ventspils pilsētas domes Izglītības pārvalde, Ventspils Jaunrades nams, Ventspils tehnikums, Ventspils Augstskola sadarbībā ar Ventspils Reiss, SIA „Bucher Schoerling Baltic”, SIA „ARBO”, SIA „Dendrolight Latvija”, SIA „Heimdal Skonto Latvija”, SIA „Kurzemes Democentrs” un citiem uzņēmumiem.

 

Karjeras nedēļu otro gadu organizēja Valsts izglītības attīstības aģentūra Eiropas Komisijas Euroguidance tīkla programmas ietvaros sadarbībā ar Rīgas, Jelgavas, Ventspils, Daugavpils, Jēkabpils, Liepājas, Rēzeknes, Gulbenes, Cēsu, Kuldīgas un Valmieras pašvaldībām un to izglītības pārvaldēm.

 

Plašāka informācija pieejama vietnēs: www.viaa.gov.lv/karjerasnedela un www.draugiem.lv/viaa.

 

Karjeras nedēļas atklāšanas pasākums Ventspils Augstskolā - FOTO!

Karjeras dienas Ventspils Tehnikumā - FOTO!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: