Ventspils Izglītības pārvaldes pirmsskolas izglītības metodiķe Sandra Gūtmane stāsta par bērnu gatavošanos skolai, aktivitātēm dabā un pedagogiem.

Daudzus vecākus interesē, kādi ir veiksmīgas bērna attīstības priekšnosacījumi?

– Sabiedrībā radies nedaudz maldīgs priekšstats, ka gatavoties skolai nozīmē tikai lasīt un rakstīt, bet cik daudz vēl dažādas prasmes un iemaņas bērns apgūst tieši pirmsskolā. Rakstīšana un lasīšana ir tikai viena neliela, bet svarīga daļiņa. Faktiski bērnībā veidojas attieksmes, paradumi, iemaņas, zināšanas un prasmes, tiek ielikti svarīgi pamati visai dzīvei. Mūsu mērķis ir ieinteresēt bērnu, radīt vēlmi darboties, izzināt, pētīt, secināt. Bērna zinātkāre, mirdzošās acis ir motivējošais faktors pirmsskolas darbā.

 

Pirmsskolas vecuma bērniem uzmanība vēl ir nenoturīga, tāpēc svarīgi ievērot rotaļnodarbības principu, kur bērna izziņas darbība tiek ierosināta, atraisīta interese nepiespiestā atmosfērā. Zinātniski ir pierādīts, ka pedagoģiskā procesa kvalitāte ir galvenais faktors, kurš ietekmē veiksmīgu bērna attīstību. Kvalitatīva mācību procesa atslēga ir skolotājs. Pašlaik valstī tiek aktualizēts pirmsskolas izglītības nozīmīgums, kad bērna apmācība vienlīdz svarīga pusotra gada vecumā tāpat kā 11. klasē. Atšķiras tikai saturs un metodes.

 

Oktobrī, kad pēc vasaras bērni jau nedaudz ir apjautuši kārtību, kāda jāievēro, kopā darbojoties, gribam vecākus aicināt līdzdarboties, apjaust un tuvāk iepazīt bērna dzīvi pirmsskolā, aicinām vecākus uz atvērto durvju dienām!

Speciālisti apgalvo: Bērnībā pavadītais laiks dabā, dod veselību un paradumus uz visu mūžu! Paskaidrojiet, ko tas nozīme?

– Mūsu mērķis ir kopīgs - izglītot radošus, sociāli atbildīgus bērnus, kam ir atmodināta izziņas interese un patīk mācīties. Pašlaik pasaulē ļoti aktuāla ir brīvdabas pedagoģija, tas ir veids kā bērnu aizraut, rosināt bērna interesi, jo bērns pēc savas būtības ir pētnieks, savukārt skolotājs ir tas, kas virza šo procesu. Tāpat neirofiziologi pierādījuši, ka 3-6 gadus veciem bērniem enerģijas plūsma ir vislielākā, kustība dabā palielina atmiņas ietilpību par 70%. Pirmskolas mācību plānā sports un kustību aktivitātes ir katru dienu, tas ir ļoti svarīgi, jo bērnam līdz septiņiem gadiem attīstās lielie kauli un ilgstoša sēdēšana deformē stāju, tāpēc bez pārtraukuma sēdēt un rakstīt bērns drīkst ne vairāk kā 10 minūtes.

 

Radoši un bērnu ieinteresējoši strādāt nav viegli, bet ir ļoti daudzi pedagogi, kas to prot. Ja bērns ar sajūsmu stāsta, ko viņš ir iemācījies darīt, ko uzzinājis, pētījis, pierakstījis, uzzīmējis, mājās vēl un vēl grib to atkārtot, tad mācību process ir pareizi veidots.

 

Neviens nevar aizstāt ģimeni, vecāki bērna attīstībā ieņem vislielāko lomu, bet mēs varam būt sabiedrotie kopīgā mērķa sasniegšanā. Mūsu sabiedrotais ir arī pašvaldība, kas iegulda lielus līdzekļus, sagādājot materiālo bāzi radošuma un intelektuālo spēju attīstīšanai, iegādājas didaktiskos mācību materiālus, attīstošas spēles un grāmatas. Ir ierīkoti brīnišķīgi sporta laukumi, labiekārtoti rotaļu laukumi Tiek veikti remonti un nodrošināta bērniem draudzīga vide, atliek vien radoši strādāt!

 

Vai pedagogi, kuri strādā ar pilnu atdevi un dvēseli, tiks atzīmēti?

– Lai izceltu skolotājus, kas ir aizdeguši bērnos zinātkāres dzirkstelīti, mums ir svarīgs vecāku viedoklis, gribam apkopot Jūsu atsauksmes par labiem pedagogiem, kopā ar kuriem bērni ar prieku iemācās lasīt, rakstīt, spriest un secināt, iemācās būt draudzīgi un sociāli atbildīgi. Pavasara konferencē godināsim šos pedagogus. Tāpat grupā ir svarīgs mikroklimats, pozitīva komunikācija un arī audzinātājas palīgs atstāj neizdzēšamu iespaidu uz bērna attīstību, tāpēc titulēsim arī mīļākās auklītes. Aicinu visus vecākus sūtīt atsauksmes un pieteikumus par, Jūsuprāt, labākajām pirmsskolas skolotājām un mīļākajām auklītēm uz e-pastu sandra.gutmane@ventspils.lv vai zvanot pa tālr. 63601225.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: