«Šis mācību gads sācies ar strauju saslimšanas dinamiku, kam par iemeslu ir gan vīrusa infekcijas, gan fakts, ka bērnu organismi nav bijuši gatavi slodzēm,» stāsta Izglītības pārvaldes skolu ārsts Gundars Kuklis.

Parasti saslimšana pieaug pakāpeniski, bet šogad diezgan daudz bērnu slimo uzreiz pēc skolas gaitu uzsākšanas.

 

Kuklis iesaka domāt pār bērnu rūdīšanos: «Bērnu organismi, diemžēl, nav pieradināti pie āra apstākļiem. Esmu novērojis, ka pludmales šovasar bijušas ļoti tukšas. Bērni vairs nestaigā basām kājām. Pat ja ir vēsa diena, var siltāk apģērbties, bet pastaigāties pa pludmali basām kājām. Senākos laikos visās ielās bija sazīmētas „klasītes”, bērni spēlēja futbolu līdz zāle bija nodilusi. Kur tas ir tagad? Mazkustība šobrīd pasaulē ir liela problēma. Arī mācību iestāžu telpas ir jāvēdina pēc iespējas biežāk. Mums ir skaists Jūrmalas parks, bet tas ir tukšs, kur ir mūsu 40 000 iedzīvotāji? Sēž mājās pie datora vai televizora! Ja vecāki neveido veselīgu dzīvesveida modeli, tad bērni tā arī paliek, sēžot mājās.

 

Cilvēki ir zaudējuši kustības prieku, bet Ventspilī šīs kustības iespējas ir patiešām milzīgas! Nav jāskatās uz savu ārieni, vai tu esi resns vai tievs, galvenais, lai tev kustība sagādā prieku. Ja tu vari pievilkties, paskriet, tad viss ir kārtībā. Vecākiem daudz vairāk jāpavada laiks ar bērniem, svaigā gaisā, pozitīvā gaisotnē. Tad arī bērna organisms būs daudz veselīgāks!

Trūkst arī elementāras veselīgas kultūras: neskrien pēc treniņa ar mitriem matiem vējā, tas pats ar piesvīdušām drēbēm – pārģērbies! Bieži jaunieši uzreiz dzer aukstu ūdeni pēc treniņiem, kaut gan var paņemt ūdeni mutē un izspļaut. Pie tam vēl jau no jaunības jaunie sportisti lieto dažādas piedevas muskuļu audzēšanai, kas ir pilnīgi nepieņemams jauniešiem. Rezultātā aknas strādā ar milzīgu pārslodzi, ir tādas, kā hroniski slimiem. Organismā vispār ir jāieklausās. Ja tu esi apslimis un organisms tev saka, ka ir jāpaguļ, jāatpūšas, nav jāēd, tad tas arī jādara, nevis sadzerties zāles un doties uz fizkultūras nodarbībām.»

Ārsts uzskatu, ka bērniem ārā jāpavada vismaz 2-4 stundas ik dienas, tad arī bērni būs veselīgi. «Pieaugušajam vīrietim jānoiet dienā 7-8 km, sievietei 3-4 km, bet bērniem vispār nav normas – jāskraida ārā, cik vien gribas! Patiesībā jau pieaugušajiem nav laika būt ar bērniem, bērnam brīva laika ir pietiekami daudz.

 

Ja vecāki saka, ka nav laika tik daudz stundas pavadīt ārā, tad sākās astēnija, t.i. nespēks, bet mūsu šūnām ir vajadzīgs svaigs gaiss, kustība. Citādāk organisms vairs netur slodzi. Ja kāds saka, ka viņam nav laika, lai vairākas stundas atrastos ārā, tad viņam jau jāsāk krāt naudu zālēm. Par savu slinkumu mums ātrāk vai vēlāk nāksies maksāt.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: