Dzīvojamo māju un dzīvokļu remonta tēmai bija veltīta kārtējā informācijas diena, ko šonedēļ organizēja PSIA Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ).

Mūsu pilsētā lielākais namu apsaimniekotājs – Ventspils nekustamie īpašumi – šogad ieplānojis apgūt iespaidīgu naudas līdzekļu apjomu, veicot savā valdījumā esošo daudzdzīvokļu ēku kārtējos un kapitālos remontus. Dzīvojamo māju remontā šogad apgūti vai arī jau noslēgti līgumi par 360 tūkstošiem latu, bet pavisam līdz gada beigām šim mērķim plānots izlietot aptuveni 480 tūkstošus latu, stāsta tehniskais direktors Valērijs Pļiskovs. Deviņām mājām veikti kāpņu telpu kosmētiskie remonti, vēl deviņām citām mājām nomainīti ūdensvada un kanalizācijas stāvvadi, bet vēl divās mājās šie darbi turpinās. Mājai Jūras ielā 10 siltināti bēniņi, Lielajā prospektā 15 un Pētera ielā 6 plānots nomainīt elektroinstalāciju, savukārt mājā Celtnieku ielā 10 tiek uzstādīts jauns siltummezgls, nomainot veco. Ārdurvis nomainītas Lielajā prospektā 18. Logi kāpņu telpās nomainīti mājās Kuldīgas ielā 22 un Mazirbes ielā 7. Rudenī analoģiski darbi paredzēti Dzintaru ielā 26. Pie divām dzīvojamajām mājām – Brīvības ielā 25a un 21 – uzbūvētas slēgta tipa sadzīves atkritumu konteineru novietnes un sakārtoti atkritumu konteineru laukumi. Tādi paši darbi šogad tiks pabeigti Aleksandra ielā 13, Lielajā prospektā 32 un Sarkanmuižas dambī 7 pagalmos. Tiek plānots uzsākt dzīvojamās mājas Lidotāju ielā 17 pamatu apmales remontu. Uz rudeni atlikti liftu remonti piecās 9-stāvu mājās. Visi augstāk minētie remontdarbi tiek veikti no dzīvokļu īpašnieku un īrnieku iemaksāto dzīvojamo māju apsaimniekošanas maksu uzkrātajiem līdzekļiem. Apjomīgākiem remontdarbiem līdzekļi tikuši uzkrāti ilgstošākā periodā, dažkārt pat vairāku gadu garumā. VNĪ budžetā šogad, kā katru gadu, paredzēti līdzekļi arī remontiem atbrīvotajiem pašvaldības dzīvokļiem, pusgadā ir izlietoti 27 tūkstoši latu, veicot 22 dzīvokļu remontus. Šogad lielāki remontdarbi paredzēti saistībā ar pašvaldības dzīvokļu ārdurvju un logu nomaiņu. Šie darbi vēl turpinās, jo VNĪ ieplānojuši nomainīt ārdurvis 103 dzīvokļos, kā arī tiks nomainīti 883 logi 454 dzīvokļos. Šie darbi notiek vairākās kārtās. Lielākā daļa ieplānoto darbu jau ir paveikti, patlaban ieplānotais remontdarbu apjoms izpildīts par 80%, atlikušos logus nomainīs līdz oktobrim, informē Pļiskovs.

 

VNĪ remontē ne tikai dzīvojamās mājas, bet arī pārvaldīšanā esošās komerctelpas. Saules ielā 31 pabeigts bijušās pilsētas poliklīnikas telpu kosmētiskais remonts, uz kurieni jau pārcēlies doktorāts Elite, otrajā stāvā izvietojušies dažādi citi nomnieki. Šajā gadā tiks siltināts jumts ēkai Andreja ielā 7, pašlaik notiek projektēšana.

 

Ventspils nekustamo īpašumu apsaimniekoto dzīvojamo māju remonts notiek paralēli māju renovācijai un siltināšanai. Līdz šim pabeigta renovācija 20 dzīvojamajās mājās, kuras apsaimnieko VNĪ, 14 mājās notiek būvdarbi, vēl 16 māju iedzīvotāji pieņēmuši pozitīvu lēmumu par sava mājokļa renovāciju un siltināšanu, šīs mājas tagad tiek gatavotas darbu uzsākšanai. Valērijs Pļiskovs uzsver, ka arī pārējās dzīvojamās mājas var tikt renovētas, ja tādu vēlmi izrādīs vairāk nekā puse dzīvokļu īpašnieku.

 

Uzticēto naudu tērējam prātīgi

 

Valdis Lesiņš, PSIA VNI valdes priekšsēdētājs

– Viena no mūsu funkcijām ir pašvaldībai piederošo jeb neprivatizēto dzīvokļu pārvaldīšana. Citiem vārdiem – ir jāuztur kārtībā pašvaldības dzīvojamais fonds. Noslēgtajos īres līgumos ir noteikti īrnieka un izīrētāja pienākumi un tiesības. Saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem īrniekam ir saudzīgi jāizturas pret izīrētāja īpašumu un ne retāk kā vienu reizi piecos gados jāveic īres telpu kosmētiskais remonts. Taču praksē ne vienmēr dzīvokļu īrnieki godprātīgi pilda savus pienākumus. Laika gaitā nolietojas arī dzīvokļa konstrukcijas un iekšējie inženiertīkli. Katrai lietai ir savs kalpošanas laiks, bet, ja to lieto saudzīgi un uztur kārtībā, kalpošanas laiks ir ilgāks.

 

Katru gadu dažādu iemeslu dēļ vairāki pašvaldības dzīvokļi atbrīvojas – īrnieki nomiruši vai pārcēlušies uz pansionātu, kāds izlikts ar tiesas lēmumu par parādiem, kādam piešķirts cits dzīvoklis – lielāks vai mazāks –, kāds nomainījis dzīvesvietu. Šos dzīvokļus tālāk izīrē pašvaldība rindas kārtībā, bet pirms tam tos jāsaved kārtībā – dzīvošanai derīgā stāvoklī. Šādu pašvaldības dzīvokļu remonts tiek finansēts no Ventspils nekustamo īpašumu budžeta, proti, no tiem līdzekļiem, kurus mēs saņemam par dzīvokļu īri, un citiem ar dzīvojamo māju apsaimniekošanu nesaistītiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem. Šogad ir izremontēti 22 atbrīvotie pašvaldības dzīvokļi.

 

Cenšamies tērēt līdzekļus taupīgi. Rūpīgi izvērtējam celtnieku piedāvātās tāmes, vienmēr rīkojam cenu aptaujas vai iepirkumus, dažkārt pat iepirkumus rīkojam atkārtoti, ja piedāvātā darbu summa pārsniedz plānotās izmaksas. Apjomīgākiem darbiem cenšamies veikt iepirkumus laikā, kad celtnieki nav tik noslogoti un cenas nav pārlieku augstas. Dzīvokļu logu un durvju nomaiņai esam veikuši iepirkumu visam plānotajam gada apjomam, sadalot būvdarbu veikšanas grafiku vairākos posmos, lai celtniekiem nevajadzētu ņemt kredītu materiālu iepirkšanai, kas neapšaubāmi sadārdzinātu darbu izmaksas. Pēc katras nodotās kārtas samaksājam celtniekiem par padarīto un izmaksājam viņiem nelielu avansu materiālu iegādei nākamajai kārtai.

 

Foto paraksts: Šogad VNĪ turpina būvēt slēgta tipa novietnes sadzīves atkritumu konteineriem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: