Drošības kompānijas GRIFS AG veiktajā interneta aptaujā noskaidrots, ka cilvēki Latvijā visdrošāk jūtas Valmierā, Liepājā un Ventspilī.

Savukārt divi no trīs jeb 67% aptaujāto par nedrošāko no Latvijas lielākajām pilsētām pēc iedzīvotāju skaita uzskata Rīgu. Ievērojami mazāk respondentu jeb katrs piektais, par bīstamāko pilsētu uzskata Daugavpili, bet par trešo nedrošāko - Jelgavu.

 

Skaidrojot pētījuma rezultātus, GRIFS AG valdes loceklis Ainars Bundulis uzsver: “Iedzīvotāju skaita ziņā Liepāja un Ventspils ir ievērojami mazākas par Rīgu, bet tās ir lielākās Kurzemes pilsētas, kurās atrodas darba vietas, skolas un izklaides iespējas. Kaut arī kaimiņi mazākās pilsētās ir draudzīgāki un nemainās tik bieži, kā tas notiek Rīgā, pilsētas aug un attīstās, iedzīvotāju skaits palielinās. Piejūras pilsētas katru gadu vasarās vilina arī tūristus un atpūtniekus. Pieaugot iedzīvotāju skaitam, palielinās arī negodprātīgo personu skaits."

 

Pēc Iekšlietu ministrijas Informācijas centra publisko pārskatu datiem Latvijas nedrošākā pilsēta ir Rīga. Pērn gandrīz 50% no Latvijā reģistrētajiem noziegumiem ir notikuši Rīgā - 21 579 no 49 905. Otra bīstamākā pilsēta Latvijā ir Daugavpils, kurā pērn reģistrēti 1810 noziegumi, bet trešā bīstamākā pilsēta ir Jelgava ar 1529 reģistrētiem noziegumiem, tai seko Ventspils ar 1092 reģistrētiem noziegumiem. Ar 1062 pārkāpumiem pērn Liepāja ierindojās piektajā vietā, savukārt Jūrmala ar 891 - sestajā. 2012. gadā Rēzeknē ir reģistrēti 707 noziegumi ierindojot to septītajā vietā, bet astotā pilsēta pēc paveikto noziegumu skaita ir Ogre - 687. 2012. gada Latvijā reģistrēto nozieguma TOP 10 noslēdz Jēkabpils ar reģistrētiem 673 noziegumiem un Valmiera, kurā gada laikā paveikti 642 noziegumi.

 

“Cilvēku viedokli par kādu vietu bieži veido personīgā pieredze vai kāda cita stāstītais. Ir izveidojušies stereotipi, kurus ir sarežģīti aizstāt ar šā brīža oficiālajiem statistikas datiem. To lieliski var redzēt salīdzinot aptaujas datus ar oficiālo informāciju. Iedzīvotāji par nedrošākajām pilsētām uzskata Rīgu, Daugavpili un Jelgavu, kas sakrīt ar oficiālajiem statistikas datiem. Savukārt Ventspils un Liepāja, kuras iedzīvotāji uzskata par valsts drošākajām pilsētām, pēc paveikto nozieguma skaita ierindojas oficiālās statistikas augšgalā.” saka Bundulis.

 

Drošības eksperti atgādina, ka aplaupīšanas iespējamību var mazināt, ievērojot dažus vienkāršus drošības pamatprincipus - nelielīties ar lietām, kas atrodas mājās, neatstāt tās labi redzamās vietās, ejot prom no mājokļa aizvērt logus un aizslēgt durvis. Profesionāliem ļaundariem arī nikns mājas sargs nebūs šķērslis. Laiku iespējams iegūt, ierīkojot apsardzes sistēmu, tādējādi mazinot potenciālo zaudējumu apmēru. Piesardzība nepieciešama ne tikai mājokļa, bet arī personīgās drošības kontekstā publiskās vietās. Piemēram, diennakts tumšajā laikā ieteicams izvēlēties drošākos maršrutus un, pamanot potenciāli bīstamus cilvēkus, pāriet ielas otrā pusē. Dārgas rotaslietas arī labāk atstāt ballei nevis nesāt ikdienā uz ielas.

 

Interneta aptaujā, kas tika veikta jūnija beigās, piedalījās 531 respondents vecumā no 18 - 64 gadiem. Aptaujā iedzīvotājiem tika lūgts novērtēt, kura ir nedrošākā pilsēta no 10 lielākajām Latvijas pilsētām pēc iedzīvotāju skaita.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: