Ar simbolisku dzērājšoferu zārka aiznaglošanu, lai tas nebūtu vajadzīgs ne gaidāmajos Līgo svētkos, ne pēc tam, atklāta Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) kampaņa pret braukšanu dzērumā „Ja dzer, tad nebrauc!”.

Simboliskās naglas, pieminot pagājušajā gadā bojā gājušos dzērājšoferus, iedzina satiksmes ministrs Anrijs Matīss, CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš un Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Latvijā joprojām ir augsts reibumā aizturēto transportlīdzekļu vadītāju skaits. Pērn par braukšanu reibumā aizturēti 9389 vadītāji, 96% no tiem bija stiprā dzimuma pārstāvji. 2012.gadā alkohola reibumā izraisīti 514 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bojā gājuši 25 cilvēki, savukārt ievainojumus un citas traumas guvuši 277 cilvēki, liecina CSDD un Valsts policijas apkopotā informācija. Savukārt šī gada piecos mēnešos notikušas jau 204 avārijas, kurās iesaistīti dzērājšoferi. Tas ir par 8% vairāk, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn. Šogad negadījumos dzīvību zaudējuši trīs dzērājšoferi.

CSDD sadarbībā ar Satiksmes ministriju un Valsts policiju uzsāk satiksmes drošības kampaņu „Ja dzer, tad nebrauc!”, kuras mērķis ir samazināt to transportlīdzekļu vadītāju skaitu, kuri pie stūres sēžas alkohola reibumā un svētkus nosvinēt bez bojā gājušajiem.

Dzērājšoferu un viņu izraisīto negadījumu skaits mūsu valstī saglabājas nepiedodami augsts. Pagājušajā gadā 14% no ceļu satiksmes negadījumiem ar letālām sekām iemesls bija transportlīdzekļa vadīšana alkohola un citu apreibinošo vielu ietekmē.

CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš uzsver, ka kopš 2000.gada „asiņainajiem Jāņiem” CSDD kopā ar partneriem īpašu uzmanību pievērš dzērājšoferiem un kopš 2001.gada īsteno informatīvās kampaņas, kā arī veic reidus un pastiprina sodus par braukšanu reibumā.

Šis darbs ir nesis vērā ņemamus rezultātus: „Kopš 2000.gada, kad ar reibumā braucošiem vadītājiem saistītās avārijās dzīvību zaudēja 104 cilvēki, esam spējuši šo traģisko skaitli samazināt četrkārtīgi. Raksturīgi, ka galvenie šādu negadījumu izraisītāji ir vieglo auto vadītāji – visbiežāk vīrieši vecumā no 21 līdz 34 gadiem – 41% no visiem negadījumiem reibumā. Viennozīmīgi mūsu mērķis ir „nulles bojā gājušo statistika”, ko ir izdevies sasniegt pēdējo divu gadu Jāņu brīvdienās. Tāpēc aicinu ikvienu satiksmes dalībnieku būt apdomīgiem un atbildīgiem, kā arī nesabojāt svētkus sev un citiem, sēžoties pie stūres dzērumā.”

„Dzērājšoferu pārgalvība un bezatbildība bieži vien rada nelaimi ne tikai pašu ģimenēm, bet arī citiem satiksmes dalībniekiem. Tā kā lielākajā riska grupā ietilpst tieši gados jauni, ekonomiski aktīvi iedzīvotāji, tad vienlaikus tiek radīti milzīgi zaudējumi Latvijas tautsaimniecībai. Katrs bojā gājušais valstij rada aptuveni 350 000 latu zaudējumu. Pateicoties likumdošanas sakārtošanai, kontrolei uz ceļiem un satiksmes drošības kampaņām, bojā gājušo skaits katru gadu samazinās, taču pieaug negadījumu skaits. Tāpēc iesāktais darbs jāturpina tikpat intensīvi, lai reibumā izraisīti negadījumi uz Latvijas ceļiem būtu retums un braukšanu dzērumā neapsvērtu neviens auto vadītājs,” norāda satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis atgādina: „Tāpat kā citus gadus, arī šogad policija, lai atturētu cilvēkus no likumpārkāpumiem un nepieļautu to, ka svētku laikā negadījumos iet bojā vai tiek ievainoti cilvēki, no 21.jūnija līdz 25.jūnijam strādās pastiprinātā režīmā. Autovadītāju, kas sēdušies pie stūres alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē, kontrole ir viena no būtiskākajām Valsts policijas prioritātēm Līgo svētku laikā. Policijas ekipāžas būs sastopamas gan pilsētās, gan uz nomaļiem lauku ceļiem, gan pasākumu norišu vietu tuvumā un citur.”

Šī gada kampaņa pret braukšanu reibumā atgādina par pašsaprotamām sekām, kas sagaida tos, kuri izvēlas sēsties pie stūres dzērumā.

Kampaņa „Ja dzer, tad nebrauc!” ikvienam liks aizdomāties par atbildību pret savu un apkārtējo dzīvību, atgādinot, ka, braucot reibumā, tu faktiski dodies ceļā uz savām vai kāda cita cilvēka bērēm. Ar šo dzērājšoferu ceļa pēdējo pieturas punktu varēs iepazīties ikviens, apmeklējot reibumā izraisītajos negadījumos bojā gājušo bēru galdu Rīgas centrā.

Kampaņu „Ja dzer, tad nebrauc!” organizē CSDD, Satiksmes ministrija un Valsts policija, atbalsta – SIA „Statoil Fuel & Retail Latvia”, apdrošināšanas sabiedrība ERGO un dzērienu ražotājs „Aldaris”. Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: