Divas dienas, 1. un 2. februārī, Ventspils Jaunrades namā notiks konkurss, kur jauniešiem ar padziļinātu interesi elektronikā būs iespēja pārbaudīt un salīdzināt savas zināšanas ar vienaudžiem, kuriem ir līdzīgs interešu spektrs.

Radioelektronikas praktikuma mērķis ir popularizēt elektronikas nozari Latvijas jauniešiem. Vienlīdz svarīgi ir arī celt interešu izglītības iestāžu elektronikas pulciņu sniegtās izglītības efektivitāti. Konkursa uzdevumi ir ne tikai pilnveidot jauno radioelektronikas entuziastu teorētiskās un praktiskās iemaņas, bet arī uzlabot spēju strādāt komandā, jo sacensībās dalībnieki startēs pāros. Šis ir nozīmīgs pasākums, ko atbalsta Ventspils pilsēta, Valsts izglītības satura centrs, Latvijas Elektronikas un elektrotehnikas rūpniecības asociācija. Konkurss tiek rīkots ERAF projekta „Latvijas Elektronikas un elektrotehnikas nozares klasteris” ietvaros.

 

Praktikuma dalībnieki ir sadalīti trīs dažādās vecuma grupās: 5. - 7. klases skolēni, 8. – 9. klases skolēni un 10. – 12. klases skolēni. Pieteikties konkursam varēja līdz 15. janvārim, tāpēc ir zināms, ka konkursā piedalīsies radioelektronikas pulciņu audzēkņi no dažādām Latvijas interešu izglītības iestādēm – Rīgas Skolēnu pils, Rīgas tehniskā jaunrades nama „Annas 2”, Jelgavas, Jūrmalas, Kuldīgas un Ventspils Jaunrades nama – pavisam 16 komandas.

 

Konkurss jaunajiem radioelektronikas entuziastiem nebūs vienkāršs. Viņiem nāksies 2 stundu un 30 minūšu laikā veikt uzdevumu, kurā katram ir dota sava shēma montāžai. Pēc tam, apvienojot komandas biedru darbus, tiek iegūta kopēja shēma. Noslēgumā tiek vērtēts ne vien rezultāts, bet arī darba kvalitāte un kultūra, ko noteiks speciālistu žūrija.

 

Konkurss Ventspils Jaunrades namā ir lieliska iespēja ne tikai pārbaudīt savas zināšanas, bet arī iemācīties ko jaunu. Pēc konkursa dalībniekiem paredzētas vairākas ekskursijas - tai skaitā interaktīva Ventspils Jaunrades nama apskate, planetārija apmeklējums, ekskursija pa Ventspili, Ventspils Augstskolas un Irbenes radioastronomijas centra apmeklējums.

 

Ventspilī elektronikas nozarei ir dziļas saknes. Radioelektronikas pulciņš pilsētā ir jau kopš 1962. gada, kad to dibināja Laimonis Roziņš. Šobrīd pulciņu vada Viktors Bagienskis, kurš šai amatā ir jau no 1990. gada. No visiem elektronikas pulciņiem Latvijā, Ventspils Jaunrades nama radioelektronikas pulciņš darbojas visilgāk.

 

Radioelektronika ir sarežģīta zinātne, kas prasa daudz ieguldīta darba un patiesu interesi noteiktā jomā. Tomēr zinātnes speciālistiem ir liels potenciāls Latvijas, kā arī Eiropas darba tirgū. Par elektronikas studijām pozitīvi izsakās arī Ventspils Augstskolas profesionālās maģistra studijas programmas „Elektronika” 1. kursa students Kārlis Rūtenbergs: „Līdz pat 12. klasei „treknajos gados” domāju, ka kļūšu par celtnieku un pelnīšu lielo naudu, taču pēc klases ekskursijas uz Ventspils Augstskolu sapratu, ka lielākas perspektīvas ir elektronikas nozarē, pie tam, tā ir nodarbošanās, ko man patīk darīt. Šobrīd laimīgi varu teikt, ka paralēli mācībām varu strādāt tepat Ventspilī, darbā, kas saistīts ar elektronikas inženieriju, un veiksmīgi izmantot augstskolā iegūtās zināšanas.”

 

Elektronika ir joma, kur augstākos sasniegumus gūst cilvēki ar lielāku entuziasmu. Ja konkursa dalībniekiem viņu entuziasms saglabāsies līdz pat reāla darba uzsākšanai, tad viņu sasniegumi būs ļoti augsti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: