Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputāti Ivars Landmanis un Vladislavs Šafranskis plašsaziņas līdzekļos izplatījuši maldinošu informāciju par Ventspils pilsētas pašvaldības 2013.gada budžetu, teikts trešdien pašvaldības izplatītajā informācijā.

«Pirmkārt, I.Landmanis un V.Šafranskis apgalvo, ka šis budžets ir plānots ar 1,9 milj.latu deficītu, un kopējais budžeta deficīts pēdējo 3 gadu laikā ir ne mazāks par 15.milj.latu. Patiesībā 2012.gadu pašvaldība noslēdza ar pašu brīvo naudas līdzekļu atlikumu 8,7 milj.latu apmērā (bez valsts, ārvalstu finansējuma). 2009.gadu pašvaldība noslēdza ar pašu brīvo naudas līdzekļu atlikumu 4,7 milj.latu apmērā, tādējādi pēdējo 3 gadu laikā naudas līdzekļu atlikums ir palielinājies par 4 milj.latu nevis samazinājies. Savukārt 2009.-2012.gada periodā pašvaldības budžetā ir nevis deficīts, bet ieņēmumi ir lielāki par izdevumiem 960 tūkst.latu apmērā.

 

Š.g. 25.janvārī apstiprinātajā pašvaldības 2013.gada budžetā ieņēmumi ir plānoti 30,4 milj.latu apmērā, bet izdevumi pašvaldības autonomo funkciju nodrošināšanai 30,2 milj.latu apmērā, līdz ar to šajā sadaļā ir budžeta pārpalikums 0,2 milj.latu apmērā.

 

Tāpat I.Landmanis un V.Šafranskis apgalvo, ka tiek izolēti no informācijas, t.sk. budžeta plānošanas procesa. Darbs pie Ventspils pilsētas pašvaldības 2013.gada budžeta sagatavošanas sākās jau 2012.gada augustā, un izstrādes gaitā tas ir izskatīts vairāk nekā 20 attiecīgo nozaru komisiju sēdēs. Budžeta izstrādes procesā bijuši iesaistīti vairāk nekā 400 pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību darbinieki, nevalstisko organizāciju pārstāvji un citu organizāciju pārstāvji. Visas komisiju sēdes ir atklātas, un tajās var piedalīties ikviens interesents, ieskaitot domes deputātus I.Landmani un V.Šafranski.

 

Apkopotais 2013.gada budžeta projekts tika skatīts arī domes Finanšu komitejas sēdē. Diemžēl uz š.g. 18.janvāra Finanšu komitejas sēdi, kurā tika skatīts 2013.gada budžeta projekts, deputāts I.Landmanis nebija uzskatījis par vajadzīgu ierasties un detalizēti iepazīties ar 2013.gada budžeta projektu.

 

Pašvaldības sēžu vadības sistēma šobrīd atrodas ieviešanas stadijā, notiek pakāpeniska sēžu materiālu elektronizācija un ievietošana sistēmā, kā arī darbinieku apmācība darbam ar sistēmu. Ņemot vērā ar sistēmas ieviešanu saistītās tehniskās darbības, lai tiktu izveidotas deputātu pieejas tiesības pie visām sistēmā ievadītājām komisijām un sēžu materiāliem, sistēmā bija nepieciešams veikt funkcionālās izmaiņas. Uz pašreizējo brīdi domes deputātiem ir nodrošinātas pieejas tiesības visai sēžu vadības sistēmā ievadītajai Ventspils pilsētas domes komisiju un komiteju informācijai.

 

Vēl I.Landmanis un V.Šafranskis apgalvo, ka nav bijusi iespēja iepazīties ar pašvaldības atbalstu sporta nozarei. Kā jau minēts iepriekš, katrs budžeta jautājums vispirms tiek izskatīts attiecīgajā nozares komisijā, kuru sēdes ir atklātas – tajās var piedalīties ikviens. Šajā gadījumā Sporta komisijā tiek izskatīts viss sporta nozares finansējums, t.sk. pašvaldības organizētie sporta pasākumi, sniegtais pašvaldības atbalsts pa sporta veidiem utt. Sporta komisiju sēdēs, kurās tika izskatīti ar 2013.gada budžetu saistīti jautājumi, I.Landmanis un V.Šafranskis nav piedalījušies. Gadījumā, ja šiem kungiem nebija iespējams pašiem ierasties uz Sporta komisijas sēdēm, tad savu viedokli bija iespējams paust ar savu partiju darbam komisijās deleģēto pārstāvju starpniecību.

 

Taču tā vietā domes sēdē 25. janvārī domes deputāti I.Landmanis un V.Šafranskis balsoja pret līdzekļu piešķiršanu sociālo pabalstu izmaksai sociāli mazaizsargātākajiem iedzīvotājiem (trūcīgas un maznodrošinātas personas, vientuļie pensionāri un invalīdi, bāreņi, daudzbērnu ģimenes), t.sk. pabalsta centralizētās siltumenerģijas izdevumu kompensācijai 55% apmērā, medikamentu izdevumu kompensēšanai 25 Ls apmērā; pret pašvaldības finansējuma piešķiršanu brīvpusdienām skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs; pret līdzekļu piešķiršanu iekškvartālu labiekārtošanai un bērnu rotaļu laukumu izbūvei; pret līdzekļu piešķiršanu profesionālo teātru un koncertu pieejamības nodrošināšanai Ventspils pilsētā; pret finansējuma piešķiršanu bērnu un jauniešu nodarbībām Ventspils jaunrades namā, sporta skolā „Spars”, sporta klubos un citās nevalstiskās organizācijās; pret mācību līdzekļu iegādi izglītības iestāžu vajadzībām un mācību aprīkojuma papildināšanu, kā arī citiem pilsētas iedzīvotājiem svarīgiem jautājumiem.

 

Ņemot vērā iepriekš minēto, nākas secināt, ka Ventspils pilsētas domes deputāti I.Landmanis un V.Šafranskis tā vietā, lai konstruktīvi piedalītos pašvaldības budžeta izstrādē, labāk izvēlas nodarboties ar populistiskas informācijas izplatīšanu.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: