Seši Ventspils 4. vidusskolas skolēni no 21. līdz 25. janvārim dosies uz Somijas pilsētu Tamperi, lai pārstāvētu Latviju starptautiska Comenius programmas projekta noslēgumā.

Projekta dalībnieki gatavo prezentācijas par tēmu: „Enerģijas ražošana un izmantošana”, kas jau izrādīta skolā 11.a un 11.b klases skolēniem, bet jau jaunnedēļ tā angļu valodā būs jāprezentē Somijā. Enerģijas taupīšana ir arī janvārī EKO skolas tēma, tāpēc noklausoties informāciju 11. klases skolēni grupas veidoja plakātu „Kā es un mana ģimene varu taupīt enerģiju.”

 

No 4. vidusskolas uz Tamperi dosies divi 10.a klases skolnieki – Aleksis Lurins un Dāvis Tīsons. Viņiem pievienosies arī divi mācību biedri no 10.b klases – Toms Ģigulis un Izolde Krūkle. Savukārt no vienpadsmitajām a un b klasēm ir izveidota apvienota komanda, kuru pārstāv divas meitenes – Danuta Andersone un Sindija Gūtmane.

 

Projektā ar latviešu jauniešiem kopā piedalīsies arī vienaudži no Vācijas, Somijas, Itālijas un Polijas. Katrai valstij jāveido mazliet atšķirīgas prezentācijas, īpaši liekot uzsvaru uz vienu no enerģijas ražošanas veidiem. Latviešu komandām savā veidā paveicās, jo īpašu uzsvaru vajadzēja likt uz enerģiju, kas tiek iegūta ar hidrolelektrostaciju palīdzību. Tomēr arī šī informācija bija jāsavāc, jāapkopo un, pats galvenais, pašiem jāsaprot.

 

Projekta dalībniece Sindija Gūtmane atzīst: „Grūtākais bija sazināties ar elektrostaciju pārstāvjiem, lai iegūtu vajadzīgo informāciju, taču, kad uztraukums bija pārvarēts, tad izrādījās, ka staciju darbinieki ir ļoti atsaucīgi un sniedza mums vajadzīgo informāciju.” Jautājot par motīviem, kāpēc viņa velta savu brīvo laiku, lai piedalītos projektā, Sindija atbild: „Projektā nav vērtīgu balvu, bet mans galvenais apbalvojums ir iespēja aizbraukt apmaiņā, paskatīties, kā dzīvo un mācās skolēni citviet Eiropā, un, ja vēl tai pašā laikā es varu iemācīties ko jaunu un noderīgu, par tēmu, kas mani interesē, tad vairāk nekādi apbalvojumi nav nepieciešami.”

 

Uz ārzemēm skolēniem līdzi dosies arī divas skolotājas – ķīmijas skolotāja Inguna Bērziece un fizikas skolotāja Ketija Krinkele. Kā vienu no lielākajiem jauniešu ieguvumiem skolotājas min iespēju viesoties īstā, strādājošā atomelektrostacijā. „Liels ieguvums skolēniem ir iespēja izzināt lielākos enerģijas patērētājus kā uzņēmumi „Liepājas metalurgs” vai „Ventamonjaks serviss”. Skolēni var analizēt uzņēmumu darbu un meklēt iespējas, kā uzņēmumiem ietaupīt enerģiju. Dalība šādā projektā noteikti palīdz skolai saglabāt savu ekoloģisko domāšanu, kā arī dod cerību, ka nākotnē Ventspils jaunieši varēs daudz dot Latvijas enerģētikas politikai.” Vēl viens ieguvums skolotājiem ir pieredze, jaunas idejas mācību stundu organizēšanā.  

 

Foto:ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: