Lai arī organizācija Latvijas Zaļā kustība talsenieka Jāņa Matuļa vadībā turpina likt šķēršļus, Talsu jaunās slimnīcas būvobjektā šonedēļ sākusies gatavošanās būvdarbu atsākšanai.

Talsu slimnīcas būvniecības vietā klusums ilga vairāk nekā divus mēnešus. Taču šonedēļ iekonservētajā objektā ir uzsākti sagatavošanās darbi, lai objektu varētu pieslēgt pie elektrības. Kamēr zeme nav sasalusi, plānots ierakt kabeļus un uzstādīt arī transformatoru. Bez elektrības pieslēguma nevar veikt ēkas pamatu betonēšanas darbus. To, kad varēs turpināt ēkas pamatu būvdarbus šobrīd vēl nevar pateikt. Tam ir nepieciešami labvēlīgi laika apstākļi un slimnīcai pozitīvs tiesas spriedums apelācijas prasībā.

 

Ja sals pieturēsies minimāls, tad pamatu betonēšanu varēs atsākt jau tagad. Ja sals tomēr pieņemsies spēkā, būs jāgaida siltāks laiks vai pat pavasaris. Pastāv tehnoloģijas, kas ļauj šādus darbus veikt arī lielā salā, taču tās ir papildu izmaksas un var ciest arī kvalitāte. «Mums ir svarīgi ne tikai ievērot būvniecības termiņus, bet arī – lai rezultāts būtu kvalitatīvs un augstākajām prasībām atbilstošs,» uzsver Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova.

 

Ņemot vērā neparedzētos apstākļus saistībā ar ierosināto tiesvedību, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra sola pagarināt noteiktos būvniecības termiņus Eiropas Savienības līdzfinansējuma saņemšanai.

 

Šobrīd slimnīca no būvniekiem gaida aprēķinātos zaudējumus par dīkstāves mēnešiem. Jaunbūves iekonservēšanas brīdī novembra sākumā tie bija sasnieguši jau 12 tūkstošus latu. Ar katru dīkstāves dienu summa pieaug arvien lielāka.

 

Jāatgādina, ka organizācija Latvijas Zaļā kustība (LZK) tiesā apstrīd Talsu novada domes izsniegto būvatļauju slimnīcas būvniecībai konkrētajā vietā. Tikmēr Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca lūdza tiesai atļaut turpināt ēkas būvniecību šīs tiesvedības laikā, kas var ilgt vairākus gadus. Pirmā tiesu instance slimnīcas lūgumu apmierināja, ļaujot būvniecību turpināt. Taču LZK iesniedza apelācijas prasību, ko Administratīvā apgabaltiesa skatīja vakar. Visticamāk, tiesas lēmums kļūs zināms šodien.

 

Sūdzībā cita starpā norādīts, ka tiesa nav vērtējusi iespējas slimniekiem turpināt saņemt medicīniskos pakalpojumus esošajā Talsu slimnīcas ēkā. Matulis arī norāda, ka viens no slimnīcas korpusiem esot jauns. Tam gan ir ļoti grūti piekrist, jo diez vai 1963. gadā būvēto, remontu neredzējušo korpusu var uzskatīt par jaunu. Protams, salīdzinot ar abiem pārējiem – 113 gadus un 73 gadus vecajiem slimnīcas korpusiem –, tas ir krietni jaunāks.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: