22. februārī Talsos notiks Starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2015" skate, kurā Ventspils novadu pārstāves Popes "Pūnika", Puzes "Sītava", Tārgales "Kāndla", Jūrkalnes "Maģie suiti", Vārves "Vēlava" un Piltenes "Pill tīn".

"Pill tīn" šādā skatē piedalīsies pirmo reizi. Piltenes pilsētas un pagasta folkloras draugu kopa izveidota 2012. gadā, kad sievas un meitas, kam patīk tautasdziesma, uzrunājušas Neldu Matisovu, rosinot pievērsties arī tradicionālām kultūras vērtībām. Lai zinātu, kā tas pareizi darāms, Nelda divus gadus apmeklējusi Folkloras skolu: "Mēs vēl esam jauniņi un tikai mācāmies. Pirmajā gadā mēģinājām saprast, ko spējam, pamazām atraisoties un sākot uzstāties arī publikas priekšā. Mēs ne tikai dziedam, bet arī rīkojam Piltenē dančus vakarus. Mūsu pamatrepertuārs lielākoties veltīts gadskārtu svētkiem, bet mēs pie tā neapstāsimies un iesim tālāk un dziļāk, jo mums ir tik daudz skaistu tautasdziesmu – spēj tik mācīties! Gribam apgūt arī instrumentu spēli, lai skanējums būtu vēl krāšņāks."

 

Gatavojoties folkloras skatei, kuras tēma ir "Mantojums" un kurai jāsagatavo desmit minūšu gara programma, piltenieces vienojušās par kolektīva nosaukumu, atceroties teiku, kas stāsta, kā radies Piltenes nosaukumus.

 

"Pill tīn" dalībniecēm ir vēl viens iemesls priecāties, jo, pateicoties biedrības "Seši krasti" izsludinātajam projektu konkursam, Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Ventspils novada pašvaldības atbalstam, folkloras kopas dalībnieces tikušas pie 15 tērpu komplektiem, kuros ir ņieburi, brunči, sieviešu krekli, galvas lakati, saktas, zeķes un kurpes. Pirkumam izmantoti EUR 4012.19.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: