Oktobrī Puzē būs atvērta "Mazo Rūķu skola" bērniem, kuri neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādes vai cita veida attīstošās nodarbības, informē skolotāja Revita Kraule.

Bēbīšu skolā nodrošinās iespēju ļoti maziem bērniņiem un viņu vecākiem satikties, izglītoties, emocionāli un fiziski atjaunoties. Mazo Rūķu skola darbosies bērnudārza "Rūķītis" telpās, nodarbības notiks reizi nedēļā. Skolotāji rūpēsies par mājīgu atmosfēru, veidos mīlestības un cieņpilnu sadarbību ar bērniem. Būs nodrošināta nesteidzīga iespēja pirms un pēc nodarbības parotaļāties. Bērni kopā ar kādu no vecākiem un pedagogu iepazīs skaņas un mūziku, sajutīs dažādu materiālu daudzveidību, trenēs pirkstu veiklību, attīstīs runu un valodu, vingros, rāpos un braši staigās, draudzēsies ar citiem, jautri rotaļāsies. Satiksies vecāki ar līdzīgām interesēm, problēmām un priekiem, uzklausīs dažādu speciālistu viedokli un dalīsies pieredzē. "Mazo rūķu skolā" vecāki veltīs bērniņam nedalītu uzmanību, apgūs jaunas idejas kopīgām rotaļām, radošiem darbiņiem un iemācīsies jaunas dziesmiņas. Bēbīšu skolā mīļi gaidītas būs arī topošās māmiņas.

 

Pēdējo gadu laikā dzīve laukos ir pilnībā mainījusies. Pagastā paliek pārsvarā pensijas vecuma cilvēki. Šobrīd ļoti svarīgi noturēt laukos jaunās ģimenes, kurām neklājas viegli. Prieks par Puzē palikušo iedzīvotāju aktivitātēm un apvienības dažādām vecuma un interešu grupām. Pensionāri izveidojuši klubiņu "Vakarblāzma", cilvēki ar īpašam vajadzībām – biedrību "Labas pārmaiņas", darbojas PAV biedrība "Niedre", Puzes pamatskola izveidojusi daudzfunkcionālu centru, kur nodrošinātas mācību, audzināšanas, interešu izglītības iespējas visiem pirmsskolas un pamatizglītības vecuma bērniem, darbojas amatniecības centrs.

 

Puzes pagastā bez ievērības palikušas topošās māmiņas, jaunās māmiņas un paši mazākie bērni, jo pirmsskolas izglītības iestādi var apmeklēt no 1,5 gadu vecuma, tāpēc ļoti svarīgi nodrošināt bērnu attīstības iespējas šajā iztrūkstošajā posmā - sākot no bērna dzimšanas.

 

Pirmais dzīves gads ir tik ļoti vērtīgs un nozīmīgs bērna attīstībā, tieši šajā periodā tiek ielikts pamats daudzajām un dažādajām prasmēm un iemaņām, kas bērnam būs vajadzīgas turpmāk dzīvē. Katra stunda, nerunājot par dienu, ir ieguldījums bērna attīstībā. Šajā nozīmīgajā periodā mazuļi noskaidro, vai cilvēkiem var uzticēties. Brīva kontaktēšanās iespēja ar vienaudžiem tik agrīnā vecumā palīdz bērniem veidot pirmās tik nozīmīgās sociālās kompetences iemaņas. Ja mazulis ir vienīgais vai pirmais bērniņš ģimenē šādas iespējas izmantošana ir īpaši būtiska un noderīga vēlāk, uzsākot bērnu dārza gaitas.

 

Mazo rūķīšu skola nodrošinās saudzīgu vidi maziem bērniem. Īpaši tiem, kuri vēl nestaigā, jo viņu interese citam par citu ir liela, taču šajā vecuma posmā iespēja būt kopā ar citiem mazuļiem bieži vien ir ļoti ierobežota. Attīstību atbalstoša un veicinoša vide (telpa, rotaļlietas un vienaudžu sniegts pamudinājums), palīdzēs bērniem veikt nākamos soļus savā attīstībā.

 

Nodarbībās tiks integrētas dažādas attīstošas darbošanās – dziedāšana, muzicēšana, vingrošana, pirkstiņu spēles, pantiņu skaitīšana, rotaļas, darbiņi smalkajai un lielajai motorikai, masāža un tml. Par svarīgāko kritēriju tiks izvirzītas pozitīvas emocijas un uzmanības noturība. Iespēja veidot skoliņu pašiem mazākajiem, kuri neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādes vai cita veida attīstošās nodarbības, radās piedaloties Sorosa fonda–Latvija (SFL) iniciatīvas "Pārmaiņu iespēja skolām" projektu konkursā. Trešās komponentes ietvaros izmantojām iespēju saņemt papildu atbalstu pirmsskolas vecuma bērnu attīstības veicināšanai un ģimeņu iesaistīšanai bērna izglītības procesā.

Septembrī skolotāja Revita Kraule aicinās vecākus uz pirmo sapulci.

 

ventspilsnovads.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: