Sestdien, 15.jūnijā plkst. 16 Jūrkalnē durvis ver pop-up mākslas telpa „jūrK” , piedāvājot iepazīties ar Lauras Prikules un Evas Vēveres Poētiskā robotisma projektu XI „Jūrkalnes zelts”.

2013. gadā vasaras garumā Jūrkalnē, kultūrizglītības centra “Riekstiņpļava” pop-up mākslas telpā „jūrK” notiks vairākas laikmetīgās mākslas izstādes, kuru autori būs šobrīd Latvijā aktuāli mākslinieki. Izstāžu mērķis ir iepazīstināt Jūrkalnes, kā arī tās tuvākās apkārtnes iedzīvotājus un viesus ar patreiz Latvijas laikmetīgajā mākslā notiekošiem procesiem.

Laikā no 15. jūnija līdz 23. augustam mākslas telpā, kas atrodas Pilsberģu kroga otrā spārnā, notiks 5 personālizstādes. Pirmā projekta autores ir instalāciju un performanču mākslinieces Laura Prikule un Eva Vēvere; tam sekos paradoksu meistara Romana Korovina fotogrāfiju izstāde, starptautiski strādājošas mākslinieces Evelīnas Deičmanes projekts un šā gada Venēcijas biennāles dalībnieka Kriša Salmaņa izstāde. Kā pēdējā izstāžu ciklu augustā noslēgs Ata Jākobsona un Kates Krolles videoinstalācija “Patiesība ir vienkārša”.

Sezonas laikā piesātināto izstāžu programmu papildinās arī lekcijas, kurās nozares profesionāļi iepazīstinās skatītājus ar laikmetīgo mākslu katras notiekošas izstādes kontekstā. Savukārt bērniem un jauniešiem būs iespēja pietuvoties laikmetīgās mākslas specifikai praktisku darbnīcu formātā.

Izstāžu kuratore – Odrija Fišere. Kultūrizglītības centra “Riekstiņpļava” mākslas telpas „jūrK”vadītāja, projekta autore – Linda Sīle.

Izstāžu programmu Jūrkalnē atklās Lauras Prikules un Evas Vēveres izstāde-instalācija “Jūrkalnes zelts”. Izstāde ilgs no 15. līdz 27. jūnijam un tās procesā varēs iesaistīties ikviens. Veidota kā interaktīva mākslas spēle, izstāde divu nedēļu garumā kļūs par dažādu lietu, vērtību apmaiņas punktu. Visā Jūrkalnes teritorijā – pludmalē, kokos, dārzos, uz ielām tiks izvietoti zelta kubi. Daži būs labi redzami, bet citi pamatīgi noslēpti. Ikvienam, kurš savā ceļā atradīs šādu kubu, būs iespēja izstādē to apmainīt pret kādu materiālu no “vērtību kambara”.

Izstāde-instalācija “Jūrkalnes zelts” ir refleksija par reālo, ideālo un to savienošanas principiem. Tajā savienojas bērnības stāsti par atrastiem dārgumiem, pavadītām vasarām pie jūras un Zelts kā viens no civilizācijas motivētājiem un aktīvas darbības katalizatoriem. Šo projektu Eva Vēvere un Laura Prikule veido īpaši Jūrkalnes mākslas telpai un tas ir 11. darbs ciklā “Poētiskais Robotisms”, kas aizsākās 2009. gadā.

“Poētiskais Robotisms” ir metode, kas iedziļinās binārās opozīcijās (poētiskais/robotiskais, sistēmiskais/ individuālais, reālais/imaginārais, u.c.), un tādā veidā runā par „paradoksa punktu“ kā konkrētu lokāciju mūsu uztveres zonā, kur pretstati pārklājas, bet to kontūras tiek dzēstas.

Izstāde “Jūrkalnes zelts” tiks atklāta 15. jūnijā pl. 16. Atklāšanas laikā notiks tikšanās un sarunas ar autorēm.

Eva Vēvere ir absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu un studējusi Somijas Mākslas akadēmijā. Mākslinieci interesē telpa un tās transformēšanas iespējas. Izmantojot gan tradicionālos izteiksmes līdzekļus – glezniecību, grafiku, gan arī instalāciju, autore pārveido telpu par mākslas darba sastāvdaļu un rada citas starptelpas ar mērķi izzināt cilvēciskās esības robežas un trajektorijas.


Laura Prikule mākslas praksē izmanto dažādus medijus – instalāciju, glezniecību, fotogrāfiju, performanci. Māksliniece pēta laiktelpas, nomadisma un spēles idejas, tiecoties arvien pretī jaunām suģestijas formām. Autore absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu, ieguvusi maģistra grādu Sanfrancisko Mākslas institūtā, šobrīd studē Latvijas Mākslas akadēmijas doktorantūrā.


Abas mākslinieces kopā veido projektus kopš 2009. gada. Cikla “Poētiskais Robotisms” instalācijas, akcijas un performances līdz šim bijušas skatāmas kim? Laikmetīgās mākslas centrā, “Galerijā 21”, Laikmetīgās mākslas centrā, festivālos “Survival Kit”, izstādē “Izmēģinājumu stacija Laimdota” Cēsīs, “Performance Art Now Tallinn # 2” u.c. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: