10. martā plkst. 13.00 koncertzālē “Latvija” atgriezīsies klausītāju iecienītais koncertcikls “Ērģeļmūzika svētdienā”. Koncertā “Es ticu neteiktajam” lieliski mūziķi Kristīne Adamaite (ērģeles), Jolanta Strikaite (soprāns), un Artis Sīmanis (saksofons) atskaņos Jāņa Lūsēna, Riharda Dubras un Johana Sebastiāna Baha skaņdarbus.

Divi latviešu komponisti, laikabiedri, Jānis Lūsēns un Rihards Dubra 2024. gadā atzīmē savas dzīves nozīmīgas gadskārtas. Koncerta “Es ticu neteiktajam” programmā iekļautie darbi soprānam, saksofonam un ērģelēm uzrunā klausītāju radniecīgās frekvencēs, ko labi raksturo dzejnieka Rainera Marijas Rilkes apgalvojums "es ticu nekad vēl neteiktajam".

Ar šādu tekstu iesākas dzejasdarbs, ko skaņās licis Jānis Lūsēns, un tā ir ļoti personīga saruna ar Radītāju, - tā ved meditatīvi tēlojošā apcerē par mūžības ritiem un cilvēka ilgām pēc dievišķā.

Cilvēcisko un dievišķo trajektoriju mijiedarbe ir pastāvīgi klātesošs motīvs arī Riharda Dubras daiļradē, - tiecoties aptvert visplašāko emociju gammu - no neziņas, apjukuma, nespēka, caur dusmām, izmisumu un sāpēm līdz sapratnei un gaismas redzēšanai. To visu bez vārdiem var saklausīt Koncertā saksofonam un ērģelēm Concerto appassionato.

Bet latviskajiem skaņurakstiem kontrapunktu sniegs Johana Sebastiāna Baha mūžam uz dvēseles un saprāta dzīlēm aicinošā vēsts. Tādā komponistu un atskaņotāju trejādībā savīsies cilvēka un instrumentu balsis – gan slavējot, gan pielūdzot, gan mierinot.

Arta Sīmaņa darbībai ir izšķiroši būtiska loma saksofona mākslas attīstībā Latvijā. Augstāko izglītību saksofona specialitātē viņš ieguva laikā, kad izdarīt to Latvijā vispār nebija iespējams. Pēc atgriešanās no studijām Sanktpēterburgā 1986. gadā Sīmanis izveidoja saksofona spēles klasi Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā, bet 1991. gadā kļuva par jaunizveidotās saksofona spēles klases vadītāju Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Šobrīd viņš aktīvi koncertē kopā ar citu koncerta dalībnieci, ērģelnieci Kristīni Adamaiti, ar kuru kopā ir ierakstīti četri kompaktdiski.

Kristīne Adamaite ieguvusi ērģeļspēles maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Papildinājusi meistarību pie tādiem ērģelniekiem kā Hanss Ula Eriksons, Leo Krēmers, Jons Laukviks, Gijs van Shonhovens, Kristofers Stembridžs un citiem. Viņa piedalījusies CD iesakņojumos arī ar Valsts akadēmisko kori “Latvija” Māra Sirmā un Hermana Engelsa vadībā, kā arī kuplinājusi senās mūzikas ansambļa “Schola cantorum Riga” albumu “Oculus non vidit” un piedalījusies albuma “Mūzika Rīgā 1570–1800”, spēlējot Ugāles baznīcas vēsturiskās ērģeles. Kristīne Adamaite koncertējusi daudzās Eiropas valstīs, arī Austrālijā, ASV un Kanādā.

Jolanta Strikaite ieguvusi maģistra grādu operdziedāšanā Latvijas Mūzikas akadēmijā (prof. A. Garančas, K. Gailītes klase) vokālo meistarību papildinājusi meistarklasēs pie dažādiem pedagogiem un dziedātājiem. Viņa piedalījusies dažādu operu un muzikālo izrāžu iestudējumos, kā arī dziedājusi solo vokāli instrumentālos iestudējumos, bet kopš 2014. gada koncertē kopā ar Kristīni Adamaiti un Arti Sīmani.

Koncertu organizē SIA “Kurzemes filharmonija” ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības un J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas finansiālu atbalstu. Biļetes iegādājamas koncertzāles “Latvija” un teātra nama “Jūras vārti” kasē, kā arī citās “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās.

Informējam, ka pasākuma laikā iespējama fotografēšana un video filmēšana organizatora vajadzībām. Iegūtie materiāli tiks izmantoti pasākuma publicitātes nolūkos, koncertzāles “Latvija” mājas lapas un sociālo tīklu kontos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: