Jau ierasti Ventspilī februārī norisinās Saksofonmūzikas svētki, atzīmējot Ventspils Bigbenda vadītāja, saksofonista un Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagoga Renāra Lāča dzimšanas dienu, kas tiek svinēta 7. februārī.

Šoreiz svētku koncertā, kas notiks 10. februārī koncertzālē Latvija, Ventspils Bigbendam pievienosies Ventspils Kamerorķestris un diriģents Aigars Meri, kā arī īpašie viesi – džeza kvintets Silvesteri Orkesteri, kuri šogad atskatās uz 20 gadiem, kas kopā pavadīti filozofējot un muzicējot.

Renārs Lācis savu darbību Ventspilī iesāka 2010. gadā. Viņš vada Ventspils Bigbendu, Ventspils Junior Band, kā arī pasniedz Mūzikas vidusskolā. Vaicāts, kāpēc šie svētki ir nozīmīgi, Renārs Lācis norāda, ka šobrīd saksofonmūzikas kustība Latvijā iet plašumā, tādēļ ir īstais brīdis pievērsties tās popularizēšanai vēl vairāk. Mūziķis arī pastāsta, ka par akadēmiskā saksofona ēras aizsācēju uzskatāms saksofonists Artis Sīmanis un viņa kādreizējie audzēkņi, kas spēlē solo, ansambļos un orķestros, māca jaunāko paaudzi. Līdz brīdim, kad saksofonmūziku sāka mācīt akadēmiski, un tas notika, kad Mūzikas akadēmijā tika atvērta saksofona klase 1992. gadā, saksofonu vairāk uztvēra kā izklaidējošu instrumentu. «Saksofonam ir divas dabas – akadēmiskā un džeza mūzikas puse. Mūsdienās es ieteiktu spēlēt un apgūt abas šīs puses – gan stilistisko, gan akadēmisko,» pārliecināts Renārs Lācis. Interese par saksofonu ir jūtama, uzskata mūziķis. Ventspils Mūzikas vidusskolā, kur šo instrumentu var sākt apgūt jau no desmit gadu vecuma, darbojas trīs saksofonmūzikas pasniedzēji. «Kopumā Latvijā saksofonmūzikas līmenis ir diezgan augsts, neesam gluži bāleliņa lomā. Kad sāku strādāt Ventspilī, sastapu un joprojām sastopu šeit daudz talantīgu jauniešu. Priecājos, ka daudzi pēc Ventspils Mūzikas vidusskolas turpina mācības augstskolās. Piemēram, pagājušajā gadā mana labākā audzēkne Patrīcija Anna Doniņa, pabeigusi Ventspils Mūzikas vidusskolu, iestājās Amsterdamas konservatorijā,» stāsta Renārs Lācis.

Labs saksofonists – tas ir liels darba ieguldījums sevī, nežēlojot garas darba stundas. Izcila dzirde, laba koordinācija – tas atvieglo mācīšanās procesu, bet uzreiz nepadara par labāko. Visa pamatā ir nopietns darbs. Saksofonmūzikas svētki ir laba iespēja parādīt Ventspils Bigbenda izaugsmi un sasniegumus. Renārs Lācis ar lepnumu norāda, ka ir patiesi gandarīts par to, ka Saksofonmūzikas svētki izauguši no teātra nama Jūras vārti skatuves līdz koncertzāles Latvija skatuvei. «Tas viss notika dabiskā veidā: šie mūzikas svētki Jūras vārtu Jaunajā zālē aizsākās kā manas dzimšanas dienas svinības, kopā ar draugiem un domubiedriem darot savu sirdsdarbu. Patiesi priecājos par tādu izaugsmi, zināmā mērā varam pateikt paldies arī kovidam, kāpēc esam nokļuvuši uz koncertzāles Latvija lielās skatuves, – bija jāievēro divu metru distance, ko koncertzāles Mazajā zālē nevarējām izdarīt. Priecājos, ka arī atbalstītāju pulks arvien pieaug,» turpina Renārs Lācis. Viņš arī pastāsta, ka šogad Saksofonmūzikas svētkus kuplinās Ventspils Kamerorķestris un diriģents Aigars Meri un kvintets Silvestri Orkesteri.

Džeza kvintets izceļas ar tikai šai grupai raksturīgu muzikālo rokrakstu un profesionāli augstvērtīgu oriģinālmūziku, uzsvaru liekot uz ritmiskām niansēm, tembru kombinācijām, krāsainu harmonisko valodu un formas īpatnībām. Ansamblis šogad svin 20 gadu jubileju. Tā savdabīgais nosaukums Silvesteri Orkesteri radās kādas somu grupas ietekmē (Hurmio-orkesteri), kurai ir līdzīgs stils un priekšstats par muzicēšanu. Kvinteta kodolu kopš dibināšanas nemainīgi veido Renārs Lācis (saksofoni), Kārlis Vanags (saksofoni, flauta, kompozīcija) un Ritvars Garoza (taustiņistrumenti, kompozīcija). Toms Poišs (basģitāra un kontrabass) un Rūdolfs Dankfelds (sitaminstrumenti) sastāvam pievienojās vēlāk. Kvinteta atskaņoto mūziku komponē un aranžē paši ansambļa dalībnieki, tādējādi veidojot Silvesteri Orkesteri par muzikāli eksperimentālu telpu un unikālu ideju laboratoriju, kas popularizē Latvijā radītu džeza mūziku. 2007. gadā kvintets izdevis oriģinālmūzikas albumu, kura skaņdarbus jaunā skanējumā būs iespējams dzirdēt koncertā 10. februārī.

Skaņdarbu autori Kārlis Vanags un Ritvars Garoza speciāli šī koncerta sastāvam – džeza kvintetam, bigbendam un kamerorķestrim –, izveidojuši jaunas aranžijas, kas bagātinātas ar jau nobriedušāku redzējumu un virtuozitāti. «Svētkos skanēs melodiska un melanholiska mūzika, bet tai pašā laikā arī ritmiska un harmoniska. Laba mūzika būs garantēta. Lai izturētu Latvijas ziemas pelēkumu, ir jādodas vai nu uz Ēģipti, vai arī jānāk uz saksofonmūzikas svētkiem un jāklausās laba mūzika. Šie svētki ir manas dzimšanas dienas vislabākā dāvana: izcila zāle, bigbends, draugi un ģimene uz skatuves – nekas labāks par to vairs nevar būt,» saka saksofonists Renārs Lācis.

Koncertu organizē SIA Kurzemes filharmonija ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības finansiālu atbalstu. Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un bilesuparadize.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: