Šodien plkst.14 Popes pagasta kultūras namā notiks tikšanās ar nenogurdināmo pasaules apceļotāju Pēteri Strubergu.

Ar šo pasākumu aizsākas Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā Ventspils bibliotēkas projekts „Tuvais tālums”. Tā mērķis ir veicināt novada iedzīvotāju interesi par dažādu tautu kultūru un tradīciju atspoguļojumu latviešu literatūrā, sekmēt cieņpilnas attieksmes veidošanos pret citu valstu tradīcijām un paradumiem, vairot zināšanas par tām.

Pēteris Strubergs, Latvijas Olimpiskās komitejas loceklis kopš 1988.gada, pirmo ceļošana prieku izjuta jau bērnībā, lasot žurnālu „Atpūta”. Iespaidi no lasītā bija tik spēcīgi, ka svešu zemju apceļošana kļuva par viņa sapni, kas īstenojās Latvijai atgūstot neatkarību.  Pēteris Strubergs pabijis vai pusē pasaules valstu Eiropā, Āzijā, Amerikā, Austrālijā. Ceļojuma iespaidi raduši atspoguļojumu četrās grāmatās – „Ceļojumu mozaīka” (2006), „Sapņu zeme Austrālija” (2008), „Trīs pērles Āzijas kaklarotā” (2009) un „Āfrika : kristīgā un mežonīgā Etiopija, senā kultūras zeme Ēģipte” (2011).

Pētera Struberga grāmatas un ceļojumu apraksti ir intriģējoši un pārliecinoši, jo ataino aculiecinieka redzēto. Īpaši piesaista autora drosme aprakstīt ne tikai labākos iespaidus un sajūsmu, bet pilnīgi atklāti izlikt uz papīra visas neveiksmes un pārpratumus, kas var palīdzēt nākamajiem ceļotājiem neiekulties dažādās likstās.

Pēteris Strubergs raksta arī dzejoļus, humoreskas. Viņa publikācijas lasāmas „Patiesajos Stāstos”, „Mājas Viesī”, „Latvijas Avīzē”, citos preses izdevumos.

Reizē ar šo tikšanos pa novada pagastu bibliotēkām rotāciju uzsāk ceļojoša literatūras izstāde „Pasaules apceļojums ar grāmatu”- latviešu autoru ceļojumu grāmatas un jaunākie ceļveži no Ventspils bibliotēkas krājuma un rotējošā fonda. Izstāde, sākot ar Popes pagasta bibliotēku, vienu mēnesi būs skatāma katrā projektā iesaistītajā bibliotēkā, bet tālāk tā ceļos arī uz pārējām novada bibliotēkām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: