Starptautiski atzītais slovēņu horeogrāfs Edvards Klugs savā laikmetīgajā baletā apvienojis pašironiju, absurdu un sirreālismu ar Edvarda Grīga valdzinošo melodiju poētiskajiem sapņiem.

Raimonds Martinovs, LNOB vadošais baleta solists: brieža loma man bija liels pārsteigums

Cik labi, jūsuprāt, stāstu par Pēru Gintu un Solveigu var izstāstīt baletā, ja salīdzina ar literatūru, teātri?

– Izrāde reti var patiešām pārsteigt, bet šī izrāde noteikti ietilpst tajā kategorijā, sākot ar scenogrāfiju, tēliem, režiju, sižetisko līniju. Arī horeogrāfiski ar visiem izteiksmes līdzekļiem ir ļoti daudz pateikts. Jāsaka liels paldies horeogrāfam Edvardam Klugam, ka viņš pie mums atbrauca un iestudēja izrādi, kā arī mākslinieciskajam vadītājam Aivaram Leimanim par to, ka šī izrāde ir mūsu repertuārā.

Jums izrādē ir brieža loma.

– Jā. Sākotnēji man bija paredzēta Pēra loma, bet ceļa traumas dēļ – lai izvairītos no riska sabojāt rehabilitāciju – horeogrāfs man piedāvāja brieža lomu. Tas man bija liels pārsteigums. (Smejas.) Tā kā tur ir ragi un kruķi, tas bija kaut kas vēl nepieredzēts. Bet man šķiet, ka beigās loma tīri labi izdevās. Man nav sveša dzīvnieku pasaule, bet tieši šai lomai speciāli skatījos brieža uzvedību, kustības, lai varētu labāk atdarināt.

Kādas ir jūsu izjūtas, piedaloties šajā izrādē?

– Izrāde ir tiešām ļoti laba. Godīgi teikšu, man ļoti gribētos nodejot Pēra lomu. Tā ir tik daudzpusīga un piesātināta, emocionāla, dramatiska. Ja paveiksies, varbūt kādreiz šo lomu arī nodejošu. Nav noslēpums, ka mana stiprā puse ir tieši aktiermeistarība un duets, tiešām gribētos izdzīvot Pēra Ginta dzīvi uz skatuves.

Vai esat guvis kādas atziņas no šīs izrādes?

– Mēs bieži vien cenšamies atrast laimi kaut kur citur un nepamanām to laimi, kura ir tepat. Vienmēr šķiet, ka kaut kur tur, aiz apvāršņa, ir labāk, bet labāk ir mājās, un par mājām jau var saukt visu mūsu planētu, nevis tikai cilvēka izdomātās robežas.

Izrāde notiks Teātra namā ''Jūras vārti", 21. maijā, plkst. 17:00

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Nif nifs 27.04.2017, 10:40:14

    Visu cieņu augstajai mākslai, bet tā bilde...tāda, ar vienu kāju, atlauztu uz otru pusi izskatās auto notriekta stirna...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: