18. maijā plkst. 17.00 uz teātra nama “Jūras vārti” skatuves Liepājas teātris uzvedīs muzikālo izrādi “Pūt, vējiņi!”.

Daugavietis Uldis ierodas saimnieces mājās, lai lūgtu sen nolūkotās saimniekmeitas Zanes roku, taču maltuvē nejauši sastaptā bārenīte Baiba izmaina Ulda likteni…

Izrāde saņēmusi raidījuma “100g kultūras” BALVU “Kilograms kultūras 2011″ nominācijā “Teātris”. Izrāde nominēta 2011./2012. gada “Spēlmaņa nakts” balvai 5 nominācijās: “Gada muzikālā izrāde” (BALVA), “Gada jaunā skatuves māksliniece” (E. Pjata un A. Jēkabsone), “Gada scenogrāfs” (M. Vilkārsis), “Gada kustību mākslinieks” (I. Krasovska) (BALVA) un “Gada kostīmu mākslinieks” (I. Vītoliņa). Izrāde saņēmusi Egona Līva piemiņas BALVU “Krasta ļaudis” nominācijā “Labākā realizētā literārā iecere”.

Raiņa darbs „Pūt, vējiņi!” ir ne tikai viena no autora daiļrades, bet arī latviešu literatūras virsotnēm, kā arī viena no visvairāk iestudētajām Raiņa lugām.


Trakulīgā Ulda un tikumīgās Baibas mīlas stāstu jaunās skaņās pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem radījis K. Lācis, J. Elsbergs, E. Mamaja un Dž.Dž.Džilindžers.

Lomās: Baiba – Everita Pjata, Uldis – Edgars Pujāts, Gatiņš – Kaspars Kārkliņš, Didzis – Egons Dombrovskis, Zane – Agnese Jēkabsone, Anda – Signe Ruicēna vai Madara Melne, Māte – Inese Kučinska, Orta – Anda Albuže, Ciepa – Sigita Jevgļevska.

Puiši: Armands Kaušelis, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks, Marģers Eglinskis, Mārtiņš Kalita, Pēteris Lapiņš, Rolands Beķeris, Sandis Pēcis un Viktors Ellers.

Meitas: Anete Berķe, Ilze Būde, Inese Jurjāne, Laura Jeruma un Signe Ruicēna vai Madara Melne.

Scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece – Ilze Vītoliņa, horeogrāfe – Inga Krasovska, rotu meistars – Aivars Vamzis, gaismu mākslinieks – Mārtiņš Feldmanis, koncertmeistars – Normunds Kalniņš, vokālā pedagoģe – Mārīte Lazdāne.

Intervija ar Liepājas teātra aktrisi Everitu Pjatu.

Kā, jūsuprāt, Džilindžeram izdevies atklāt Raiņa lugas ideju?

– Manuprāt, Džilindžers viennozīmīgi nav izkropļojis klasiku, drīzāk viņš to ir paspilgtinājis, izceļot mūsdienām svarīgākās lietas, tēmas. Režisoram tā ir tikai un vienīgi izdevusies, lieliska izrāde. Mūsu teātrī tā tiek spēlēta jau trešo sezonu – un arvien gan mums, gan skatītājiem iet uz urrā!

Liepājas teātra izrāde Pūt, vējiņi! jau paguvusi saņemt ļoti daudz balvu un nomināciju. Kas ir panākumu atslēga?

– Vairāku ģeniālu cilvēku sakopojums. Pirmkārt, protams, Rainis, otrkārt, Kārļa Lāča mūzika, kas ir ļoti spilgta izrādes daļa un ne tikai iepriecina skatītājus, bet arī palīdz mums, aktieriem. Tā palīdz radīt un precīzāk saprast tēlus. Noteikti arī Džilindžers ar savu vizuālo režiju. Kā arī Mārtiņa Vilkārša scenogrāfija, kura ir veidota latviska un ar mums tik tuvo koku, kas sevī iemieso dziļu simbolismu. Un Ilzes Vītoliņas tērpi, kas ir tautiskā un mūsdienu motīvu apvienojums. Nekautrēšos teikt, ka arī pašu aktieru devums. Ir aizvadītas vairāk nekā 50 izrādes, bet joprojām to spēlēju ar baudu.

Iespējams, lielākajai daļai Pūt, vējiņi! visspilgtāk atmiņā palikuši ar spēlfilmu, kā jums šķiet – vai izrādes noskaņa ir atšķirīga?

– Fragmentāri. Noskatoties filmu, man tā likās pelēka, skumja un liriska; manuprāt, izrādē ir lielāka gradācija. Ir ne tikai liriskās līnijas, bet arī brangi svētki. Un, tā kā mēs viesosimies Jūras vārtu jubilejas laikā, centīsimies apmeklētājiem uzburt teātra svētkus, jo teātris allaž ir svinības. To arī novēlu visiem – apmeklēt teātra namu un katru reizi uzburt svētkus!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: