3. decembrī Ventspils skolu jaunāko un vidējo klašu audzēkņi ir aicināti uz simfoniskās mūzikas koncertiem teātra namā „Jūras vārti”. Šoreiz īpašas programmas sagatavojis Liepājas Simfoniskais orķestris, bet koncertus vadīs populārais mūziķis Andris Ērglis.

Plkst. 12:00 1. – 4. klases bērniem tiks uzburts sens stāsts par laiku, kad Grieķijā prātīgi ļaudis mācēja saklausīt zvaigžņu mūziku un dzirdēja kā skan planētas, peldot kosmosa dzīlēs. Koncertā tiks atskaņoti fragmenti no Riharda Štrausa kantātes "Tā runāja Zaratustra", Jozefa Haidna oratorijas “Pasaules radīšana” Prelude, audio ierakstā Urāna pavadoņu skaņas un Saules magnētiskās vērtas skaņas. Turpinājumā orķestris izpildīs Glena Millera "Mēnesnīcas serenādi", Holsta skaņdarba "The Planets" daļu Merkūrijs, kā arī tēmas no filmām "Apollo" un "Zvaigžņu kari".


Savukārt, plkst. 14:00 vecāko klašu skolēni no 6. – 10. klasei kopā ar kādu ”iemīlējušos komponistu” varēs ielūkoties ievērojamu skaņražu vēstulēs savām sirdsdāmām un mēģināt saklausīt jūtu atbalsis viņu radītajā mūzikā.Jūtu krāšņums un spēks būs saklausāms Ludviga van Bēthovena mūzikas fragmentos no 5. klavierkoncerta 2. daļas, klavieru skaņdarbā "Elīzai", "Mēnesnīcas sonātē" un 5. simfonijas 1. daļā. Koncertā izskanēs Franča Šūberta, Riharda Vāgnera un Sergeja Prokofjeva darbi, kuroas komponisti emocionāli risinājuši gan mīlestībā raisītās laimes piepildījumu, gan sāpes, ko rada vilšanās un zaudējums.

 

Intervija ar Andri Ērgli

 

Kāpjot uz skatuves, lielāks uztraukums ir, kad skatītāju rindās ir bērni vai pieaugušie. Kura publika ir pateicīgāka?

– Publiku nedrīkst dalīt, es arī cenšos to ievērot. Protams, pieļauju, ka man ir vieglāk, jo pašam ir bērni, tādēļ zinu, kā ar viņiem jārunā. Tomēr uzskatu, ka viss atkarīgs no publikas. Ja tā grūti uzņem, ir krietni jānopūlas. Taču, ja ir savstarpēja mijiedarbība, viss norit ļoti viegli un pozitīvas emocijas gūst abas puses.

 

Kurus, jūsuprāt, muzikālā programma visvairāk aizraus?

– Konkrēti programma Kosmoss mūzikā, manuprāt, ir domāta visai ģimenei. Tā pamāca; aptuveni stundu garais priekšnesums tiks aizvadīts kā ceļojums ar orķestri, kura laikā dosimies uz Marsu un ieklausīsimies kosmosā. Tā ir izglītojoša programma, kurā komponisti atainojuši planētas un zvaigznes mūzikā. Tā kā konkrētā programma ir domāta bērniem apmēram līdz 4. klasei, ne visi zina par planētām un kosmosu, tādā veidā tie pašizglītojas jautrā gaisotnē.

 

Bet otra programma – Komponists un mūza – domāta jau lielākiem klausītājiem, jo to caustrāvo mīlestība. Skaņraži veltījuši to savām mīļotajām jeb mūzām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: