Pirmdien, 11. novembrī, Ventspilī gaidāmi vairāki Lāčplēša dienai velīti pasākumi, kuru laikā atcerēsimies 1919. gada notikumus un godināsim latviešu karavīrus.

 

Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī 11 .novembrī plkst.16 stāstījums par Lāčplēša dienas vēsturi. Lāčplēša diena ir Latvijas brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas diena. Tas ir 11. novembris — 1919. gadā šajā datumā Latvijas armija atbrīvoja Rīgu no bermontiešiem. Šajā dienā tika arī iedibināts Lāčplēša Kara ordenis. Par bermontiādi, Rīgas atbrīvotāju kauju sūrumu un tajā laikā lietotajiem ieročiem, pirmdien, Lāčplēša dienā 11. novembrī Livonijas ordeņa pilī, plkst. 16 vēsturnieks stāstīs Artūrs Tukišs un piedāvās iespēju apskatīt muzeja krājumā esošos ieročus.

Plkst. 18.00 „Netaupot spēkus, veselību un dzīvību, sargāt Latvijas valsti un tās neatkarību...”, ar šādiem vārdiem, Lāčplēša dienas pasākumu ietvaros Rātslaukumā, notiks svinīga Zemessardzes zvēresta došanas ceremonija. Ceremonijas laikā Ventspils pilsētas un Ventspils novada jaunieši – zemessargu kandidāti tiks uzņemti Zemessardzē un ieskaitīti Zemessardzes 46. kājnieku bataljona rindās. Tādējādi kļūstot par pilntiesīgiem zemessargiem.

Plkst. 18.30 notiks gājiens Rātslaukums – Meža kapi. Maršruts: Rātslaukums – Annas iela – Kuldīgas iela – Ganību iela – Lielais prospekts - Saules iela – Aizsaules iela – Meža kapi. Piedalās zemessargu, robežsargu, jaunsargu vienības, kā arī visi klātesošie. Gājienā iedzīvotāji aicināti piedalīties ar savu svecīti vai lāpu.

Plkst. 19.00 par godu Lāčplēša dienai notiks piemiņas brīdis Ventspils Meža kapos pie Baltā krusta.

Savukārt, plkst. 20.00 Reņķa dārzā uguns zīmes veidošana, kur ikviens pilsētas iedzīvotājs aicināts piedalīties ar savu gaismiņu.

1919. gada 11. novembrī Rīgā izšķīrās 1918. gada 18. novembrī dibinātās Latvijas Republikas liktenis. Neatkarīgās Latvijas valsts armija uzvarēja Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku. Pēc šīs kaujas kļuva skaidrs, ka Latvija ir nosargājusi savu neatkarību. Par godu Latvijas brīvības cīnītājiem šo dienu atzīmē kā Lāčplēša dienu.

Iedegsim svecīšu liesmiņas Latvijas brīvības cīnītāju piemiņai un būsim vienoti savā ticībā latviešu tautas spēkam, neraugoties uz grūtībām!

Lāčplēša dienas pasākumi notiek ar Ventspils pilsētas domes finansiālu atbalstu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: