Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienā 18. novembrī plkst. 16:00 teātra namā “Jūras vārti” izskanēs Valsts svētku koncerts ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un jauno Latvijas talantu piedalīšanos.

Svētku uzrunu pirms koncerta teiks Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

 

Šis būs valsts svētku koncerts ar jaunības balsi – pie LNSO diriģenta pults stāsies Guntis Kuzma un Jānis Liepiņš, kuru gaitas simfoniskajā pasaulē tikai sākušās. Solisti - Ieva Puriņa (čells), Mārtiņš Circenis (klarnete), Inita Āboliņa (akordeons).

 

Par koncerta pirmo opusu izvēlēts Jura Karlsona jaunības gadu darbs “Per I giovani” (“Jauniem cilvēkiem”), kas ir kā sveiciens 70. gados modē esošajam t. s. bigbītam. Opusu komponists sacerējis 26 gadu vecumā, būdams Latvijas Radio un TV skaņu režisors. “Per i giovani” ir viens no tā laika Latvijas komponistu pieskārieniem rokmūzikai, kas daudzu cilvēku, sevišķi jauniešu apziņā tobrīd jau bija ieņēmusi klasiskās mūzikas vietu. Opusam piemīt gan spirdzinošs dzīvīgums, gan arī simpātisks, pielīpošs tematiskais materiāls.

 

Koncerta programmā iekļauta ļoti skaistā Jāņa Ivanova Čellkoncerta II daļa – Latgales ekvivalents, Gustava Mālera Piektās simfonijas Adagietto, Jāņa Ivanova skolotāja Jāzepa Vītola svīta “Dārgakmeņi”, Pētera Plakida virtuozi planējošais, elegantais sveiciens Kārlim Marijam fon Vēberam “Vēl viena Vēbera opera” un Romualda Kalsona daudzkrāsainās “Kāzu dziesmas” – pēc ilgāka laika atkal pilnā sešu daļu versijā.

 

No jaunākas paaudzes komponistiem valsts svētku koncertā pārstāvēts Andris Vecumnieks ar aizraujošu un stilistiski asprātīgu veltījumu senlaiku tango karalim Sašam Vladi, kas izrādījās latviešu komponists Aleksandrs Okolo - Kulaks, kā arī Ērika Ešenvalda vērojums “Noktirne”, kura tapšanai tuvumā bijusi Renē Magrita brīnišķi paradoksālā glezna “Gaismas valstība” ar laternu un gaišām debesīm.

 

Ieeja koncertā bez maksas.

 

Ieejas kartes iespējams saņemt t/n „Jūras vārti” un Kultūras centra kasēs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: