Trešdien plkst. 12.00 Ventspils Galvenā bibliotēka aicina uz multimediālu projektu "Dzejaslode. Stāsts par divdzejoli", kurā piedalīsies dzejnieki Eduards Aivars (viņš arī Aivars Eipurs) un Andris Akmentiņš. Pasākumu vadīs Ventspils Rakstnieku mājas direktore Andra Konste.

Multimediālā projekta "Dzejaslode. Stāsts par divdzejoli" iecere dzimusi 2010. gadā divu dzejnieku - japānietes Joko Danno un Nepālā mītošā amerikāņa Džeimsa Hopkinsa viesošanās reizē Dzejas dienās Latvijā, arī Ventspils bibliotēkā. Abi dzejnieki iepazīstināja ar sadarbības dzeju. Tā ir interesanta un savdabīga radošā pieredze dzejniekiem reizē veidojot katram savu un kopus dzejoli savā dzīvesvietā sazinoties caur tīmekli. Dzejoļi sapotējas vienā- katrs lasāms kā viens, bet abi, savienoti vertikālās slejās, ne vien vizuāli, bet arī uztverami un saprotami spēj saplūst līmeniskās rindās, vienotā veselumā.


2011. gadā radās ideja aicināt Latvijas dzejniekus veidot kopīgus divdzejoļus kā vienotus valodiskus atspulgus dažādu krāsu asociācijām. Projektā iesaistījās 18 Latvijā pazīstami dzejnieki – Jānis Rokpelnis, Maira Asare, Inga Gaile, Anna Auziņa, Kārlis Vērdiņš, Valts Ernštreits, Edvīns Raups, Inga Ābele, Ruta Štelmahere, Andra Manfelde, Sergejs Timofejevs, Semjons Haņins, Andris Akmentiņš, Eduards Aivars, Artis Ostups, Ivars Šteinbergs, Valentīns Lukaševičs un Karonhisake, arī Joko Danno un Džeimss Hopkinss, klātliekot divdzejoli Snaudošais tīģeris sapņo par Rīgu. Seši dzejoļi tapuši latviešu valodā, pārējie – latgaliešu, lībiešu, krievu un angļu valodā, rādot valodu skanisko un semantisko daudzveidību.


Projekta nosaukumā minētā dzejaslode ir simbols, kas atklāj katra divdzejoļa būtību– savienoties no divām dzejas puslodēm vienotā veselumā – dzejaslodē, tādējādi iedzīvinot ne tikai valodisku, bet arī emocionālu vienotību. Vairāki Latvijas videomākslinieki un mūziķi tika uzrunāti veidot katram dzejolim video un audio fonu.


Eduards Aivars stāsta par dalību projektā: "Man piezvanīja un pateica, ka ir tāds projekts un prasīja, ar ko es varētu kopā. Es teicu - man pirmā asociācija ir Akmentiņš, un tad otrā galā teica - man arī tā likās".


Disku "Dzejaslode. Krāsas" izdevusi izdevniecība Apostrofs 2013. gadā.


Pasākums notiek Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā projekta "Rakstītājs ↔ Lasītājs" ietvaros. Ieeja uz pasākumu bez maksas. Aicināti visi interesenti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: