Ventspils slimnīcas dzemdību nodaļā 24. oktobrī svinīgi atklāts grūtnieču aprūpes kabinets, kurā topošās māmiņas uzskaitē ņems vecmātes.

Ir pierasts, ka topošās māmiņas grūtniecības periodā uzrauga un uzskaitē ņem ginekologi. Taču dažviet Latvijā ir ieviesta pozitīva pieredze, ka to dara arī vecmātes. Tagad šo pieredzi pārņems arī Ventspils slimnīca.

 

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova atklāšanā pastāstīja, ka ierosinājums par šāda pakalpojuma ieviešanu nācis no pašas nodaļas, ginekoloģes Kristinas Bacanovas personā. «Mēs šo iniciatīvu neapšaubāmi atbalstījām un ir liels prieks, ka lielākā daļa vecmāšu piekrita strādāt grūtnieču aprūpē. Topošajai māmiņai tas būs ļoti liels ieguvums, jo viņa varēs šeit atnākt, izvēlēties sev vecmāti un visu bērniņa gaidīšana laiku, kā arī pašās dzemdībās, būt kopā ar viņu,» sacīja E. Širova.

 

Slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis uzsvēra, ka dzemdības ir ļoti atbildīgs process, jo tas saistās ar zināmiem riskiem – pirmkārt, medicīniskas personāls uzņemas atbildību uzreiz par divu cilvēku dzīvībām, otrkārt, dažkārt procesi notiek ārkārtīgi strauji un personālam jāreaģē ļoti ātri. Tādēļ ir ļoti vērtīgi, ka topošā māmiņa vecmātes aprūpē nonāk jau grūtniecības laikā, kad var laicīgi konstatēt iespējamos riskus. «Mūsu slimnīcā dzemdību palīdzība un vecmātes ir augsti kvalificētas, tad kāpēc gan šo potenciālu neizmantot arī grūtnieču aprūpē,» norāda D. Gīlis. Tāpat pozitīvi, ka grūtniece jau iepriekš iepazīs apstākļus – medicīnisko personālu un slimnīcas vidi, kas vēlāk dzemdību laikā dos drošības sajūtu un mazinās stresu.

 

Kabinetā grūtnieces pieņems daudzu ventspilnieču iemīļotas vecmātes – Aija Ziemele, Diāna Zaļepska, Daila Tauriņa un Baiba Mincenberga. Vecmāte grūtniecei veiks kārtējās apskates, svēršanu, mērīšanu, novēros, kā attīstās bērniņš, mērīs viņa sirdspukstus, sekos līdzi, kā jūtas topošā māmiņa, nozīmēs analīzes, ultrasonogrāfijas izmeklējumus un tamlīdzīgi. Taču tiklīdz grūtniecei radīsies kādas problēmas, vecmāte viņu nosūtīs pie ginekologa. Principā vecmāte strādās ciešā sadarbībā ar ginekologu, kas arī grūtnieci zinās un problēmu gadījumā viņu konsultēs un ārstēs.

 

Jāuzsver, ka kabinets izveidots valsts apmaksātās programmas ietvaros un tā pakalpojumi grūtniecēm ir bez maksas.

 

E. Širova pasākumā īpaši pateicās dzemdību nodaļas vecākajai vecmātei Guntai Cērpai un slimnīcas galvenajai māsai Lilitai Grinpaukai par kabineta iekārtošanu, jo nodaļā nācās ieviest korekcijas, lai kabinetam paredzēto telpu varētu izveidot un aprīkot.

 

Šogad Ventspils dzemdību nodaļā pasaulē nākuši jau 487 mazuļi, tostarp šomēnes jau 41. Pagājušajā gadā, visa gada laikā piedzimuši kopumā 554 bērni, un var droši prognozēt, ka šogad jaundzimušo skaits būs lielāks.

 

Apskati foto!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: