Turpinoties UNESCO nedēļas pasākumiem, kas veltīti lokālā mantojuma un aizvien dzīvo tradīciju izcelšanai, šodien notiks pasākums "Suiti meklē suitus".

No 14. oktobra līdz 18. oktobrim 40 vietās visā Latvijā noritēs UNESCO nedēļas pasākumi, kas veltīti lokālā mantojuma un aizvien dzīvo tradīciju izcelšanai, informēja UNESCO nedēļas koordinatore Evija Maļkeviča. UNESCO nedēļa šogad tiks aizvadīta, svinot UNESCO Konvencijas par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu 10. gadadienu.

Dažādi stāstnieku sarīkojumi un sarunas par lokālo vēsturi un notikumiem ar vietējiem iedzīvotājiem notiks Pelčos, Pilsrundālē, Bišumuižā, Rēzeknes novada Nautrēnos, Tukuma novada Sēmes pagastā, Ventspilī, Ventspils novada Zlēkās, Alsungā, Kuldīgā un citur.

Šodien plkst. 15 suiti pulcēsies Jūrkalnē un plkst.19 Alsungā, lai diskutētu par ziņojumu, ko Latvija gatavo iesniegšanai UNESCO, - par suitu kultūrtelpas glābšanas plāna īstenošanu un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu. Diskusijās runās arī par prioritātēm, kas tiks izvirzītas nākamā saglabāšanas plāna posmam.

"Mūsdienās ir daudz tādu suitu kultūras elementu, kas no ikdienas vides izzuduši, taču ir pierakstīti un reģistrēti. Tādā veidā tos iespējams atkal atdzīvināt, mērķtiecīgi pie tā strādājot izglītības sistēmā, apmācību nodarbībās, sabiedriskos pasākumos. Tāpēc iniciatīvas "Suiti meklē suitus" mērķis ir apzināt īpaši Latvijas atmiņu institūcijās esošās liecības par suitu kopienas pārstāvjiem un suitu kultūrtelpu," stāsta UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāres pienākumu izpildītāja Baiba Molņika.

Konvencijas 10.gadadiena sakrīt ar vairākiem nozīmīgiem notikumiem nemateriālā kultūras mantojuma jomā Latvijā. Šogad tiek gatavots arī pirmais Latvijas ziņojums par suitu kultūrtelpas saglabāšanas plāna īstenošanu kopš 2009. gada, kad tā iekļauta UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma, kam nepieciešama īpaša saglabāšana, sarakstā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: