Piektdien Ventspilī un Ventspils novadā norisināsies izcilās ventspilnieces operdziedātājas Alīdas Vānes atcerei veltītie pasākumi.

11. oktobrī plkst. 12.00 Tārgales pamatskolā klausītājus priecēs mūzikas studija „Mazā prinča planētas” ar uzvedumu „Uzzīmē savu sapni”. Plkst. 13.00 piemiņas brīdis Jaunalkšņu mājās. Plkst. 13.30 mākslinieces piemiņa tiks godināta Doku kapos. Vakarā, plkst. 18.00 uz lielisku koncertu Ventspils Kultūras centrā ielūdz koncertmeistare Ērika Apeine, soprāns Laima Lediņa un baritons Rihards Millers. Programma - krāsaina un bagāta emocionālajā veidolā, ar plašu muzikālo amplitūdu - skanēs ārijas, sākot no Georga Frīdriha Hendeļa oratorijas Mesija līdz Džordža Geršvina populārākajām operārijām un humora devu koncerta izskaņā. Savukārt, plkst. 19.00 Pārventas bibliotēkā koncertlekcija „Pasaulslavenā operdziedātāja Alīda Vāne”. Piedalās: Tārgales pagasta sieviešu vokālais ansamblis „Ziedu laiks”, Tārgales pamatskolas skolēni, Piltenes mūzikas skolas skolotāji un audzēkņi. Pēc koncerta tikšanās ar Zelmu Bāderi.

 

Tārgales pamatskolā nedēļa laika posmā no 7. līdz 11. oktobrim ir nodēvēta par Mūzikas nedēļu, veltītu pasaulslavenajai operdziedātājai Alīdai Vānei, kuras ietvaros notiks muzikālas debates, lekcijas par operu, par vokālo mūziku, par Alīdu Vāni. 8. oktobrī plkst. 15.00 Tārgales pamatskolas aktu zālē norisināsies vokālās dziedāšanas konkurss „Jūras zvaigzne 2013” 1. kārta veltīts operdziedātājas Alīdas Vānes 114. dzimšanas dienai. Piedalās Piltenes mūzikas skolas un Tārgales filiāles vokālās kora klases audzēkņi.

 

Operdziedātāja Alīda Vāne Latvijas vārdu pasaulē aiznesusi tālāk nekā jebkurš cits latviešu mākslinieks. Divpadsmit spožas slavas apmirdzēti gadi dziedātājas mūžā, aizvadīti uz daudzām Itālijas operskatuvēm, dziedāts arī Amerikas Savienotajās Valstīs, Argentīnā, Urugvajā, Čīlē, Holandē. Alīdas Vānes talants visur tika atzīts un cildināts, tikai Latvijā par to bija maz zināms.

 

Alīdas Vānes atceres dienas pasākumi Ventspilī tiek organizēti kopš 1994. gada. Idejas autore un aizsācēja ir Ventspils mūzikas vidusskolas vokālā pedagoģe Māra Ferbere, bet materiālus un informāciju par Alīdas Vānes radošo darbību un piemiņas dienu norisēm apkopo muzikoloģe Vaida Salmiņa

 

Ieeja pasākumos bez maksas. Finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas pašvaldība.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: