22. septembrī plkst. 20.00, daudzinot Baltu vienības dienu, visi baltu pēcteči aicināti iesaistīties Baltu vienības uguņu sasaukšanās norisē. Ventspilī Baltu vienības uguns tiks iedegta Dzirnavu laukumā.

Pirms 777 gadiem, 1236. gada 22 .septembrī, Saules kaujā tika izcīnīta vēsturiska uzvara. Senbaltu pēcteči, tagadējās Lietuvas un Latvijas teritorijās tolaik dzīvojošās baltu tautas - augštaiši, lietuvji un zemgaļi, pilnībā iznīcināja un sagrāva vācu „Zobenbrāļu Ordeni”. Tolaik, iepriekš vienojoties, pilnmēnesī, rudens saulgriežos, vēsturiskās kaujas priekšvakarā, ļaužu pulki sanāca no malu malām un iededza ugunis – kā zīmi citiem „mēs esam!”. Tā bija savas pasaules kārtības, savas dievestības un brīvestības apliecinājums.

Lietuvas seims un Latvijas saeima 2000. gada 18. maijā pieņēma Lēmumu - abās valstīs 22. septembris, Saules kaujas diena, tika pasludināta par Baltu Vienības dienu.

Tagad jau gadu no gada, kaujas pieminēšanai par godu un Baltu Vienību piesaucot, tiek iedegtas ugunis. Uguns iedegšana vienā laikā ir vienības zīme. Arī šodien mēs dodam apkārtējiem zīmi –„mēs esam”. Mēs esam – atbildīgi par savu zemi, par savu tautu, par savu valodu, par savām brāļu tautām!

Kopīgi dziedātās lietuvju un latvju dziesmās tiks daudzināti mūsu senie kareivji, viņu nesalaužamā griba, tiks gūta iedvesma tādai pat stiprai gribai arvien turēt savu baltu zemi, savu garīgo tēvzemi, dižu. Par dziesmām rūpēsies Ventspils folkloras kopa „Laipa”, vadītāja Ligita Vaļuka.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: