Teātra namā “Jūras vārti” 23. septembrī plkst. 19.00 notiks Raimonda Paula un Guntara Rača koncerts “Nekur nav tik labi kā mājās”.

Par tekstu rakstīšanu un iedvesmas avotiem stāsta dzejnieks un mūziķis Guntars Račs.

 

Ko darāt brīžos, kad nav iedvesmas?

– To ir grūti izstāstīt. Pa šiem gadiem izveidojušies savi profesionālie paņēmieni, kā nenokavēt termiņus. Reizēm izlīdzos ar iepriekšējiem pierakstiem, kurus esmu veicis kādos radošos brīžos. Reizēm paiet garas naktis vai agri rīti, vai arī vienkārši piespiežu sevi rakstīt, līdz nonāku līdz gala rezultātam. Ar teksta daiļradi ir tā – lai uzrakstītu dziesmu par jūru, ne vienmēr ir jāsēž jūras krastā. Gluži otrādi, sēžot tumšā istabā un esot kaut kur prom no jūras, ilgas pēc tās palīdz radīt īsto tekstu. Vai atkal, sēžot pie jūras, var rakstīt dziesmu par meiteni, kas ir otrā krastā, un iztēloties to.

 

Vai jums ir kāds vaļasprieks, kas palīdz rast iedvesmu jaunai daiļradei?

– Pēdējais jaunums – esmu sācis spēlēt tenisu. Tas gan vairāk noticis, pateicoties manai meitai, kura aktīvi trenējas. Bet visa dzīve man ir saistīta ar mūziku, kas ir arī mans hobijs, – vai tas ir spēlējot ar draugiem grupā BET BET, vai darbā, klausoties dažādus izpildītājus, vai palīdzot rakstīt dziesmas citiem māksliniekiem. Tā vai savādāk – visa diena paiet mūzikā, kas palīdz, radot tekstus.

 

Nav tā, ka reizēm mūzikas jūsu dzīvē ir par daudz?

– Gribot negribot nespēju iedomāties ikdienu bez tās. Dodoties ar velosipēdu uz darbu, austiņās klausos melodijas, kas mani pamodina un noskaņo jaunai dienai. Reizēm, vairākas reizes skaļi noklausoties kādu iemīļotu dziesmu, spēju uzlādēties un iegūt kārtīgu enerģijas lādiņu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: