No šodienas, 9. septembra, Pārventas bibliotēkā apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļas studentu darbu izstāde „ep?20!”.

Šogad septembrī aprit 20 gadi kopš plaša mēroga laikmetīgās mākslas akcijas „ep!” norises. Lai atcerētos unikālo notikumu kultūras dzīvē, iepazīstinātu skatītājus ar šo mākslas akciju, tās nozīmi un vērtību, kā arī aktualizētu Ventspilī esošo „ep!” kolekciju, 2013. gadā septembrī Ventspilī tiek rīkota akcija „ep?-20!” – toreizējās mākslas akcijas jubilejas pasākums.

 

1993. gadā 30. septembrī Latvijā notika nebijis kultūras pasākums - Vislatvijas mākslas akcijas „ep!”, kuras ietvaros 33 Latvijas pilsētās vienlaicīgi tika atvērtas pilnīgi vienādas grafikas izstādes. Akcijā piedalījās 24 tā laika jaunie un aktīvie mākslinieki-grafiķi. Mākslinieku radītās kolekcijas tika atdāvinātas izstāžu iekārtotājiem.

 

Pirms 20 gadiem „ep!” bija notikums, kas popularizēja laikmetīgo mākslu - akcija kā mākslas forma. Savā ziņā multimediālā „ep!” akcija apsteidza laiku. Arī tagad, pēc 20 gadiem, mākslas darbi vēl joprojām ir ļoti mūsdienīgi. Mākslinieki, kas piedalījās „ep!” akcijā, kļuvuši par slaveniem meistariem, līdz ar to augusi kolekciju vērtība. 20 gados dāvinātās kolekcijas varēja izmantot dažādi - glabāt fondos, izvietot visiem apskatāmā vietā, iznīcināt, uzglabāt nepiemērotos apstākļos, pat piesavināties.

 

Ventspilī kolekcijai ir izveidota pastāvīga ekspozīcija toreizējā izstādes norises vietā, 1. ģimāzijas telpās. Atzīmējot mākslas akcijas 20 gadu jubileju, grafikas kolekcija tiks ne tikai aktualizēta, bet arī papildināta. Lai radītu īpašus „ep?20!” mākslas darbus, jubilejas pasākumā ir iesaistīti arī Latvijas Mākslas Akadēmijas grafikas nodaļas studenti.

 

No 9. septembra Pārventas bibliotēkā varēs iepazīties ar Latvijas Mākslas Akadēmijas studentu darbu izstādi.

 

Savukārt 30. septembrī visi interesenti varēs gan iepazīties ar īpašo „ep?20!” grafikas darbu tapšanas procesu atvērtās meistarklasēs Ventspils 1. ģimnāzijā, gan arī tikties ar darbu autoriem Pārventas bibliotēkā. Akcijas „ep!” jubilejas pasākuma Ventspilī mērķis ir pievērst uzmanību grafikas kā mākslas žanra vērtīgumam.

 

Akcijas „ep?-20!” pasākumus atbalsta Ventspils pilsētas dome.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: