Šīs vasara noslēgumā teātra namā Jūras vārti 27. augustā plkst. 14:00 grafikas plenēra “Ventspils dokumenta” ietvaros tiks atklāta ievērojamās latviešu grafiķes Ilzes Lībietes darbu izstāde “Ēnā”.

Izstādē būs apskatāmas grafikas, kas radītas digitālās drukas tehnikā.

 

Ilzes Lībietes izstāde „Ēnā” atsauc atmiņā abstraktā ekspresionisma māksliniekus, īpaši Francu Klainu (Kline), kurš slavens ar savām lielformāta dinamiskām, ekspresīvām, spontānajām un dramatiskām melnbaltajām abstrakcijām. Līdzīgi kā Klaina darbi arī Ilzes grafikas atgādina savdabīgu kaligrāfiju, kas ir ne vien noslēpumaina, bet apslēpj sevī arī noteiktu, dziļi simbolisku jēdzienu kopumu. Melnie ekspresīvie „triepieni” mākslinieces darbos atgādina ēnas, zem kurām slēpjas krāsas; šoreiz mēs spējam tvert vien vizuālo siluetu, kas radies gaismas un objekta savstarpējo attiecību rezultātā.

Taču līdzīgi kā ēna apslēpj krāsas, tā vizuālais ir saistīta ar mākslinieka iekšējo pasauli, apslēpto „es”, kurš nereti ir dēmonisks, alegoriju un metaforu pilns materiālās esamības pierādījums. Arī pati māksliniece atzīst, ka viņas darbi ir pamatoti kādos konkrētos personīgos pārdzīvojumos; tie ir viņas privātās dzīves kodēta informācija.

Ilze Lībiete. Dzimusi 1951. gadā Bauskā. Studējusi J. Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļā. 2002. gadā ieguva maģistra grādu vizuāli-plastiskajās mākslās. Kopš 1975. gada strādā par pasniedzēju un piedalās izstādēs; sarīkojusi 8 personālizstādes. Ilze ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre, kā arī viena no „Grafikas kameras” dibinātājām un vadītājām.

Māksliniece ir vairāku pilsētu, pagastu, novadu, dzimtu un augstskolu ģerboņu autore.

Ilze Lībiete ir virtuozs grafiķis, kurš māk meistarīgi rīkoties ar krāsām un faktūrām. Viņas darbu kompozīcijas ir abstraktas un dinamiskas, kas it kā vienā elpas vilcienā spēj radīt asociatīvus tēlojumus. Lai gan Ilzei ir ļoti svarīga krāsa, šoreiz māksliniece rāda sava veida krāsu „ēnas puses” grafikas darbu grupā, kas izpildīti digitālās drukas tehnikā.

Izstāde būs apskatāma līdz 23. septembrim.

Ieeja bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: