Brīvostas nedrīkst aplikt ar nodokli, jo tas negatīvi iespaidos Latvijas ostu konkurētspēju, šādu viedokli preses konferencē pauda Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs, Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Reformu partija (RP) ir piedāvājusi premjeram vairākus priekšlikumus, kā valsts budžetu papildināt par 50-70 miljoniem latu. Kā vienu no būtiskākajiem Saeimas RP frakcijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica izcēla ostu nodevas ieviešanu, norādot, ka Tallinas osta Igaunijas budžetā ik gadu iemaksājot līdz 40 miljoniem eiro.

"Ja brīvostas apliek ar nodokli, tad tā summa, kas tiek izņemta no brīvostām, tāpat ir jākompensē, jo tām ir ilgtermiņa saistības. Tad tām būtu jāceļ ostu nodevas. Ja paceļ ostu nodevas, tādā gadījumā būtiski samazinās Latvijas tranzītkoridora konkurētspēja, salīdzinot ar Poliju, Krieviju, Lietuvu, Igauniju, Somiju," teica Lembergs.

Bankas, redzot ostu finansiālās darbības nestabilitāti, prasīs brīvostām nodrošinājumu, kas nozīmēs papildus finanšu resursus, un atkal vajadzēs palielināt ostu nodevas, kas vēl vairāk negatīvi ietekmēs visa Latvijas tranzītkoridora konkurētspēju, prognozēja Lembergs. "Pirms sākt aplikt ostas ar nodokļiem, ir jāsaprot, ka, paceļot ostu maksu, samazināsies peļņa, līdz ar to arī peļņas nodoklis, apgrozījums un akcīze visā tranzītkoridorā," norādīja Lembergs.

Apliekot brīvostas ar nodokli, tām vairs nebūs tiesību saņemt Eiropas Savienības finansējumu no Kohēzijas fonda tādā apmērā kā pašlaik, atzīmēja Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: