Ventspils muzejs jaunākajā Vēstures otrdienā pievērsīsies 20.gs. militārajai vēsturei un padomju militārajam mantojumam. Par šo sarežģīto tēmu Vēstures otrdienā stāstīs muzeja jaunais vēsturnieks Artūrs Tukišs.

Pēc 1939. gada 23. augustā noslēgtā neuzbrukšanas līgumu starp Vāciju un PSRS jeb Molotova—Ribentropa pakta, Latviju iekļauj PSRS interešu sfērā un jau 1939. gada oktobrī tiek parakstīts „draudzības un savstarpējās palīdzības līgums“, t.s. Bāzu līgums. Bāzu līguma ietvaros sāk būvēt PSRS militārās bāzes Latvijas teritorijā. Krasta aizsardzības baterijas gar Kurzemes piekrasti, tai skaitā Ventspilī arī ir viena no minētajām militārajām bāzēm, kas tika izveidota savstarpējās draudzības rezultātā.

 

Vēsturnieks Artūrs Tukišs iepazīstinās ar to, kā šī baterija tika izveidota Ventspilī, kāda tā izskatījās un kā funkcionēja II Pasaules kara priekšvakarā, padomju gados un, kas no tās atlicis mūsdienās. Šajā Vēstures otrdienā notiks arī faleristikas izstādes Latvijas Armijas un Robežsardzes militārā simbolika (privātkolekcija) apmeklējums muzeja izstāžu zālē.

 

Lekcija Ventspils 46. krasta aizsardzības baterija notiks 9. oktobrī plkst. 17.30.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: