Skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves, paredz ceturtdien, 9. maijā, Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Izglītības likumā. Ja skolēns atteiksies no krievu valodas apguves līdz 21. jūnijam, tad citu svešvalodu varēs apgūt jau no jaunā mācību gada.

4.-8. klases skolēnus, kuri būs atteikušies no krievu valodas apguves vēl šajā mācību gadā, varēs pārcelt nākamajā klasē bez vērtējuma priekšmetā par otro svešvalodu. Savukārt tiem, kuri šogad beigs 9. klasi, pamatizglītības sekmju izrakstā norādīs vērtējumu, kas būs iegūts no iepriekšējos mācību gados šajā priekšmetā iegūtā vidējā vērtējuma.

Atteikties no krievu valodas apguves varēs rakstveidā skolēna vecāki, un izglītības iestādes vadītājam par to būs jāinformē iestādes dibinātājs, kuram būs jānodrošina iespēja apgūt citu svešvalodu.

Mērķis ir īstenot pāreju uz otro svešvalodu skolās kādā no Eiropas Savienības oficiālajām valodām, uzsver likumprojekta autori. Pēc Krievijas uzsāktā kara Ukrainā mainījusies arī sabiedrības attieksme pret Krieviju kopumā, tostarp vēlme apgūt krievu valodu, par ko liecina arī vecāku iesniegumi Izglītības un zinātnes ministrijai un skolām ar aicinājumu skolās kā otro svešvalodu nodrošināt kādu no Eiropas Savienības valodām.

Līdz šim kā otrā svešvaloda Latvijas izglītības iestādēs visbiežāk tika apgūta krievu valoda, tai seko vācu un angļu valoda, teikts anotācijā.

Lai nodrošinātu iespēju kā otro svešvalodu piedāvāt kādu no Eiropas Savienības valodām, skolas varēs slēgt arī savstarpēju līgumu ar citu skolu par mācību priekšmetu īstenošanu.

Savukārt skolēniem, kuri līdz 2025./2026. mācību gadam būs uzsākuši krievu valodas kā otrās svešvalodas apguvi, būs iespēja to turpināt līdz 9. klases beigām, bet ne ilgāk kā līdz 2029./2030. gada beigām.

Tāpat grozījumi paredz likumā citastarp nostiprināt to, ka vidējās izglītības programmās tiek iekļauta valsts aizsardzības mācība. To varēs īstenot ārpus izglītojamajiem noteiktās mācību stundu slodzes, un par tās apguvi netiks likta atzīme – mācību sasniegumu vērtēs aprakstoši, nosakot apguves līmeni.

Grozījumi Izglītības likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -5
    Elviss22 Pirms 1 nedēļas, 3 dienām

    Jā, krievu valodu varēs nemācīties un darbu Latvijā nemeklēt, tas ir mājiens no valdības puses, brauciet tikai prom un atstājiet vietu bēgļiem, imigrantiem un nato poligonam.

  • -4
    Larijs Kukarans Pirms 1 nedēļas, 3 dienām

    Nu,truli,nē,mēs krievu valodu nemācīsimies!Tas ir aplami,jo vairāk valodas zini,jo labāk.Vēl jo vairāk,krievs grozi,kā gribi ir kaimiņš,un neaizmirstiet,ka Latvijā viņu ir tā kā biezs.Mūsu problēma ir tā,ka pārejam uz krievu valodu ar viņiem,ja parādītu mugurkaulu,un nedarītu to,tas jau būtu liels pluss vismaz mūsu paaudzei.

  • -3
    Covid 19-24.ventspils.lv Pirms 1 nedēļas, 3 dienām

    Krievu valodu ikdienai nepieciešamā apjomā (mātes vārdus,utt) bērni iemācās tāpat,bez skološanas.

  • -2
    Viktors + Pirms 1 nedēļas, 3 dienām

    Tie "mātes" vārdi nākuši no mongoļtatāriem,kuri gadsimtiem ilgi drāzuši krieveļus visos caurumos,arī tiešā nozīmē...

  • -8
    Janis Zvejnieks Pirms 1 nedēļas, 3 dienām

    Ko var jemties un provocet viens otru,tik ik pa laikam piemet pagalit,lai tas uguns nenodziest.Paies laiks,kad mus paaudz,kas iemacijas kriev valod,aizies muziba.Tapat ka, Iru valoda ir aizgajus un jaunatn vispar to nezin.Es bisk, kads pars vards ir iemacijies no tiem,kas vel atceras sav valod,tad to vaig redzet,ka tie vecie Iri reagea,smaids pa viss feiss un es var paplasinat sav leksikon.A,mugurkauls kads ?Tapat a leit,igaun un a to pas ukrain,mus paaudzs cilvek sarunajas krievisk.

  • -4
    Janis Zvejnieks Pirms 1 nedēļas, 3 dienām

    Interesant ar tiem mongoliem :)))vel interesantak i,ka gruzins draz viss,i krievs,i latvies,i leis,i estins un hahols a :)))) a valods i jamacas,a to tik uz Turcij laiz atvalinajuma :))))

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: