Ventspils Jaunrades nama vadības pārstāvji šonedēļ devās darba vizītē uz Viļņu, lai liktu pamatu sadarbībai ar Ventspils Jaunrades namam radniecīgām iestādēm – Lietuvas Jaunatnes neformālās izglītības centru un Lietuvas Bērnu un jauniešu centru, kā arī apmeklētu Viļņas planetāriju un Molētu observatoriju.

Notika arī tikšanās ar Eiropas Bērnu un jauniešu neformālās izglītības iestāžu asociācijas ģenerālsekretāri Daliu Navikieni un saruna par iespēju Ventspils Jaunrades namam iestāties asociācijā.

Vizītes laikā Jaunrades nama direktore Daiga Silarāja un vietnieks tehniskajā jaunradē Ģirts Upmalis apmeklēja radniecīgas iestādes Viļņā, kas ir republikas nozīmes metodiskie centri. Tas dod iespēju interešu izglītības pedagogiem regulāri un uz vietas paaugstināt kvalifikāciju tieši savā interešu jomā.

Lai gan Lietuvā katram audzēknim valsts finansē 15 eiro mēnesī interešu izglītības apguvei, vecāku līdzmaksājums ir no 10 līdz 120 eiro. Lietuvā bezmaksas pulciņu nav. Iecienīti ir valodu pulciņi, peldēšana, pirmsskolas sagatavošanas grupas un vides zinību pulciņi.

Viesošanās rezultātā Ventspils autotrases modelistiem būs iespēja piedalīties Lietuvas skolēnu regulārajās sacensībās, bet pie mums papildināsies dalībnieku pārstāvniecība starptautiskajā radioelektronikas konkursā – praktikumā.

Jaunrades nama pārstāvji apmeklēja arī Molētu observatoriju, kas atrodas 80 kilometrus ārpus galvaspilsētas. Observatorija nodrošina augstu novērojumu kvalitāti un ir pieprasīta vieta zinātnieku vidū, bet apmeklētāju skaits ir ļoti tuvs Ventspils Jaunrades nama observatorijas apmeklētāju skaitam. Tas tāpēc, ka novērojumiem nepiemērotos laika apstākļos Ventspilī var piedāvāt seansu planetārijā, tādēļ apmeklējums nebūs veltīgs.

Eiropas Bērnu un jauniešu neformālās izglītības iestāžu asociācijas (EAICY) izveidota 1991. gadā. EAICY ir Eiropas jumta organizācija, kas pārstāv iestādes un organizācijas, kuras aktīvi iesaistītas bērnu un jauniešu neformālajā izglītībā. Latviju pārstāv tikai trīs iestādes no Rīgas. Ventspils Jaunrades namam ar Minskas, Pēterburgas un Viļņas kolēģu rekomendācijām ir iespēja iestāties šajā organizācijā, tādējādi piedaloties starptautiskos projektos, pētījumos, bērnu un jauniešu, kā arī pedagogu apmaiņas braucienos Kazahstānā, Francijā, Lietuvā, Gruzijā, Nīderlandē, Latvijā, Bulgārijā un Itālijā. Pašlaik EAICY ir ap 40 biedru no 20 valstīm.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: