Ventspils brīvostas pārvalde Latvijas Ūdeņraža Alianses delegācijas sastāvā devās uz Groningenas reģionu Nīderlandes ziemeļos, lai iepazītos ar pasaulē pirmo liela mēroga ūdeņraža ielejas HEAVENN projektu.

Ventspils brīvostai un Ventspils reģionam ir visi priekšnosacījumi, lai šeit izveidotos zaļā ūdeņraža integrēta ekosistēma - tā sauktā ūdeņraža ieleja. Vizītes laikā bija iespēja iepazīties ar Groningenas pieredzi šādas ekosistēmas izveidē - saprast veicamos uzdevumus un to kā vienkopus apvienot vairākus ūdeņraža vērtības ķēdes posmus, sākot no tā ražošanas un uzglabāšanas līdz piegādei un gala pielietojumam transporta nozarē, rūpniecībā un citur.

Vizītes laikā delegācija apmeklēja ūdeņraža uzpildes staciju ražotāju “Resato”, sabiedriskā transporta uzņēmumu “Qbuzz”, kura autobusa parku veido arī 32 ar ūdeņradi darbināmi autobusi, Groningenas lidostu, kura veido savu lokālo ūdeņraža ieleju, un Nīderlandes dabasgāzes pārvades sistēmas operatoru “Gasunie”, kas ir viens no Nīderlandes ūdeņraža ekonomikas virzītājiem.

Tāpat delegācijai bija iespēja apskatīt Eemshaven ostu, kas ir viena no vadošajām ostām atkrastes vēja parku nozarē un arī būtisks enerģētikas centrs, - apmēram trešdaļa no visas Nīderlandē saražotās enerģijas nāk tieši no Eemshaven, arī pateicoties 1GW vēja parkam; un kas šobrīd īsteno arī vairākus ūdeņraža projektus.

Vizītes dalībniekiem bija lieliska iespēja pārliecināties par Nīderlandes pieeju ūdeņraža tehnoloģiju attīstībā un ieviešanā, kur ir gan skaidra virzība pirmo mazo soļu speršanā, gan arī vīzija nākotnes attīstībai gan valdības, gan vietējo pašvaldību un uzņēmumu līmenī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: