Visi kuģi, kas piedalījās mācībās Balex Delta 2014, tika sadalīti grupās pa diviem trīs kuģiem un katrai grupai bija savs uzdevums. Kapteinis Orle strādāja pārī ar dāņu naftas savācējkuģi Gunnar Thorson.

«Mūsu kuģim vajadzēja asistēt dāņu specializētajam naftas savācējkuģim Gunnar Thorson,» stāsta Kapteiņa Orles kapteinis Ārvaldis Briedis. 11. jūnija rītā visi kuģi jau atradās operācijas veikšanas rajonā – katrs savā kvadrātā. Plkst. 9 tika saņemta komanda sākt darbu. No dāņu kuģa Gunnar Thorson klāja tika atritinātas aizsargbonas, kuru kopējais garums bija 200–300 metru, bet Kapteinim Orlem vajadzēja pieņemt bonu vienu galu un vilkt to uz priekšu, tādējādi savācot aiz sevis izlietos naftas produktus. Cits bonu gals atradās uz dāņu kuģa klāja. Kuģi kustējās lēnām. Darbu koordinēja dānis. «Gan es, gan mana komanda pirmo reizi piedalījāmies tādā operācijā, uzreiz nebija viegli izprast rīcības specifiku,» stāsta Briedis. Sākumā ventspilnieki nevarēja saprast, kāpēc dānis lūdz viņus visu laiku nedaudz virzīties pa priekšu. Vēlāk manevrs kļuva skaidrs – visi ar bonām savāktie naftas produkti nonāca Gunnar Thorson aizmugurējā daļā, pēc tam tas izlaida sūkni skimmeru un iesūca sevī visu piesārņojumu. Tādējādi Kapteinis Orle pārī ar Gunnar Thorson izgāja visu savu kvadrātu, savācot nosacītos naftas produktus.

 

Piedalīšanos mācībās kapteinis Briedis uzskata par vērtīgu pieredzi, vēl jo vairāk tādēļ, ka Latvijai nav neviena specializēta naftas produktu savācējkuģa, kas varētu strādāt atklātā jūrā. Tādēļ arī asistēšanas pieredzes hidrogrāfijas kuģim Kapteinis Orle līdz šim nav bijis. Ikdienā Kapteinis Orle apkalpo un uztur kārtībā navigācijas iekārtas Ventspils ostā. Tajā pašā laikā kapteinis uzsver, ka kuģis ticis izmantots arī citās situācijās. Kipras sauskravas kuģa Golden Sky, kas pirms septiņiem gadiem uzsēdās uz sēkļa netālu no Staldzenes, glābšanas operācijas laikā Kapteinis Orle transportēja uz avarējušo kuģi dažādas kravas, tehniku. Vēl hidrogrāfijas kuģis palīdzējis uzņemt degvielu citiem kuģiem atklātā jūrā. Pēc piedalīšanās starptautiskajās mācībās kapteinis Briedis saka: «Tagad zinām, ka reālā situācijā varēsim piedalīties arī naftas piesārņojuma likvidēšanā atklātā jūrā, asistējot specializētajiem naftas savācējkuģiem.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: