Naktī no 11. uz 12. jūniju no upes gultnes pie Ventas tilta izdevies izcelt betona elementu, kura svars varētu pārsniegt 60 tonnas. Pēc izcelšanas tas tika novietots pie Ventspils brīvostas 13. piestātnes krasta nostiprināšanai.

Bija nepieciešami vairāki mēģinājumi un vairāku dienestu saskaņota darbība, lai beidzot naktī uz 12. jūniju izdotos Ventas gultni atbrīvot no betona gabala, kas tur atradies vairākus gadu desmitus. Jautājums par gultnes attīrīšanu tika aktualizēts līdz ar sauskravu termināļa būvniecību un padziļināšanas darbiem drošai kuģu kustībai. Lai gan betona elements šobrīd kuģu kustībai netraucēja, speciālisti to ieteica izcelt, lai arī nākotnē izvairītos no jebkādiem sarežģījumiem kuģu ceļos.

Betona elementa izcelšanu sarežģītu padarīja tas, ka betons ūdenī nogulējis ilgu laiku un arī cietējis zem ūdens, tāpēc tā virsēji slāņi bija samērā trausli, kas apgrūtināja izcelšanai paredzēto skavu stiprināšanu pie objekta, turklāt tā lielākā daļa bija apslēpta mālos un nebija zināms, cik tieši liels ir izceļamais objekts. Līdz padziļināšanas darbiem sauskravu termināļa būvniecības laikā arī nebija zināms, ka Ventā šāds akmens atrodas. Speciālisti pieļauj, ka tas tur gulējis kopš tilta celtniecības laikiem.

Dzelzsbetona izcelšanas darbi tika organizēti naktī, lai pēc iespējas mazāk traucētu satiksmi pār Ventas tiltu. Darbus veica Ventspils brīvostas pārvaldes ūdenslīdēju komanda Denisa Lapina vadībā un peldošā celtņa PPC-41 komanda ar kapteini Viktoru Vorobjovu.

Tagad dzelzsbetona elements pārvests uz Ventspils brīvostas 13. piestātni krasta stiprināšanai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: