Pateicoties Ventspils pilsētas un novada iedzīvotāju interesei šķirot tekstilu, pirmo nepilnu divu mēnešu laikā, kopš būtiski paplašinātas tekstilmateriālu šķirošanas iespējas, savāktas jau 12,3 tonnas šķirošanai derīgu tekstila izstrādājumu.

Padarot pieejamāku tekstila šķirošanu, iedzīvotājiem ir plašākas iespējas bez maksas atbrīvoties no nevajadzīgā apģērba, apaviem un citiem tekstilmateriāliem, kas tālāk tiek nodoti otrreizējai izmantošanai un pārstrādei, nevis noglabāti atkritumu poligonā.

Šoruden Ventspilī un Ventspils novadā tika paplašinātas tekstila šķirošanas iespējas – PSIA ''Ventspils labiekārtošanas kombināts'' sadarbībā ar AS ''AJ Power'' un SIA ''3R'' pilsētā uzstādīja pirmos deviņus tekstila šķirošanai paredzētos konteinerus, bet novadā – piecus. Līdz ar to šobrīd Ventspilī tekstila šķirošanas konteineri pieejami ne tikai abos šķiroto atkritumu savākšanas laukumos Jēkaba ielā 47 un Siguldas ielā 8a, bet arī vairākos daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iekšpagalmos.

Ventspilī regulāri tiek paplašināta un modernizēta šķiroto un sadzīves atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūra, tādējādi turpinot atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pilnveidi atbilstoši aktuālajām prasībām. Cita starpā aizvien stingrākas prasības attiecas arī uz tekstila šķirošanu. No 2025. gada Eiropas Savienības dalībvalstīm, tostarp Latvijai, būs jānodrošina tekstilmateriālu dalīta vākšana. Taču Latvijas regulējums nosaka to, ka daļu tekstila jāsāk vākt un šķirot jau no 2023. gada. Ar mērķi mazināt atkritumu apjomu Latvijā no 2024. gada jūlija dabas resursu nodokli plānots attiecināt arī tekstilizstrādājumiem. Tas paredz, ka turpmāk preču ražotājam vai pārdevējam būs jāuzņemas atbildība par preces pilnu dzīves ciklu, tas ir, ne tikai par saražošanu, bet arī par apsaimniekošanu.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes deputāts Didzis Ošenieks: «Ventspils pašvaldība mērķtiecīgi seko atkritumu apsaimniekošanas nozares tendencēm, bet tajā pašā laikā īsteno savu pieeju atkritumu šķirošanas sistēmas attīstībā. Ventspils savulaik bija viena pirmajām pašvaldībām Latvijā, kas cieto sadzīves atkritumu poligonā “Pentuļi” ieviesa inovatīvu tehnoloģiju, izveidojot atkritumu priekšapstrādes centru, kas nodrošina atkritumu šķirošanas funkciju. Turpinot tolaik iesākto, Ventspilī arvien tiek paplašinātas atkritumu šķirošanas iespējas, un līdz ar to pilsētā arī tiek radīta piemērota infrastruktūra, lai iedzīvotājiem atkritumu šķirošana būtu pēc iespējas ērta un pieejama.»

Pašvaldības SIA ''Ventspils labiekārtošanas kombināts'' valdes priekšsēdētājs Gaitis Celms: «Eiropas Savienības uzņemtais Zaļais kurss pārejai uz aprites ekonomiku un klimatneitralitāti paredz dažādas izmaiņas atkritumu apsaimniekošanas nozarē. Viens no galvenajiem mērķiem ir panākt, lai pēc iespējas vairāk atkritumu nonāktu otrreizējā pārstrādē, tāpēc mēs arvien paplašinām atkritumu šķirošanas iespējas, aicinot iedzīvotājus tās izmantot. Līdztekus tekstila šķirošanas iespēju paplašināšanai Ventspilī uzsākts arī bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanas pilotprojekts, iesaistot atsevišķas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, individuālās mājas un uzņēmumus, jo jau no 2024. gada bioloģisko atkritumu dalīta vākšana būs obligāta visā Latvijā.»

Specializētajos violetas krāsas tekstila šķirošanas konteineros var nodot nevajadzīgo apģērbu, apavus, mājas tekstilu, somas un jostas, tādējādi nodrošinot to atkārtotu izmantošanu un pārstrādi. Lai nodotie apavi, apģērbi būtu derīgi atkārtotā apritē, būtiski, ka sašķirotie tekstilizstrādājumi nav bijuši saskarē ar ķīmiskām vielām, tostarp motoreļļām un sadzīves ķīmiju, kā arī nav sadriskāti. Tiem jābūt sausiem un bez pelējuma. Kopā ar tekstilu nav šķirojami citu materiālu izstrādājumi, piemēram, gumijas zābaki, plastmasas slēpju zābaki, kā arī mīkstās rotaļlietas.

Jautājumu gadījumā aicinām rakstīt ziņu uz e-pasta adresi vlk@ventspils.lv vai zvanīt pa tālr.  63626920.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: