Vecpilsētā, Kuģinieku ielā 7, plānots pārbūvēt ilgstoši neizmantotu ēku, izveidojot tajā 13 dzīvokļus, no kuriem lielākā daļa būs pieejami īrei. To paredz starp pašvaldību un nekustamā īpašuma attīstītāju SIA D63 noslēgtais finansēšanas līgums pašvaldības organizētajā ēku atjaunošanas līdzfinansēšanas konkursā.

Lai veicinātu īres mājokļu pieejamību mūsu pilsētā, Ventspils pašvaldība šī gada sākumā izsludināja līdzfinansēšanas konkursa Ēku atjaunošana vai pārbūve nolūkā radīt īres dzīvokļus Ventspilī 1. kārtu. Konkursā varēja piedalīties potenciālie nekustamā īpašuma attīstītāji, kuri ir gatavi investēt dzīvojamo ēku atjaunošanā Ventspilī, pretendējot arī uz pašvaldības atbalstu. «Gada vidū atvērām no komersantiem saņemtos piedāvājumus. Tos izvērtējot, dome atbalstīja vienu komersanta ideju – Kuģinieku ielā 7,» informē Ventspils domes Ekonomikas un iepirkumu nodaļas vadītājs Austris Galindoms. Konkursa 1. kārtā tika saņemti trīs piedāvājumi – pārējie divi neatbilda konkursa nolikuma prasībām. 26. oktobrī ar nekustamā īpašuma attīstītāju D63 noslēgts finansēšanas līgums, kas paredz piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu 99 900 eiro apmērā projekta Dzīvojamās mājas un saimniecības ēkas vienkāršota pārbūve Kuģinieku ielā 7 īstenošanai.

Ilgstoši neizmanto trīsstāvu ēku Kuģinieku ielā 7 nekustamā īpašuma attīstītājs D63 savā īpašumā ieguvis salīdzinoši nesen un plāno tur izbūvēt 13 dzīvokļus – vienas, divu un trīs istabu. Lielākā daļa jeb astoņi dzīvokļi, ko līdzfinansē pašvaldība, būs pieejami ilgtermiņa īrei, bet pārējos piecus attīstītājs varēs realizēt pēc saviem ieskatiem – pārdot vai izīrēt. «Komersantam ir pienākums nodrošināt, ka piecus gadus pašvaldības līdzfinansētie dzīvokļi ir pieejami īrei brīvā tirgū – tos nepārdod vai kā citādāk neatsavina,» skaidro Galindoms. «Tā ir privāta iniciatīva veidot īres dzīvokļus, kas attīstītājam nebūtu izdevīgi, nesaņemot atbalstu no pašvaldības, bez kura dzīvokļi, iespējams, netiktu remontēti,» pašvaldības atbalsta ideju skaidro Ekonomikas un iepirkumu nodaļas vadītājs.

Pašvaldības līdzfinansējumu projekta attīstītājs saņems tikai pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā. Saskaņā ar līgumu ēkas pārbūve jāpabeidz divu gadu laikā – līdz 2025. gada oktobrim, taču D63 valdes loceklis Mārcis Dobrājs pieļauj, ka tas varētu notikt jau pēc pusotra gada. Ir izstrādāts pārbūves projekts, būvdarbus plānots uzsākt nākamā gada pavasarī. «Mēs specializējamies tieši vēsturisko ēku renovācijā, pārbūvē, jo tajā ir savs šarms. Tas ir tas, ar ko mēs nodarbojamies Rīgā,» atklāj Dobrājs. Ēka Kuģinieku ielā 7 būs viens no pirmajiem šī komersanta projektiem ārpus galvaspilsētas. Tā kā ēka atrodas Vecpilsētā, jārespektē tās īpašais statuss. «Fasādes no ārpuses nedrīkst mainīt, var tikai atjaunot krāsojumu, veco logu sadalījumu u. c. Viss ir jāsaskaņo,» bilst uzņēmuma pārstāvis. Plašāk par projektu, dzīvokļu piedāvājumu attīstītājs sola informēt, kad projekts būs tuvāk noslēgumam.

Pašvaldība apstiprina, ka liela nozīme ir arī tam, ka pārbūvējamā ēka atrodas Vecpilsētā. «Programmas vēlme ir sakārtot tādu pilsētai svarīgus rajonu kā Vecpilsēta, kur ir daudz neapdzīvotu ēku, kā arī Jaunpilsētu, Vasarnīcu ielas rajonu un citas konkursa nolikumā minētās teritorijas,» saka Galindoms. Šobrīd notiek darbs pie dzīvojamo māju pārbūves līdzfinansēšanas konkursa nākamās kārtas nolikuma izstrādes – plānots, ka tuvākajā laikā tas tiks virzīts apstiprināšanai domē un nākamgad izsludinās konkursa 2. kārtu.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Gārfilds 09.11.2023, 18:17:06

    Kāpēc man un citiem ir jāsametas no nodokļiem tie 99 tūkstoši, ja ne es, ne pārējie tur dzīvokļus nedabūsim? Ir skaidrs, ka dzīvokļos tiks pietuvinātas personas, kuras nemaz nav dzimuši un auguši mūsu pilsētā.

  • 0
    Gārfilds 09.11.2023, 18:19:46

    «Komersantam ir pienākums nodrošināt, ka piecus gadus pašvaldības līdzfinansētie dzīvokļi ir pieejami īrei brīvā tirgū – tos nepārdod vai kā citādāk neatsavina,» skaidro Galindoms. «Tā ir privāta iniciatīva veidot īres dzīvokļus, kas attīstītājam nebūtu izdevīgi, nesaņemot atbalstu no pašvaldības, bez kura dzīvokļi, iespējams, netiktu remontēti,» pašvaldības atbalsta ideju skaidro Ekonomikas un iepirkumu nodaļas vadītājs. - tā nav naudas dāvināšana pa labi un pa kreisi?

  • 0
    Kriska 10.11.2023, 10:12:55

    Vai nesagaidīs Ūdens ielas mājas likteni

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: