Ostas ielā, kur posmā no Jāņa ielas līdz Dārzu ielai turpinās pārbūves darbi, līdztekus satiksmes infrastruktūras un komunikāciju atjaunošanai paredzēta arī jaunu dekoratīvo stādījumu ierīkošana. Šonedēļ pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” sāk koku stādīšanu, daļai no tiem ierīkojot speciālas pazemes konstrukcijas koku sakņu aizsardzībai.

Ostas ielā posmā no Jāņa līdz Dārzu ielai paredzēts iestādīt 15 jaunus kokus - kļavas, Himalaju bērzus un dižskābāržus. No tiem četri koki tiek stādīti, pielietojot jaunu koku stādīšanas tehnoloģiju, kas Ventspilī līdz šim nav izmantota - strukturālo augsnes šūnu sistēmu “Tree Parker”.

“Tree Parker” ir pazemes konstrukcija, pēc formas līdzīga kastei, kas sastāv no pamatnes, vertikāliem stabiņiem, kā arī sakņu un augsnes aizsargvāka. Strukturālā augsnes šūnu sistēma rada labvēlīgus apstākļus koku attīstībai zem seguma un sevišķi piemērota vietām, kur ir liela transporta noslodze. Pazemes konstrukcija nodrošina to, ka augsnes substrāts ar laiku nesablīvēsies, koks varēs brīvi attīstīt sakņu sistēmu un pilnvērtīgi uzņemt gaisu, ūdeni un barības vielas. Izmantojot šo tehnoloģiju, pēc iestādīšanas zemē kokus nav nepieciešams nostiprināt ar mietiem, jo šim nolūkam tiek izmantotas speciālas pazemes saites un āķi jeb sakņu kamola enkuri. Papildus minētajam konstrukcijā ierīkotas arī gaisa apmaiņas un sakņu laistīšanas caurules.

Pārējos 11 kokus paredzēts stādīt pēc ierastās metodes - tiek sagatavota stādāmbedre, ielabota augsne un pēc iestādīšanas koks tiek piesiets pie zemē nostiprinātiem mietiem, kas koku balsta, līdz tas iesakņojas. Arī šo koku stādāmbedres tiks aprīkotas ar pazemes laistīšanas caurulēm, tādējādi uzlabojot augšanas apstākļus.

Tāpat Ostas ielā jau iestādīti 140 krūmi - bārbeles, grimoņi, klintenes, forzītijas, spirejas, klinšrozītes un hortenzijas. Apstādījumu dobes papildinātās arī ar 1090 ziemcietēm - ziemasteres, ehinācijas, ežziedes, gandrenes, liatres, ģipsenes un lavandas, un 84 graudzālēm. Izraudzītas tādas šķirnes kā zaļganā auzene, zilganā molīnija un lapsastu spalvzāle.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Gārfilds 08.11.2023, 20:32:47

    Jācer, ka minētie koki vētras izturēs.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: