Vēl pavisam nesen gabioni jeb ar akmeņiem pildītie dekoratīvie metāla grozi nebija ierasti pilsētvidē vai privātmāju teritorijā, un tos savā profesionālā terminoloģijā izmantoja galvenokārt arhitekti un inženieri, taču šobrīd tie piedzīvo nebijušu popularitāti.

Šie stilīgie grozi rotā dārzus, sabiedriskās terases, pilsētu apmeklētākās vietas un pat autostāvvietas. Kā izrādās gabioniem ir sena vēsture un šo konstrukciju ilgmūžība jau tikusi novērtēta pirms daudziem gadsimtiem. Gabioni ir pazīstami kā viena no senākajām un efektīvākajām konstrukcijām.

Ko zinām par gabionu izcelsmi?

Vārds "gabions" cēlies no franču valodas vārda "gabion", un tas savukārt ir aizgūts no itāļu valodas vārda "gabbione". Gan franču, gan itāļu valodas vārdiem ir kopīga izcelsme no latīņu valodas vārda "gabio", kas apzīmē "izstrādājumu ar vieglu koka skeletu, kas aizpildīts ar smiltīm".

Sākotnēji vārds "gabio" tika izmantots militārās inženierbūvēs, lai aprakstītu konstrukciju, kas sastāv no koka vai metāla skeleta, kas ir aizpildīts ar smiltīm vai augsnes maisījumu. Šādu konstrukciju izmantoja, lai veidotu stabilizējošas sistēmas vai atbalsta sienas.

Gabionu izmantošanas vēsture sākās senajā Romā, kur tos izmantoja, lai stiprinātu militāros fortifikācijas darbus.Vēlāk nozīme tika paplašināta, lai apzīmētu arī konstrukcijas, aizpildītas ar akmeņiem un citiem materiāliem. 

Ar laiku vārds "gabion" ir kļuvis par standarta terminu, kuru sāka izmantot visā pasaulē, lai aprakstītu šāda veida konstrukcijas. 

Gabioni mūsdienās

Gabionu atdzimšana ir saistīta ar to konstruktīvo izturību un estētiskām kvalitātēm. Cinkotie režģi kalpos gadiem – tie nerūsē, nedeformējas un nepakļaujas mainīgiem laikapstākļiem. Turklāt grozus var papildināt ar ziedošiem augiem, savukārt, kā atbalsta siena tie veido efektīgu fonu dažādiem augu stādījumiem.

Gabionu formu dizains un novietojums ir pielāgojams dažādām ainavām un projektēšanas mērķiem. Tā kā gabioni ir aizpildīti ar dabas materiāliem - akmeņiem vai smiltīm, tie harmoniski saplūst ar apkārtējo ainavu un rada dabisku kopiespaidu. Gabionu konstrukcijas var izmantot, lai izveidotu dekoratīvas sienas, mūrus, apmales, soliņus vai pat skulpturālus elementus, piešķirot ainavai un ēkām mūsdienīgu un dabisku izskatu.

Gabioni ir dabai draudzīgas konstrukcijas, jo to izgatavošanā bieži izmanto pārstrādātus materiālus, kurus var viegli demontēt un atkārtoti izmantot. Turklāt gabionu izmantošana hidrobūvēs nodrošina labu ūdens plūsmu un dabisko filtrāciju, kas ir svarīgi, lai saglabātu vides ekoloģisko līdzsvaru.

Visbeidzot, gabioni ir ekonomiski izdevīgi salīdzinājumā ar citiem inženiertehniskiem risinājumiem. Tos var viegli uzstādīt, savstarpēji savienot, izmantojot vienkāršas metodes un materiālus, tādējādi padarot tos plaši izmantojamus dažādas sarežģītības projektos.

Kā gabionus izmantot savā īpašumā?

Minēsim dažus zināmākos piemērus:

  • Dekoratīvā siena vai žogs

Gabionu konstrukcijas var izmantot kā dekoratīvas sienas, kas atdala atsevišķas īpašuma zonas. Iespaidīgi izskatīsies gabionu žogs vai brīvi stāvoša siena.

  • Soliņi

Gabionu kastes var izmantot par pamatu soliņiem. Papildinot ar koka atzveltnēm un ērtām sēžamvirsmām, gabions kļūst par netradicionālu sēžammēbeli . 

  • Ziedu dobju apmales

Gabionu kastes ir lielisks veids, kā izveidot stabilas un pievilcīgas apmales ziedu dobēm. Kastes var novietot ap ziedu dobēm, aizpildot tās ar augsnes maisījumu, un tādējādi veidot skaistas un noturīgas apmales.

  • Dārza mūra elementi

Gabionu konstrukcijas var izmantot, lai izveidotu mākslīgus mūra elementus, piemēram, sienas vai kolonnas. To var izmantot, lai strukturētu dārzu, izveidojot vizuāli pievilcīgu un interesantu ainavu.

  • Dārza terases

Gabionu kastes var izmantot par stabilu pamatu dārza terasēm. Izveidojot pakāpienus no gabioniem un tos pārklājot ar attiecīgiem materiāliem, piemēram, koka dēļiem vai akmeņiem, var izveidot daudzslāņainu konstrukciju.

Interneta veikalā 220.lv Jūs atradīsiet dažāda izmēra un formu gabionus, ko izmantot dažādiem, ainavu veidošanas mērķiem. Lai kādu gabiona dizainu Jūs izvēlētos, varat būt droši – gabions būs iespaidīgs ainavas papildinājums.

Lasi vēl