Plastmasas kokteiļsalmiņi ir viens no priekšmetiem, kam ir daudz interesantu alternatīvu.

Tiek piedāvāti salmiņi no papīra, bambusa, metāla, stikla, niedrēm un pat makaronu mīklas. Tāpat ir iespējams iegādāties arī silikona salmiņus, kuri paredzēti daudzreizējai lietošanai.

Niedru salmiņus Latvijā ražo tukumnieki Dita un Jānis Katlapi, kam pieder zīmols Niedriņi. Šī produkcija jau ir guvusi popularitāti, un interneta veikalā pasūtītos salmiņu iepakojumus ražotāji jau nogādājuši uz vairākām Eiropas valstīm un ASV. Pašlaik Niedriņi piedāvā iepakojumus pa divdesmit vai četrdesmit salmiņiem 18 cm un 12 cm izmēros. Katrs salmiņš ir unikāls – saglabāti dabas piešķirtie raksti un nokrāsas. Turklāt šos salmiņus var izmantot vairākas reizes. Biznesa ideja jaunajiem cilvēkiem radusies pagājušā gada pavasarī, kad kādā siltā dienā viņi malkojuši kokteiļus vecāku lauku mājās. Runāts par to, cik skaista ir apkārtne un bagātīgi dabas resursi, un ka to visu noteikti varētu likt lietā kādā ģimenes biznesā. Jāņa mamma pa jokam noteikusi, ka plastmasas salmiņus varētu aizstāt ar teritorijā augošajām niedrēm. Un tā soli pa solim radies jauns bizness.

Ar interesantu alternatīvu plastmasas salmiņiem klajā nākuši arī itāļi, piedāvājot tos aizstāt ar salmiņiem, kas gatavoti no makaronu mīklas. Šos salmiņus ražo zīmols Stroodles, un viņu ražojumus jau var sastapt arī Itālijas bāros. Tiek skaidrots, ka šāda salmiņa izmantošanas laiks, dzerot vēsu dzērienu, ir apmēram viena stunda. Jo dzēriens ir aukstāks, jo salmiņš kalpo ilgāk. Izmantot šo salmiņu siltajiem dzērieniem neiesaka. Mediju ziņās par šiem salmiņiem jau tiek rakstīts kā par vēl vienu itāļu izgudrojumu, kas varētu iekarot pasauli, šoreiz – kā samilzušas vides problēmas risinājums.

Jāatgādina, ka 28. maijā Eiropas Komisija pieņēma lēmumu sākt procedūru, lai noteiktu visā Eiropas Savienībā vienreizējo plastmasas šķīvju un salmiņu, vates kociņu un daudzu citu plastmasas izstrādājumu izmantošanas aizliegumu, sākot ar 2021. gadu. Vislielākie aizliegumi ir paredzēti plastmasas salmiņiem, kas tiek lietoti dažādiem dzērieniem. Plānots aizliegt arī vienreiz lietojamās plastmasas karotes, nažus un dakšiņas. Tiek rosināts no vienreizējiem plastmasas traukiem un glāzēm pāriet uz daudzkārt izmantojamajiem plastmasas izstrādājumiem. Dalībvalstīm tiks uzdots samazināt plastmasas pārtikas taras, plastmasas dzēriena glāzīšu un citu plastmasu saturošu īslaicīgi lietojamo produktu iepakojumu izmantošanu līdz noteiktam līmenim.

Materiāls sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Bormentāls II 29.11.2019, 16:21:53

    Tas būtu labs likums par plastmasas trauku aizliegšanu.
    Lai cilvēki beidzot atsāktu ēst un dzert vietās,kuras tām domātas,nevis staigātu apkārt ar ēdiena šķīvi vai dzēriena glāzi rokās.
    Un šeit jau ne tikai ekoloģijai ir svars.Kādam tas viss ir pēc tam jāsavāc,jo ne visi iemetīs tukšo trauku speciālā miskastē.Apkopēji un sētnieki dzīvotu vieglāk,ja šādu līdzņemamo ēdienu un dzērienu trauku vairs nebūtu.

  • -7
    Aigars G. 29.11.2019, 17:20:34

    Mazpilsētā kā Ventspils tas notiktu ,taču lielpilsētas kurās kustības lielas,steiga un regulārie korķi ielās,tavs variants neietu cauri. Aizbrauc uz NY un izmēģini

  • 0
    Eclipse_Cross 02.12.2019, 18:17:34

    Ļoti patīk ideja par alternatīvām, diemžēl, jāatzīst, ka grēkoju un turpinu 1x 2 gados iegādāties parasto salmiņu lielo iepakojumu. Kāpēc? Jo visos veikalos tie ir nolikti pa rokai (un maciņam draudzīgi).

  • 0
    krusttevsflorencs2 02.12.2019, 18:20:16

    Var iztikt arī bez salmiņiem,niedru vai plastmasas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: