Medniekiem ir liela interese par Āfrikas cūku mēra apkarošanas programmu, kuras ietvaros Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) par katru nomedīto mežacūku mātīti medniekiem izmaksā 50 eiro.

"Domāju, ka nākamgad programma turpināsies. Vērtēsim, kas noticis ar meža cūku populāciju, jo pēdējos gados kopš ĀCM konstatēšanas Latvijā, meža cūku populācija ir ļoti samazinājusies," teica PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.

Viņa arī norādīja, ka Latvijas medniekiem ir diezgan liela interese par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarošanas programmu, kuras ietvaros PVD par katru nomedīto mežacūku mātīti medniekiem izmaksā 50 eiro. "Pirmajā gadā, kad programmu sākām īstenot, mednieki saņēma 100 eiro par katru nomedīto meža cūku mātīti. Tajā sezonā nomedīja vairāk nekā 11 000 meža cūkas, un tieši Dienvidkurzemes mednieki bija ļoti aktīvi. Vidzemē un Latgalē tolaik plosījās ĀCM un dažos medību kolektīvos bija grūti atrast meža cūkas. Šogad samazinājām šo naudu līdz 50 eiro, bet tāpat mednieki tajā piedalās," pauda Lamberga.

Pēc viņas teiktā, būtu vēlams medīt tieši vecākās meža cūku mātes, kam ir vislielākie sivēnu metieni. Tieši šie dzīvnieki visvairāk palielina kopējo meža cūku populāciju. Vienlaikus viņa atzina, ka joprojām ir medību kolektīvi, kas izvairās nošaut meža cūku mātes, tās atstājot "sēklai". Mednieki ir dažādi un arī viņu izpratne par to ir atšķirīga.

Lamberga teica, ka patlaban medības nenotiek, jo meža cūku mātītes ir nolīdušas meža biezoknī, lai rūpētos par jaundzimušiem mazuļiem. Taču ĀCM apkarošanas programma, kuras ietvaros PVD medniekiem maksā par nomedītajām meža cūku mātītēm, joprojām ir atvērta un turpināsies līdz šā gada beigām, ja finansējums neizbeigsies ātrāk.

Jau vēstīts, lai samazinātu mežacūku populāciju, tā ierobežojot Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību, no šā gada 24.februāra Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atsācis maksāt medniekiem 50 eiro par katru nomedīto mežacūku mātīti. Šīs izmaksas tiks segtas no ĀCM apkarošanas programmas, kuru līdzfinansē Eiropas Savienība. Kopumā šim mērķim paredzēti 875 000 eiro, līdz ar to nomedīto mežacūku skaits varētu sasniegt 17 500 dzīvnieku.

Tāpat ziņots, ka pērn medniekiem par mežacūku izšaušanu nolūkā ierobežot sērgas izplatību tika izmaksāti kopumā 1 809 850 eiro. Mednieki ir saņēmuši samaksu par paraugu no nomedītajām mežacūkām piegādāšanu PVD, laboratoriskai izmeklēšanai uz ĀCM un vēl vienu kaiti - Klasisko cūku mēri, bet lielākā daļa no summas ir izmaksāta par piegādātajiem paraugiem no nomedītajām mežacūku mātītēm.

Eiropas Savienības līdzfinansētās ĀCM apkarošanas programmas tika sākta 2015.gada novembrī un plānots, ka mežacūku populācijas blīvums tiks samazināts līdz vienai mežacūkai uz 200 hektāriem.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    asd. 11.04.2017, 17:57:01

    Tieši pašreiz būtu īstais laiks atšaut tās mežcūku sivēnmātes!Jo vairāk izšaus,jo vairāk sivēnu rezultātā apsprāgs paši.Tikai ta var reāli cīnīties ar šiem dzīvniekiem,kuru skaits pārsniedzis pieļaujamo maksimumu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: