Šajā sezonā biežāk, nekā ierasts, sastopams augļu koku kaitēklis vilkābeļu lapkode, kā arī joprojām plaši izplatīta zirgkastaņu raibkode. Tā kā pret šiem kaitēkļiem ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi Latvijā nav reģistrēti, labākais līdzeklis slimību ierobežošanai ir visu nobirušo lapu savākšana un likvidēšana, informēja Valsts augu aizsardzības dienests.

Šogad biežāk nekā iepriekšējos gados VAAD speciālisti visā Latvijas teritorijā konstatējuši vilkābeļu lapkodes (''Leucoptera malifoliella'') kāpuru radītus bojājumus uz ābeļu un bumbieru lapām.

Kāpuri bojā ābeļu, bumbieru, vilkābeļu, cidoniju, saldo un skābo ķiršu, plūmju, persiku lapas, kā arī var būt sastopami uz bērziem, pīlādžiem un alkšņiem.

Ja kaitēklis savairojas masveidā, var būt postīgs, jo stipri samazina lapu fotosintezējošo virsmu. Ja uz lapas ir vairāk par astoņiem kāpuru radītiem caurumiem, lapas var priekšlaicīgi nobirt un var tikt bremzēts arī jauno dzinumu pieaugums.

Lai ierobežotu šo kaitēkli, nepieciešams nolasīt un likvidēt bojātās lapas, tāpat no stumbriem jānotīra un jālikvidē vecā miza, bet dārziem jāmēģina piesaistīt kukaiņēdājus putnus.

Šī kaitēkļa ierobežošanai šobrīd Latvijā nav reģistrēts neviens ķīmiskais augu aizsardzības līdzeklis.

VAAD arī norāda, ka Latvijā arī plaši izplatītās zirgkastaņu raibkodes "Cameraria ohridella" galvenie ierobežošanas pasākumi ir tādi paši - visu invadēto lapu savākšana un sadedzināšana vai slēgtā kompostēšana.

Ja lapas liek kompostā, noteikti ir jānodrošina komposta kaudzes pilnīga noklāšana ar augsni vismaz 10 centimetru biezā slānī, turklāt izveidoto komposta kaudzi nākamajā gadā nedrīkst atsegt ātrāk kā maija beigās, lai nepieļautu pieaugušo kaitēkļu izlidošanu.

Arī zirgkastaņu raibkodes ierobežošanai neviens ķīmiskais augu aizsardzības līdzeklis Latvijā nav reģistrēts.

Līdz ar to abu iepriekšminēto kaitēkļu ierobežošanai visefektīvākā metode ir visu nobirušo lapu savākšana un likvidēšana, norāda VAAD.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    Ieva 20.09.2016, 21:04:47

    Jā, labi dots padoms- sadedzināt lapas. Kā to Ventspilī legāli izdarīt?! Pamēģini kādu lapu kaudzi savā dārzā aizdedzināt, tūlīt būs kārtības sargi klāt!

  • -1
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 04.10.2016, 11:37:59

    Ieva,
    privātmāju īpašniekiem katru rudeni ir iespēja no savām piemājas teritorijām savāktās koku lapas, kas saliktas maisos, pieteikt bezmaksas izvešanai. Šis pakalpojums jāpiesaka, zvanot p/i „Komunālā pārvalde” pa tālr. 636 24269 vai arī sūtot e-pastu uz kom.parvalde@ventspils.lv, norādot precīzu adresi un vietu, kur maisi novietoti.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: