Pagājušajā svētdienā svinīgi atklāts atjaunotais futbola laukums Katoļu ielā 40. Futbola stadionā ir ieklāts jauns mākslīgā zāliena segums un izbūvēts mūsdienīgs, energoefektīvs apgaismojums.

Jauns laukuma segums un apgaismojums

Futbola laukums Katoļu ielā 40 tika renovēts, pateicoties veiksmīgajai sadarbībai starp Olimpisko centru Ventspils, Latvijas Futbola federāciju un Ventspils pašvaldību. Latvijas Futbola federācija finansēja jaunā mākslīgā zāliena seguma ieklāšanu, bet Ventspils pašvaldība – vecā seguma demontāžu un pamatkārtas sagatavošanu, kā arī jauna LED apgaismojuma ierīkošanu stadionā.

Svētdien, 21. aprīlī, renovētajā Katoļu ielas futbola stadionā tika aizvadītas šosezon pirmās lielā futbola sacensības – Optibet Nākotnes līgas 3. kārtas spēle starp JFK Ventspils un Valmiera FC-2/VSS. Pirms lielās spēles laukumā devās arī mazie futbolisti – Ventspils jauno futbolistu turnīra dalībnieku komandas.

Turnīra pārtraukumā notika svinīga atjaunotā futbola laukuma atklāšana, kurā piedalījās Latvijas Futbola federācijas pārstāvji un Ventspils pašvaldības vadība. Latvijas Futbola federācijas prezidents Vadims Ļašenko savā uzrunā pauda gandarījumu par to, ka futbols Ventspilī turpina attīstīties un jaunā paaudze izrāda interesi par šo sporta veidu. Tāpat Futbola federācijas prezidents izteica cerību, ka federācijas un Ventspils pašvaldības sadarbība veiksmīgi turpināsies, tuvākajā nākotnē īstenojot Katoļu ielas futbola stadiona ģērbtuvju izbūvi, kā arī citus futbola infrastruktūras attīstības projektus.

Savukārt Ventspils domes priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos Guntis Blumbergs savā uzrunā kavējās atmiņās par futbola laukuma atklāšanu 2005. gadā un kvalitatīvajām pārmaiņām, kuras futbola stadions Katoļu ielā 40 piedzīvojis šajos gandrīz 20 gados. 2014. gadā laukumam jau vienreiz tika nomainīts mākslīgā zāliena segums, bet šo gadu laikā tas bija nolietojies, tāpēc pērn sadarbībā ar Latvijas Futbola federāciju ieklāts jauns segums, kā arī šogad stadionā izbūvēts energoefektīvs apgaismojums. «Mūsu sadarbības līgums paredz arī vēl trešo posmu – līdz 2025. gada 31. decembrim šeit ir jābūt izbūvētām ģērbtuvēm atbilstoši visām nepieciešamajām prasībām,» uzsvēra Guntis Blumbergs.

«Pēdējos četros gados mēs Latvijā esam renovējuši un izbūvējuši 16 laukumus, kas ir ļoti labs rezultāts un rādītājs. Tas nav tik vienkārši īstenojams, jo pašvaldībai vajag arī atrast finansējumu laukuma pamatnes sagatavošanai. Mēs no Latvijas Futbola federācijas puses samaksājām aptuveni 160 tūkstošus eiro par šo segumu. Tas ir izgatavots Holandes uzņēmumā GreenFields – vienā no lielākajām kompānijām Eiropā, kas ražo mākslīgā zāliena segumu. Šī sadarbība ar pašvaldībām tieši mākslīgā seguma futbola laukumu izbūvēšanā un atjaunošanā ir vitāli nepieciešama Latvijai, jo mūsu laikapstākļi neļauj trenēties uz dabīgā zāliena agrā pavasarī un vēlā rudenī,» akcentēja Ļašenko.

Nākotnes plānos – ģērbtuvju izbūve

Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs Jurģis Liepājnieks pastāstīja, ka Katoļu ielas futbola laukums ir gana noslogots – tajā notiek gan blakus esošās 2. pamatskolas sporta stundas, gan sporta klubu treniņu nodarbības un sacīkstes. «Šobrīd, šķiet, jau gandrīz katru otro nedēļu notiek turnīri. Ir daudz futbola komandu, un turnīri paralēli notiek gan Pārventas, gan Katoļu ielas futbola laukumā. Arī Nākotnes līgā pirmās pavasara spēles tiek aizvadītas šeit, Katoļu ielas futbola stadionā, jo dabīgā zāliena laukums vēl nav gatavs. Līdz ar to visas mājas spēles, domāju, līdz pat maija otrajai pusei, tiks aizvadītas šeit, Katoļu ielas laukumā,» sacīja Liepājnieks.

Katoļu ielas futbola laukuma seguma izmēri, ieskaitot drošības un iesildīšanās zonu, ir 101,5 m x 65,5 m un atbilst UEFA I un II kategorijas stadiona prasībām.

Šī gada sākumā stadionā uzstādīts arī jauns apgaismojums – 32 LED prožektori ar spilgtuma vērtību 350 luksi. Apgaismojuma pilnīga nomaiņa tika veikta, jo vecās metālhalīda lampas jau bija savu laiku nokalpojušas, to energoefektivitāte pilnībā neatbilda šodienas prasībām. Ar jauno LED apgaismojumu tiek izpildīta prasība, ka mākslīgajam apgaismojumam jābūt vienādas intensitātes visā laukumā. Latvijas Futbola federācija, balstoties uz šī gada janvārī veiktajiem apgaismojuma mērījumiem, ir atzinusi, ka saskaņā ar Latvijas Futbola federācijas Futbola stadionu un infrastruktūras noteikumiem apgaismojums futbola stadionā Katoļu ielā 40  atbilst 1. līgas stadiona kategorijas prasībām.

Drīzā nākotnē – līdz 2025. gada beigām – futbola stadionā Katoļu ielā 40 plānots izbūvēt arī ģērbtuves. Šobrīd notiek darbs pie ģērbtuvju projektēšanas. Pie stadiona būs divas ģērbtuves – katrai komandai, atsevišķs bloks tiesnešu ģērbtuvēm un atsevišķs sanitārais mezgls skatītājiem. Komandu un tiesnešu ģērbtuves un sanitārais mezgls būs moduļu tipa ēkas. Ģērbtuves tiek projektētas atbilstoši Latvijas Futbola federācijas izstrādātajiem Futbola stadionu un infrastruktūras noteikumiem. Attiecībā uz komandu ģērbtuvju infrastruktūru nosacījumi 1. līgā ir tādi paši kā Virslīgā – katrā ģērbtuvē jābūt ne mazāk kā 25 sēdvietām ar drēbju pakarināmajiem, piecām dušām, masāžas galdam utt.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Barons (Freiherr von ...) Pirms 1 nedēļas, 3 dienām

    Tād skunstig Segum būt vaidziks pa viss Ventspil Valst-pilset,le zinat.Pa vissam vietam,kur Zāl aug.Ne būt vaidziks pļaut.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: