Šogad uzsākti futbola stadiona Katoļu ielā 40 renovācijas darbi. Vasarā laukumam uzklāts jauns mākslīgā zāliena segums, līdz novembra beigām tiks uzstādīts energoefektīvs stadiona apgaismojums, bet tuvākajos gados plānota jaunu ģērbtuvju būvniecība.

Uzklāts jauns segums

Futbola stadions Katoļu ielā 40 ir viena no galvenajām futbola treniņu un spēļu norises vietām Ventspilī. Tajā notiek gan ikdienas treniņi, gan plašāka mēroga sacensības. Sezonas laikā tur tiek aizvadītas vismaz piecas sešas futbola 1. līgas mājas spēles, kā arī visa gada garumā vismaz desmit galvenās jauniešu futbola līgas mājas spēles. Tas ir viens no diviem futbola laukumiem Ventspilī ar mākslīgā zāliena segumu – otrs ir Pārventas sporta kompleksā. Ja Pārventā treniņus un dažādus turnīrus un sacensības pamatā aizvada bērnu un jauniešu komandas, tad Katoļu ielā, kur ir pilna izmēra laukums, notiek arī lielās futbola spēles. Šobrīd Ventspilij nav virslīgas komandas, bet JFK Ventspils spēlē 1. jeb Nākotnes līgā un Katoļu ielas stadionā spēles aizvada agrā pavasarī un vēlā rudenī. Plānots, ka arī novembrī JFK Ventspils spēles aizvadīs tur. «Dabīgā seguma laukums tad jau ir izmircis tā, ka uz tā vairs nevar kvalitatīvi spēlēt, bet pavasarī pēc ziemas vēl nav atkusis vai arī vēl nav sākusies zāles veģetācija, tāpēc gandrīz līdz maijam spēles tiek aizvadītas Katoļu ielā,» skaidro Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs Jurģis Liepājnieks. Katoļu ielas futbola laukuma seguma izmēri, ieskaitot drošības un iesildīšanās zonu, ir 101,5 m x 65,5 m un atbilst UEFA I un II kategorijas stadiona prasībām. Katoļu ielas futbola laukumu sporta nodarbībām izmanto arī blakus esošā Ventspils 2. pamatskola. Noteiktos brīvpieejas laikos iedzīvotāji var bez maksas izmantot gan Katoļu ielas stadionu, gan futbola laukumu Pārventas sporta kompleksā.

Iepriekšējais mākslīgā zāliena segums Katoļu ielas stadionā tika uzklāts 2014. gadā un deviņu gadu laikā bija būtiski nolietots, tādēļ šovasar veica tā nomaiņu. Tika noņemta mākslīgā seguma virskārta, salaboti iesēdumi pamatkārtā, un sadarbībā ar Latvijas Futbola federāciju uzklāts jauns un mūsdienīgs mākslīgā zāliena segums. Šī gada maijā tika parakstīta vienošanās ar Latvijas Futbola federāciju par līdzfinansējuma piešķiršanu Katoļu ielas futbola stadiona renovācijai. «Latvijas Futbola federācija no savas puses finansēja šī laukuma jaunā seguma uzklāšanas izmaksas. No mūsu puses savukārt vajadzēja veikt vecā seguma demontāžu un pamatkārtas pielabošanu,» informē Jurģis Liepājnieks. «Līdz septembra sākumam mākslīgā zāliena segums tika sagatavots un ir pilnvērtīgi izmantojams gan futbola treniņiem, gan arī pieejams publiskā apmeklējuma laikos, kad iedzīvotāji var iet tur uzspēlēt futbolu, tāpat arī skola tur var aizvadīt savas sporta stundas.»

Ierīkos LED apgaismojumu

Šoruden Katoļu ielas futbola stadionā plānots uzstādīt jaunu energoefektīvu apgaismojumu – 32 LED prožektorus ar spilgtuma vērtību 350 luksi. Noslēgts līgums ar SIA Volts-1, kas līdz novembra beigām izbūvēs jauno apgaismojumu. «Vecās metālhalīda lampas jau bija savu laiku nokalpojušas, to energoefektivitāte pilnībā neatbilst šodienas prasībām,» stāsta Jurģis Liepājnieks. Projektā ir paredzēts jauns LED apgaismojums, lai nodrošinātu vajadzīgo apgaismojuma intensitāti futbola laukumam, izpildot prasību, ka mākslīgajam apgaismojumam jābūt vienādas intensitātes visā laukumā. «Vecais apgaismojums to nespēja nodrošināt, tāpēc tiks izbūvēts jauns. Būtiski, lai jebkurš laukuma punkts būtu vienmērīgi izgaismots. Projekts tika saskaņots un testēts dažādās programmās, tai skaitā Latvijas Futbola federācijai ir programma, kurā, ievadot vajadzīgos parametrus, var testēt gaismas izkliedi. Pēc šīm testēšanām arī tika mainīti, pieregulēti dažādi leņķi. Tas prasīja zināmu laiku, bet rezultātam vajadzētu būt labam.» Projekts tika saskaņots arī ar Ventspils brīvostas pārvaldi, jo apgaismojums stadionā jāizveido tā, lai tas netraucētu blakus esošajai navigācijas zīmei. «Tie bija papildu uzdevumi, bet tagad projekts ir saskaņots. Līdzko no rūpnīcas būs saņemti jaunie prožektori, tie tiks uzstādīti. Šī gada novembra beigās ceram ieslēgt jau pilnīgi citas kvalitātes apgaismojumu,» pauž Jurģis Liepājnieks.

Risinās ģērbtuvju jautājumu

Nākotnē Katoļu ielā 40 plānots izbūvēt arī ģērbtuves. «Tas līdz šim bija sāpīgs temats, jo pie paša stadiona ģērbtuvju nav. Iepriekš, organizējot sacensības, tika izmantotas 2. pamatskolas ģērbtuves, bet tas radīja zināmas neērtības. Ģērbtuvju apjoms un izkārtojums īsti neatbilda prasībām, jo futbols ir viens no sporta veidiem, kur ir izstrādātas vadlīnijas, kādiem kritērijiem jāatbilst attiecīgās kategorijas stadioniem – cik kvadrātmetriem jābūt uz katru spēlētāju, cik dušām un tualetēm katrā ģērbtuvē utt., » skaidro Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs. Kovida laikā situācija kļuva vēl sarežģītāka, jo izglītības iestādēm bija noteiktas stingras prasības un šajās telpās nevarēja uzturēties skolai nepiederošas personas. «Bija tādi brīži, kad, notiekot spēlēm, spēlētāji nevarēja izmantot skolā esošās ģērbtuves un nācās kāpt autobusā un vai nu braukt pārģērbties centrālajā sporta kompleksā, vai darīt to turpat autobusā, kas, protams, nav normāli,» atzīst Jurģis Liepājnieks.

Ar Latvijas Futbola federāciju noslēgtā vienošanās paredz, ka Katoļu ielas stadionā ģērbtuves plānots izbūvēt līdz 2025. gada beigām, bet, iespējams, tas tiks paveikts jau ātrāk. «Pie stadiona būs divas labas, atbilstošas ģērbtuves katrai komandai, atsevišķs bloks tiesnešu ģērbtuvēm un atsevišķs sanitārais mezgls skatītājiem,» informē Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs. Komandu un tiesnešu ģērbtuves un sanitārais mezgls būs moduļu tipa ēkas. Stadiona teritorija Katoļu ielā 40 ir Olimpiskā centra Ventspils īpašums, bet tajā nav brīvas vietas ģērbtuvju būvniecībai. Aiz tribīnēm ir brīva zemes josla, kur var izvietot tiesnešu ģērbtuves un sanitāro mezglu, bet sportistu ģērbtuvēm ir nepieciešama plašāka teritorija, tāpēc šobrīd sadarbībā ar pilsētas pašvaldību tiek risināts jautājums par apbūves tiesību piešķiršanu Olimpiskajam centram Ventspils pašvaldībai piederošā zemesgabalā blakus 2. pamatskolai ģērbtuvju būvniecībai. Visticamāk, šis jautājums tiks izskatīts kādā no tuvākajām Ventspils domes sēdēm. «Līdzko būs domes lēmums par apbūves tiesību piešķiršanu, tā mēs, domāju, jau šogad, varēsim sākt projektēšanu, un nākamgad, visticamāk, varētu sākt būvniecību,» prognozē Jurģis Liepājnieks. Ģērbtuves tiks projektētas atbilstoši Latvijas Futbola federācijas izstrādātajiem Futbola stadionu un infrastruktūras noteikumiem. Attiecībā uz komandu ģērbtuvju infrastruktūru nosacījumi pirmajā līgā ir tādi paši kā virslīgā – katrā ģērbtuvē jābūt ne mazāk kā 25 sēdvietām ar drēbju pakarināmajiem, piecām dušām, masāžas galdam utt.

Fakti par futbolu Ventspilī:

  • Divos sporta klubos – biedrībās Ventspils Olimpiskā cerība un Ventspils Jauniešu futbola klubs – 2023. gadā Ventspilī ar futbolu nodarbojas ap 280 bērnu un jauniešu vecumā no 5 līdz 21 gadam.

  • Futbola klubi ir izveidojuši kopumā 11 komandas, kuras piedalās Latvijas jaunatnes futbola līgas čempionātā, kā arī komanda JFK Ventspils spēlē Latvijas čempionāta 1. līgā.

  • Arī bērnudārzu audzēkņiem Ventspilī ir iespēja rotaļu veidā iepazīties ar futbola pamatelementiem, ko šogad izmanto vairāk nekā 30 bērnu.

  • Treniņu nodarbības notiek gan futbola laukumā Pārventas sporta kompleksā, gan futbola laukumā Katoļu ielā 40. Ziemas periodā papildus tiek izmantota Pārventas sporta kompleksa zāle, sporta nama Centrs zāle u. c. sporta bāzes.

  • Septembrī saņemts Izglītības kvalitātes valsts dienesta rīkojums, ka sekmīgi akreditētas futbola skolas Ventspils īstenotās profesionālās ievirzes programmas futbolā 20V (audzēkņiem līdz 16 gadiem). Akreditācija ir pēdējais solis izglītības iestādes dibināšanā un pilnvērtīgas darbības uzsākšanā, kā arī dod iespēju pretendēt uz valsts finansiālo atbalstu pedagogu darba samaksai. Nākotnes plānos ir licencēt V30 programmas futbolā vidusskolas posma audzēkņiem.

  • Ventspils pašvaldības dotācija 2023. gadā bērnu un jaunatnes futbola darbības nodrošināšanai ir 358 000 eiro.

  • Arī Latvijas Futbola federācijas Akreditācijas komisija veic jaunatnes futbola klubu darba novērtējumu un 2023. gadā ir piešķīrusi Futbola akadēmijas statusu biedrībai Ventspils Olimpiskā cerība un finansējumu 54 000 eiro apmērā. Akadēmijas statusu saņēmušo organizāciju uzdevumi ir gatavot spēlētājus Latvijas nacionālajai izlasei un jauniešu izlasēm un Latvijas virslīgas čempionātam un nodrošināt visus apstākļus profesionālu futbolistu sagatavošanai.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Janis Zvejnieks 25.10.2023, 19:42:10

    Tas ir pipec !Sen butu gerbtuves uzbuvetas.Naudas nav :)))A ka vina var but ?ja padomes locekli uz padomes locekliem,parvaldnieks uz parvaldnieka+kaut kadi zverinaties revidenti +neaizmirst sev premijas pieskirt.Neka personiga,viss atrodams interneta,puliska informacija par oc.

  • -2
    Olimpiskais centrs "Ventspils" 27.10.2023, 11:08:55

    Jūsu paustā informācija ir maldinoša. SIA “Olimpiskais centrs “Ventspils”” pārvaldē nav padomes. Sabiedrībai ir valde ar vienu valdes locekli. Uzņēmuma kapitāldaļas pieder Ventspils valstspilsētas pašvaldībai (53%) un biedrībai “Latvijas Olimpiskā komiteja” (47%).

  • 0
    Spīdola 26.10.2023, 10:01:00

    Un kur nu vēl tādi kā VRUBĻEVSTVEIDĪGIE!

  • 0
    Janis Zvejnieks 27.10.2023, 20:31:48

    oc,laikam bus noslegusi ligumu ar Spriges rechek kantori :)))jusu pausta informacija ir maldinosa :)))))))netelo andrisus,visi tapat saprata par ko iet runa(par uzpustajam stata vienibam un premiju dalisanu sev)

  • 0
    Janis Zvejnieks 27.10.2023, 20:46:56

    Jusu pausta informacija ir maldinosa.SIA "Olimpiskais centrs"Ventspils""nav nosledzis ligumu ar Re Balticas fast-cheking and social media. Es i beigts un pagalam :)))))))))))))))))))))))))))))))))

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: