"Pafbet" Latvijas basketbola līgas čempiontitulu izcīnījusi "VEF Rīga" komanda, kas piektajā finālspēlē dramatiskā manierē ar 93:92 uzveica "Ventspili". Izšķirošo metienu spēlē realizēja Kristers Zoriks.

No kopumā saviem 20 gūtajiem punktiem astoņus Kristers Zoriks guva pašā spēles izskaņā, palīdzot VEF nodrošināt uzvaru un godam nopelnot MVP apbalvojumu. Zorikam arī bez 20 gūtajiem punktiem desmit rezultatīvas piespēles.

"VEF Rīga" ar šo uzvaru guvusi savu devīto čempiontitulu, tādējādi izcīnīto titulu skaita ziņā apsteidzot deviņdesmito gadu Latvijas basketbola flagmani "Brocēnus". Priekšā VEF vienībai ar desmit čempiontituliem ir tikai "Ventspils".

"Ventspils" rindās sezonu ar 18 gūtiem punktiem noslēdza Lerijs Tomass, kuram bija iespēja aizturēt VEF banketu un pagarināt sēriju, tomēr amerikāņa izpildītais trejacis krita garām grozam.

Jānis Gailītis izcīnīto LBL čempiontitulu skaitā apsteidzis Ramūnu Butautu un nostājies līdzās Armandam Krauliņam. Vairāk titulu par Gailīti nu ir tikai Kārlim Muižniekam - seši.

Sākumsastāvi:
VEF: Zoriks, Railijs, Ate, Hemondss, Madsens.
Ventspils: Tomass, Ausējs, Jaunzems, Sīpoliņš, Krestiņins.

Spēli iesāka Gunta Sīpoliņa un Džeilena Railija apmainīšanās ar realizētiem trejačiem pirmajos abu komandu uzbrukumos. "Ventspils" savā aizsardzības shēmā ik pa brīdim iemaisīja arī zonas aizsardzību, kamēr VEF basketbolisti aizrāvās ar individuāliem centieniem uzbrukumā. Ceturtdaļas izskaņā sekmīgs rezultatīvs uzplaiksnījums padevās Anrijam Miškam, kurš palīdzēja Rīgas komandai būt vadībā ar 25:18.

Otrās ceturtdaļas ievadā Rons Karijs sasniedza rīdziniekiem deviņu punktu pārsvaru, bet Kristiāna Šūlca caurgājiens uzsāka kurzemnieku pakaļdzīšanos. "Ventspilij" gūstot punktus vairākos uzbrukumos pēc kārtas, Artūra Ausēja trejacis ļāva nostādīt rezultātu līdzsvarā. Arī pēc Jāņa Gailīša ņemtās minūtes "Ventspils" turpināja savu izrāvienu, pārņemot vadību ar 34:27.

Otrās ceturtdaļas izskaņā tikai Māris Gulbis ar tālmetieniem neļāva "Ventspils" komandai aizbēgt pavisam tālu. Treneris Gailītis ar savas komandas sniegumu bija tika neapmierināts, ka vēl pirms pirmā puslaika pēdējās minūtes VEF treneris patvaļīgi devās prom no zāles, nosodot komandai vēstījumu, ka sniegums otrajā ceturtdaļā bijis absolūti nepieņemams. Līdz ar puslaika beigu signālu bumbu grozā raidīja Lerijs Tomass, aizsūtot komandas atpūtā pie "Ventspils" pārsvara ar 50:40.

Otrā puslaika ievadā Gailītis atgriezās savā postenī, bet spēle ritēja nokaitētā atmosfērā, abām komandām sapelnot virkni ar noteikumu pārkāpumiem un brīžiem laukumā valdot lielam haosam un cīņai uz dēliem. Biežāk līdz sekmīgiem uzbrukumu noslēgumiem tika VEF komanda, kurai trīs minūtes līdz perioda beigām ātrajā uzbrukumā rezultātu ļāva izlīdzināt Karijs - 59:59. Ceturtdaļas izskaņā abas komandas apmainījās ar vairākiem caurgājieniem, bet minimālu pārsvaru kurzemniekiem deva Artūra Ausēja došanās uz groza apakšu - 68:67.

Divdomīgi vērtējama situācija notika ceturtās ceturtdaļas sākumā, kad tiesnesis piešķīra pārkāpumu Kristaram Zorikam par piecelšanos kājās pēc sadursmes ar pretspēlētāju. Sešas minūtes pirms pamatlaika beigām Sīpoliņš, apspēlējot Zoriku ar muguru pret grozu, panāca ventspilniekiem +6. Pārāk tālu atrauties viesiem neļāva Gulbja ceturtais trāpītais trejacis.

Četras minūtes pirms beigām svarīgu trejaci grozā raidīja Lerijs Tomass, atjaunojot "Ventspils" vienībai divu metienu pārsvaru. Divas minūtes grūtā situācijā rīdziniekus nostādīja Kristapa Medisa metiens, kas panāca dzeltenzilajai komandai septiņu punktu pārsvaru, bet nekavējoties ar pieciem punktiem vienā uzbrukumā atbildēja Zoriks. Iesākoties pēdējai minūtei, Vitālijs Zotovs caurgājienā nostādīja komandas līdzsvarā - 90:90.

Pēdējā minūtē Zorika stūra trejacis panāca vadību VEF komandai, bet pret Ausēju tika pārkāpti noteikumi. Tiesneši gan saskatīja kārtējo tehnisko piezīmi, dodot "Ventspilij" iespēju izraut uzvaru. Pie viena punkta deficīta Tomass izšķīrās par trīs punktu metienu, tomēr tas nebija precīzs. Vēl pēdējo izmisīgo metienu centās izpildīt Deniss Krestiņins, tomēr, metot bumbu pāri plecam, tā ceļu grozā neatrada. Ar beigu rezultātu 93:92 "VEF Rīga" guva finālsērijas ceturto uzvaru un tika pie sava devītā Latvijas čempiontitula.

"VEF Rīga" - "Ventspils" 93:92 (25:18, 15:32, 27:18, 26:24)
VEF: Zoriks 20 (10 rez.p.), Madsens 17, Gulbis 12, Miška 11, Karijs 9, Hemondss 9, Zotovs 7, Railijs 4, Krūmiņš 4, Ate.
Ventspils: Tomass 18, Ausējs 17, Sīpoliņš 16, Mediss 12, Krestiņins 11, Jaunzems 7, Majausks 7, Šulcs 2, Ķilps 2.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -3
    Renars Z 20.05.2022, 12:14:43

    Cerams nākamgad Ventspils arī būs finālā un izcīnīs čempiona titulu. BK Ventspils labākie.

  • 0
    Kļumpats 20.05.2022, 12:17:42

    Tas, kā komanda cīnījās, bija tiešām fantastiski! Paldies čaļiem! Komanda ar lielu sirdi un esmu tiešām lepns, ka tā ir arī mana komanda!

  • 0
    Kàpèce 20.05.2022, 13:46:25

    Pēc tā,kā spēlēja pret Ogri,bij skaidrs,ka zelts nespīd.

  • -2
    Barons (Freiherr von ...) 20.05.2022, 13:48:36

    Manam prēks,ka Vefiņ akal dabuj Čempiōn Titul,le zinat.
    Un tō,ka Ventspil dabuj Sudrabmedāl,ar ir lab.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: