Trīs dienu garumā, no 17. līdz 19. jūnijam, Igaunijas galvaspilsētā Tallinā risinājās Eiropas čempionāts galda hokejā. Vairāk kā divsimt Eiropas spēcīgākie spēlētāji no 15 valstīm sacentās par Vecā kontinenta spēcīgākā spēlētāja titulu, kurš risinājās jau astoto reizi.

Pavisam šajā čempionātā tika sadalīti desmit medaļu komplekti. Latvijas izlases sastāvā startēja arī četri mūsu pilsētas galda hokeja meistari Elēna Rācenāja, Eliāns Ēdelis, Guntis Ernšteins un Elvijs Siliņš. Diemžēl attaisnojošu iemeslu dēļ šoreiz izlasei nekādi nevarēja palīdzēt viena no labākajām Latvijas spēlētājām Laima Kamzola un viens no labākajiem Latvijas galda hokeja vecmeistariem Aleksandrs Žernovojs.

Jau sacensību pirmajā dienā tika izspēlēti seši medaļu komplekti. Pirmās pie sacensību galdiem stājās junioru, dāmu un veterānu komandas. Junioru komandu sacensībās pirmo reizi Latvijas izlases sastāvā startēja Eliāns Ēdelis. Kopā ar Raivi Miglinieku no Rīgas, inčukalniešiem Filipu Buhtujevu un Raineru Kalniņu, kvalifikācijas sacensības savā grupā viņi ieņēma otro vietu aiz Ukrainas junioriem. Ceturtdaļfinālā tika uzveikti Norvēģijas vienaudži, bet pusfinālā piedzīvots zaudējums pret spēcīgo Krievijas izlasi. Bronzas finālā mūsu jaunieši grūtā cīņā pieveica Somijas izlasi, nodrošinot Latvijai pirmo bronzas medaļu šajā čempionātā. Par Eiropas čempioni kļuva Krievijas junioru komanda, atstājot otrajā vietā Ukrainu.

Daudz dramatiskāk noslēdzās dāmu komandu turnīrs, kurā piedalījās ventspilniece Elēna Rācenāja. Ja kvalifikāciju Latvijas meitenes noslēdza, izcīnot trešo vietu, tad izslēgšanas turnīrā fortūna no viņām nedaudz novērsās. Pusfinālā ar minimālu rezultātu tika atzīts Ukrainas pārākums, bet cīņā par trešo vietu veiksmīgāka izrādījās Zviedrijas komanda. Kopš 2006. gada, kad mūsu valsts dāmu komanda pirmo reizi piedalījās Eiropas čempionātā, Latvija palikusi ārpus godalgotā trijnieka. Fināls šajā nominācijā bija līdzīgs, kā junioriem. Krievija nopelnīja sev vēl vienu zelta medaļu, bet Ukraina - sudrabu.

Veterānu komandu sacensībās Latvijas izlases sastāvā arī startēja mūsu pilsētas spēlētājs Guntis Ernšteins. Savu debiju izlases sastāvā Guntis piedzīvoja divus gadus atpakaļ pasaules čempionātā Sanktpēterburgā. Tāpat kā dāmu komandu turnīrā mūsu izlasei pietrūka Laima Kamzola, arī starp vecmeistariem Aleksandra Žernovoja nepiedalīšanās šajā čempionātā bija jūtama. Ļoti veiksmīgi mūsu vīri aizvadīja grupu turnīru, noslēdzot to augstajā otrajā vietā, piekāpjoties vien spēcīgajai Zviedrijas izlasei. Izslēgšanas turnīra cetrurtdaļfinālā tika uzveikta Norvēģija, bet pusfinālā zaudēts ar nelielu starpību spēcīgajai Krievijas izlasei. Bronzas finālā mūsu vecmeistariem pretī stājās 2012. gada Eiropas čempione Čehijas komanda, kura šogad saņēma bronzas medaļas, atstājot Latvijas vīrus ārpus goda pjedestāla. Kārtējo uzvaru svinēja Krievija, bet sudrabu ieguva Zviedrijas izlase.

Ar nelielu atelpas brīdi visu triju nomināciju spēlētāji metās nākamajās cīņās par medaļām individuālajā vērtējumā. Dāmu nominācijā starp 22 dalībniecēm bija arī mūsu Elēna Rācenāja. Ļoti sekmīgi Elēna aizvadīja grupas turnīru, noslēdzot to augstajā 3. vietā un kvalificējoties Eiropas čempionāta izslēgšanas turnīram. Ļoti sīva spēkošanās ceturtdaļfinālā Elēnai sanāca ar turnīra saimnieci - 2012. gada Eiropas vicečempioni Mariju Saveljevu. Sērijā līdz četrām uzvarām, pirmās trīs spēles Elēna noslēdza savā labā, bet Marija spēja panākt izlīdzinājumu un galotnē svinēt uzvaru. Elēna Rācenāja / Marija Saveljeva 3:4 ((4p):3; 3:0; 2:0; 1:(2p); 2:(3p); 0:4; 2:3). Elēna Rācenāja šo čempionātu noslēdza augstajā 5. vietā. Par uzvarētāju kļuva Viktorija Noseljevskaja no Ukrainas, bet igaunietei Marijai Saveljevai otrā vieta.

Starp 37 junioriem savu debiju izlasē turpināja aizvadīt mūsu Eliāns Ēdelis. Grupu turnīrā Eliāns ierindojās 6. vietā savā grupā, kas deva ceļazīmi uz augstāko jeb pirmo līgu. Trīs punktu deficīts šķīra no iespējas Eliānam savā debijas reizē iekļūt starp astoņiem labākajiem un sacensties par medaļām izslēgšanas turnīrā. Ar izcīnīto 9. vietu, savu pirmo čempionātu viņš aizvadīja godam, ierindojoties Eiropas spēcīgāko desmitniekā.

Savu debiju Eiropas čempionātā piedzīvoja arī mūsu vecmeistars Guntis Ernšteins. Veterānu nominācijā starp 48 dalībniekiem Guntis spēja ierindoties 29. vietā. Uzvaru svinēja Aleksejs Titovs no Krievijas, bet otro un trešo vietu ieņēma Zviedrijas vecmeistari Anders Ekestube un Larss Hendriksons.

Sacensību otrajā dienā savā starpā sacentās Eiropas spēcīgākās komandas Open nominācijā, kā arī norisinājās grupu turnīrs individuālajā vērtējumā. Savu debiju šajā spēcīgajā konkurencē piedzīvoja vēl viens mūsu pilsētas pārstāvis Elvijs Siliņš. Komandu sacensībās Elvijs startēja kopā ar spēcīgākajiem Latvijas galda hokeja meistariem. Grupu turnīru Latvijas komanda noslēdza ar pārliecinošu uzvaru savā grupā. Čempionāta izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā tika uzveikta Igaunijas komanda, bet pusfinālā Zviedrija. Finālā Latvijas komandai diemžēl neizdevās izcīnīt uzvaru otro reizi pēc kārtas, jo nācās atzīt Krievijas komandas pārākumu. Bronzas medaļas tika Somijas komandai, bet mūsu izlase savai bronzas medaļai, ko izcīnīja junioru komanda pievienoja sudrabu. Līdz ar to Elvijam Siliņam debijas reizē tika Eiropas sudrabs un vicečempiona tituls.

Sacensību otrās dienas noslēgumā Open nominācijas dalībnieki aizvadīja grupu turnīru individuālajā vērtējumā. Pavisam 124 dalībnieki tika sadalīti sešās grupās. Patīkami, ka augstākajā līgā spēja iekļūt visi Latvijas izlases dalībnieki. Savā grupā starp 21 spēlētāju Elvijs Siliņš grupu turnīru noslēdza ar 6. vietu. Sacensību pēdējā dienā notika izšķirošās cīņas Open nominācijā. No divām finālgrupām pa 33 spēlētājiem katrā no tām uz Eiropas čempionāta izslēgšanas turnīru kvalificējās labākie divpadsmit no katras grupas. Mūsu Elvijam Siliņam šī latiņa izrādījās par augstu, ierindojoties 24. vietā savā grupā un čempionāta kopvērtējumā ieņemot 45. vietu. Par Eiropas čempionu kļuva Edgars Caics, kurš Latvijai sarūpēja vienīgo augstākā kaluma medaļu šajā čempionātā. Sudraba godalga tika Aleksejam Zahārovam no Krievijas, bet bronza Hansam Ostermanam no Zviedrijas.

Paralēli startēja arī bērnu (U13) nominācija un Veterāni (50+). Šajās nominācijās ventspilnieki nestartēja.

FOTO

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: