Jaunais Ventspils dambretists Kristers Frīdenbergs, pirmo reizi startējot Latvijas čempionāta finālā, pārvedis mājās bronzas medaļu un labas cerības uz nākotni.

Tikai pagājušā gada februārī Ventspilī atsākās dambretes treniņi; Jaunrades namā un pāris skolās ar to sāka nodarboties Andris Sametis. Gada jubileju Ventspils dambretistiem izdevies atzīmēt tiešām lieliski.

Viss sākās janvārī, kad 15 Jaunrades nama jaunieši devās uz Latvijas Skolēnu sporta spēlēm, kas reizē bija arī valsts jaunatnes čempionāta 64 lauciņu dambretē pusfināls. Kopumā mačos piedalījās aptuveni 400 dalībnieku, par ko organizatoriem bija liels pārsteigums, jo tik liela interese bija pirmo reizi. Finālam kvalificējās deviņi labākie no katras vecuma grupas, un U10 grupā tas izdevās 6. vidusskolas audzēknim Kristeram Frīdenbergam.

Fināls risinājās Siguldā, un uz to kopā ar Kristeru devās arī Māris Smildzējs no 4. vidusskolas, kas pusfinālā palika pirmais aiz līnijas. Sametis skaidro, ka tā rīkoties ieteicis sacensību galvenais tiesnesis, jo visai bieži gadoties, ka visi finālisti līdz mačiem tomēr netiek un tad tiek dota iespēja pirmajam rezervistam. Šoreiz tomēr tā nenotika, tāpēc Mārim nācās vien samierināties ar līdzjutēja lomu.

Kristeram, kas pirmo reizi piedalījās šādās sacensībās un kurš turklāt ir tikai astoņus gadus vecs, mači sākās smagi – divi zaudējumi. Iejuties atmosfērā, jaunais ventspilnieks turpināja nevainojami, nākamajās septiņās partijās izcīnot uzvaru, ar ko pietika Latvijas čempionāta bronzas medaļai, kas debijas reizē, protams, ir lielisks sasniegums. Savukārt ar to pietiek, lai kvalificētos arī Eiropas čempionātam, kas pavasarī notiks Baltkrievijā, taču maz ticams, ka ventspilnieks šo iespēju izmantos.

«Diez vai ir vajadzīgs steigties, jo Kristers tomēr vēl ir ļoti jauns. Skaidrs, ka Baltkrievijā būs jāspēlē ar vēl pieredzējušākiem dambretistiem, taču der atcerēties, ka viņš arī nākamajā gadā būs šajā pašā vecuma grupā, un es ticu, ka viņam būs arī iespējas aizbraukt uz Eiropas čempionātu. Šogad noteikti bija pa spēkam iegūt arī sudraba medaļu, bet čempions gan bija izteikti spēcīgāks. Nākamajā gadā vairāki konkurenti jau būs pametuši šo vecuma grupu un, kas zina, varbūt tieši Kristers būs galvenais pretendents uz uzvaru,» spriež Sametis.

Jāpiebilst, ka pavasarī tāda pati atlase un finālturnīrs notiks arī starptautiskajā jeb 100 lauciņu dambretē.

Pie lieliska panākuma Jaunrades nama dambretisti tikuši arī Tempo kausa pirmajā posmā Aizputē. Šajā turnīrā jaunie ventspilnieki piedalījās arī pagājušajā gadā, laiku pa laikam tiekot arī pie kādas godalgas, taču šoreiz piedzīvoja absolūtu triumfu – viņi ieguva pirmās trīs vietas gan zēnu, gan meiteņu konkurencē. Zēniem uzvarēja Kristers Frīdenbergs, otrajā vietā palika Māris Smildzējs, bet trešajā – Kristaps Rendinieks (1. ģimnāzija). Meiteņu pirmais trijnieks bija šāds: Evelīna Gailiša, Evelīna Štefenberga. Anda Vīnšteina (visas no 4. vidusskolas).

Foto: Andris Rebhūns

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: