Latvijas Pasta pirmoreiz organizētajā iepriekšējā gadā izdoto pastmarku konkursā Latvijas iedzīvotāji visatzinīgāk novērtējuši mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas veidoto pastmarku bloku, kas veltīts Apvienoto Nāciju organizācijas Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules mantojuma sarakstā iekļautajam Strūves ģeodēziskajam lokam.

Par šo pastmarku izdevumu nobalsoja 332 no kopumā 2685 balsotājiem, otrajā vietā atstājot mūsdienu arhitektūras sērijas pastmarku Ventspils Pārventas bibliotēka, bet trešajā – pastmarku, kas godina ebreju glābējus Johannu un Žani Lipkes.

Uzvarētājas pastmarku bloku, kurā attēlots Strūves ģeodēziskais loks, Latvijas Pasts izdeva 2011. gada maijā 70 000 eksemplāru tirāžā. Tas veltīts unikālam kultūras objektam – ģeodēziskam veidojumam, kas 2822 kilometru garumā stiepjas no Norvēģijas Ledus okeāna piekrastes līdz Donavas grīvai pie Melnās jūras, šķērsojot desmit valstu, tostarp Latvijas, teritoriju. Loka uzmērīšanas darbus 19. gs. sākumā īstenoja astronoms un ģeodēzists F.G.V.Strūve, un viņa izmantotā metode palīdzēja noteikt precīzu Zemes izmēru un formu. Strūves ģeodēziskā loka astronomisko novērojumu un ģeodēzisko novērojumu punkti Latvijā atrodas Jēkabpilī un Ziestu kalnā.

Cīņa starp pirmās un otrās vietas ieguvēju raisījās visai spraiga, šo pastmarku atbalstītājiem aktīvi izmantojot gan komunikācijas un informācijas tālākpadošanas iespējas sociālajos tīklos, gan arī aģitējot balsot par attiecīgo pastmarku reģionālajos medijos – piemēram, Jēkabpils vietējā laikrakstā tika publicēts Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Zemgales reģionālās nodaļas vadītājas aicinājums balsot par Strūves ģeodēziskā loka pastmarku, izskaidrojot arī tā nozīmi un vērtību.

„Konkursa rezultāti liecina, ka Latvijas iedzīvotājiem svarīgs ir ne tikai pastmarkas dizains, bet arī pastmarkas stāsts, jo, kā redzams, visu trīs pirmo vietu ieguvējas ir pastmarkas ar īpašu stāstu par kultūras, arhitektūras objektiem un izcilām personībām. Ņemot vērā konkursa dalībnieku atsaucību, aizraujošo sacensības garu un interesantās atklāsmes gan par pastmarku tēmām, gan to dizainu, plānojam šādus konkursus rīkot arī turpmāk,” uzsver Latvijas Pasta Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamenta direktors Edmunds Bebrišs.

Foto: VAS Latvijas Pasts arhīvs

ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: